First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zondag 1 december 2013

Adventus

Vandaag is het de eerste zondag van de Christelijke adventsperiode, de aanloopperiode naar Kerst. Dit jaar voor het eerst probeer ik mijn kinderen ook thuis nog wat bewuster mee te nemen in deze mooie verwachtingsvolle periode. Op school zijn ze afgelopen week al begonnen met het verhaal richting Kerst, vanaf vandaag vertel ik ook thuis het verhaal over twee zo eenvoudige mensen, een timmerman en zijn vrouw, die uiteindelijk zo veel meer betekenen dan wie ook had kunnen bedenken.

Op internet komen werkelijk prachtige en sfeervolle ideeën omtrent advent voorbij; ik houd het maar bij simpel  ;o)  Vier mooie ecru kaarsen, rustig van kleur, passend in mijn bruin getinte interieur. Van internet haal ik een kleine afbeelding, knip van een bruin blad vier ronde labeltjes en uit één van mijn handwerkdozen duik ik een goed bewaard bruin wolletje tevoorschijn. Samen bind ik ze om de voet van de kaarsen heen.


Komende vier zondagen steken we er voor onze nieuwe traditie gezamenlijk een nieuwe kaars bij aan. Ook al mag ik maar twee van de vier adventszondagen met mijn kinderen doorbrengen, ik zal er vast wel een mouw aan kunnen passen. Misschien aansteken in de avonden, zodat we er wél alle drie bij aanwezig zijn? Klinkt als een idee..

Met het aansteken van de eerste kaars komt er ook een stukje bewustwording naar boven; komende Kerstdagen die ik niet (volledig) met mijn kinderen door mag brengen, een Kerstnacht alleen thuis of in de kerk. Maar ook het einde van dit jaar begint in zicht te komen. Een jaar welke ik werkelijk niemand toe zou willen wensen. Of misschien wel? Want het afgelopen jaar is werkelijk een jaar vol ongeloof, onbegrip, jaloezie en machtsstrijd geworden, maar aan de andere kant ook een jaar vol liefde, dankbaarheid, vertrouwen en winst.

Misschien wel onbewust steek ik vandaag de eerste kaars aan voor jou. Jij die mij een hartverwarmende email stuurde, juist toen ik het even nodig had. Hoe wist je dat zo precies? Of steek ik die kaars aan voor jou, diegene die mij een meubelstuk schonk, een zak vol met kleding, weken onbetaald vakmanschap, een cadeaubon, tijdschrift, handwerk, oppas, boodschappen of die stevige arm om me heen...

Ik ga een maand in van dankbaarheid en vul mijn hart met de liefde van mijn kinderen en alle andere familie en vrienden om mij heen. Ik wens ook jullie allemaal een mooie warme decembermaand toe.

שָׁלוֹם

15 opmerkingen:

 1. Hoi Monique,
  Je hebt zeker een zwaar jaar achter de rug, maar je bent er ook wel supersterk uitgekomen. Straks ga jij een nieuw jaar in, vol zelfvertrouwen en zeker van het feit dat jij een fantastische mama bent voor jouw schatjes... Je zult het zeker nog wel moeilijk krijgen, maar je kunt het allemaal hebben...!
  Je bent een echte kanjer.
  Geniet van je eerste advent met je lieverdjes en van je nieuwe traditie...
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kerst, voor het eerste jaar anders zal zwaar worden, maar ik weet 100% zeker dit aan kunt. Een prachtige traditie met die kaarsen. Ik wil ook de kerst samen gaan vieren, alleen hier word het nog kijken hoe. Want ook hier veranderen er dingen.

  Succes je gaat het geweldig doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben helemaal ontroerd door je mooie woorden lieve Monique !!...en hoop dat het een heel bijzondere maand voor jou en je kids gaat worden......heel veel liefs Ria...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was voor je idd een zwaar jaar zoals we hebben kunnen lezen. Maar knap zoals je ermee om gaat. Ik hoop dat 2014 je veel mooie dingen gaat brengen. Je verdient het.
  Geniet van je kinderen en van de komende weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een bewogen jaar, maar eentje waar je zo te lezen veel van hebt kunnen leren. Ik vind het erg knap dat je het zo kunt zien, zo positief ook. Ik wens je een hele mooie en gezellige maand toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil je alleen lieve groetjes sturen en dank je voor je mooie post....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben gisteren het huis van onze ouders leeg gehaald zonder woorden maar met wel met elkaar . het is verhuurd en ik hoop op het beste

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je mooie woorden ontroeren mij.
  De hoogten en diepten die dit jaar voor jou in petto hadden waren immens.
  Soms is het fijn dat wij de toekomst van te voren niet kunnen overzien,
  en wat is het waardevol te weten dat onze Hemelse Vader er altijd is.
  Boven op de berg,
  maar ook zeker dubbel en dwars in het diepste dal.

  Wat heb je mooie adventskaarsen gemaakt!

  Liefs, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig de simpele kaarsen....het verhaal van Jezus geboorte is ook in alle eenvoud zonder opsmuk en versieringen.
  Ik wens je een hele gezegende en liefdevolle maand toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige woorden van een prachtig mens. Monique, je bent een mooie vrouw, wijs, lief, dapper en een geweldige moeder. Alvast een prachtig nieuwjaar gewenst waarin je verder mag groeien en gelukkig mag zijn met je kindjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat dapper dat je zo'n positieve post kunt plaatsen! Terwijl heel veel emoties zullen strijden om voorrang...
  En je kaarsen zijn ook prachtig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mooi geschreven! Het is bijzonder als je weer dankbaar kunt zijn in of na een nare periode. Je bent dan zelf het lichtje dat schijnt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi om dat zo met je kinderen te beleven!
  Ik vind de foto in je header prachtig trouwens!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik las het gisteren al maar kom terug om een opmerking te plaatsen. Ik wilde graag zeggen dat je heel mooi schrijft. Misschien kan je ooit een boekje schrijven. Volgens mij ben je heel veelzijdig getalenteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Elke avond even het kaarsje (de kaarsjes) aan bij of na het avondeten?

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!