First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 11 november 2013

Lijstjes

Lijstjes.. Ik ben er gék op  ;o)

Noem het een autistisch trekje, noem het een perfectionistische tik, hoe je het ook noemt; ik ben gek op lijstjes. Van het door de weeks noteren van de nodige boodschappen, de uitgaven daarvan, de agenda, wensenlijstjes, een leenlijst of meterstanden tot buiten de verzekering vallende zorgkosten. En niet voor niets, zo blijkt wel uit het al jaren bijhouden ervan.

De meterstanden bijhouden, dat doen wel meer mensen om mij heen. Door elke week op dezelfde dag de standen te noteren, kun je een aardig beeld krijgen van wat je in een week verbruikt aan gas, water en elektriciteit, al dan niet overdag of 's nachts.

Over het algemeen zal er weinig verandering in het overzicht te zien zijn, tot je bijvoorbeeld eens een stoofpot op het vuur zet, een was of twee extra hebt te draaien, een avondje gaat gourmetten of de televisie een aantal dagen op stand-by laat staan. Niet iets waar je op het moment zelf erg in zult hebben, maar lees je op je vaste notitie dag de standen af, dan zul je je afvragen hoe er ineens een piek in de standen is gekomen.


Wat voor sommigen onder jullie nieuw zal zijn is het bijhouden van de zorgkosten buiten de zorgverzekeraar om. Vorig jaar hield ik deze kosten voor het eerst bij (een door de dokter voorgeschreven crème die niet of niet volledig vergoed werd, een tablet of drankje wat voor eigen rekening komt..). Aan het einde van het jaar was het bij ons toch al snel opgelopen tot niet een paar tientjes, maar werkelijk honderden euro's... Wist je dat je deze kosten mee kunt nemen in je jaarlijkse belastingaangifte?


Ik ben dól op lijstjes. Ze houden mijn hoofd leeg en mijn gedachten op scherp. Bind ze samen in bijvoorbeeld een multomap en je hebt alle informatie er in een handomdraai bij.

Nu gebruik ik nog de Engelse, op internet gevonden varianten, maar ik ben druk bezig mijn eigen versies in elkaar te zetten. Als het zover is komen ze (als het me lukt) hier op mijn site als .pdf-bestand te staan, zodat jullie er - als jullie willen - ook gebruik van kunnen maken.

Nog even geduld!  ;o)

12 opmerkingen:

 1. Sinds ik samenwoon hou ik ook alles bij, echter doe ik dit in Exel. Maar ik ben wel heel benieuwt naar je pdf-je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook gek op lijstjes en benieuwd wat jou lijstjes gaan worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb inmiddels ook heel veel lijstjes samen in een map zitten. Vanaf dec. ben ik bezig geweest om bijv. het huishouden helemaal in een 'rooster' te vangen. Het werkt o zo fijn!
  Sommige mensen vinden het idd een beetje autistisch, maar dat doet me nou echt niks. Voor mij werkt het geweldig, en diezelfde reactie kreeg ik van een nicht van me aan wie ik pas alles doorgemaild heb.
  Ook voor de financiën heb ik een tablad in mijn map zitten, met o.a. een overzichtsvel met alle vaste lasten. Eens in de week doe ik (z.n) betalingen en check ik even de bankrekening. Dan kijk ik gelijk wat betaald is en zet dan in de map een vink. Werkt zo heerlijk overzichtelijk.
  Ik ben nu nog bezig met boodschappenlijsten. Het plan is om bijv. 1x per maand alle boodschappen te doen, zodat ik alleen nog voor melk en vlees naar de winkel moet. (groenten uit eigen tui, vriezer-weck of markt). Dus nu goed alle bonnetjes bewaren, en van de vorige maand heb ik alle bonnetjes overgenomen. Dit wil ik een paar maanden doen, dan alles naast elkaar leggen en uiteindelijk 1 lijst samenstellen.
  Ben erg benieuwd naar jouw lijsten! Ik was van plan om de mijne tzt ook te publiceren.
  Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben ook dol lijstjes en op afstrepen........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hier allemaal lijstjes.
  Heerlijk om snel overzicht te hebben.
  Alle uitgaven worden genoteerd.
  De meterstanden hou ik niet meer bij, ik let zoveel mogelijk op en minder dan dat kan ik toch niet komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo handig die LIJSTJES :-)
  En inderdaad...
  daar wordt je hoofd zo heerlijk LEEG van :-)
  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha ha, zo te lezen ben ik niet de enige die lijstjes hebt voor werkelijk van alles :-) Zeker als ik moe ben is het heerlijk om terug te kunnen vallen op m'n lijstjes: wat moet er vandaag gebeuren, boodschappenlijstje etc....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik maak graag lijstjes, boodschappenlijstjes, to-do lijstjes, kostenlijstjes en menuplanning. Ik schrijf alles op en daardoor onthou ik het ook. Het geeft mij een beetje het gevoel dat ik de touwtjes in handen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik houd ook van lijstjes, meterstanden, rekeningen die je per jaar krijgt, wat er in voorraad is, menu, en ga zo door. Het werkt voor mij overzichterlijk en ik hoef minder te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat van die zorgkosten wist ik niet! Supergoede tip.

  Ik houd ook wel van lijstjes. Ze geven me rust als ik nog heel veel moet doen. En ik streep graag af.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die zorgkosten zijn alleen nog dit jaar aftrekbaar voor de Belasting. Met ingang van 2014 is dat helaas voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook een lijstjesfan. Ben benieuwd naar je pdf's, maar haast je niet!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!