First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 4 november 2013

Een beetje pit

Vandaag ga ik met jullie even terug naar september van dit jaar. Begin van die maand liet ik jullie nog zien hoe mijn zelf gekweekte pepertjes al heerlijk aan het groeien en kleuren waren. Wat ik jullie daarna nog niet heb laten zien - maar waar ik tussen de bedrijven door zeker wel mee bezig was - is de verwerking van die heerlijke rode kanjertjes.

Allereerst maakte ik dankbaar gebruik van die heerlijke laatste zomerdagen waarop de zon zich soms nog flink liet zien. Ik droogte de pepertjes al dan niet buiten op het balkon of binnen op de vensterbank, achter het glas. De reden waarom ik de pepertjes gedroogd wilde hebben, is dat ik zo'n grote hoeveelheid verse vlammetjes persoonlijk niet zo in een week weg weet te werken  ;o)


Dus werden ze gedroogd. En ook hier kwam het - net als bij het laten groeien en verkleuren - weer aan op geduld. Gaat het in een oven of speciale droogmachine honderd keer sneller, ik vind een slinger gedroogde groenten of fruit wel iets charmants hebben..

Dus na weken geduld, waren de pepertjes eindelijk droog genoeg om van de slinger af te halen. Maar dan? Wat doe je vervolgens met je lang gekoesterde groei- en droogwerk?


Je kunt de pepertjes fijn malen in een keukenmachine om zo wat pittige pepertjespoeder bij de hand te hebben voor een extra 'touch' in je gerecht. Ik koos er voor de pepertjes heel te houden en ze weg te zetten in een goed afgesloten (weck)potje. En lékker dat dat ruikt als je het potje opent!

Komende winter gebruik ik de pepertjes in soep en bijvoorbeeld stoofgerechten. Persoonlijk vind ik het met de zaadjes wat heftig, dus haal ik die er voor gebruik nog even uit.


Het mooie aan de gedroogde pepertjes is dat ze op deze manier nog jaren te bewaren zijn. Maar of ik dat ga redden? Vast niet. Ze zijn veel te lekker om niet te gebruiken en veel te leuk om ze komend jaar niet weer op mijn balkon groot te laten worden  ;o)

7 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk blogje,
  het maakt mij blij!
  Wat een genot,
  die schattige rode pepertjes :-)
  Geniet ervan!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig die eigen gekweekte rode pepertjes en dan nog op zo'n prachtige manier gedroogd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeet !!!!....hahahahahaha...fijne week liefs van mij...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier ook pepertjes in allelei kleuren en maten, manlief maakt zelf de chilisaus, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Monique,
  Wat een heerlijke oogst heb je hier. Wat super dat er zoveel pepertjes zo mooi zijn uitgegroeid. Ik heb op het aanrecht ook een glazen pot staan met gedroogde pepers. Eigenlijk meer ter decoratie, want ik heb nog helemaal niet bedacht wat ik ermee kan doen...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ik dit lees vind ik het zo jammer, dat mijn peperplantje door de slakken verslonden is. Nu ja, volgend moestuinjaar een nieuwe poging dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!