First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 4 september 2013

Alle beetjes helpen

Dat je niet in het bezit van een moestuin hoeft te zijn om jezelf van wat verse groenten of kruiden te voorzien, dat kan ik uit ervaring met je delen. Nadat onze tuin voor mij niet meer bruikbaar was, ben ik vier hoog achter op het balkon wat zaadjes in potten grond gaan stoppen. Geen gekochte zaden, maar zelf gedroogde zaden uit eerder gegeten voeding en ook wat geruilde stekjes. 


Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen begonnen binnen no-time de zaadjes te groeien en kreeg ik al snel heuse plantjes met bloemen erin. Niet veel later kwamen er eerste vruchten uit de bloemen gegroeid en was het eigenlijk niet meer dan wachten, verzorgen, wachten en verzorgen. Vooral het wachten, het geduldig kijken hoe de groene vruchten stukje bij beetje begonnen te kleuren, was af en toe een behoorlijke opgave. Want wat wil je na alle zorg graag je tanden zetten in een zelf verbouwde vrucht, alleen al om die eerlijke en pure smaak te ervaren!


En ja hoor, mijn wachten werd uiteindelijk prima beloond. Met een paar kilo tomaten, een flinke bos basilicum, cherrytomaatjes en twee tot drie gevulde handen met rode pepers heb ik een heerlijke basis voor een zelfgemaakte tomatensaus. En niet te vergeten de aardbeitjes natuurlijk, waarvan ik bijna elke dag wel een beetje heb kunnen snoepen..  ;o)


Komend jaar hoop ik wat eerder mijn weer zelf gedroogde zaadjes in de grond te kunnen steken, zodat ik mogelijk nog meer en beter kan genieten van mijn zelf verbouwde voedingsmiddelen. Daarnaast ga ik op mijn gemak een leuk en voor mij passend systeem verzinnen om wat meer verschillende kruiden op te kweken. Kruiden zijn immers enorm goede leveranciers van nodige bouwstoffen voor een goed en gezond lichaam. Wie wil dat nu niet binnen handbereik?


Op jaarbasis zijn het natuurlijk geen grote aantallen die je verwerkt of grote bedragen die je uit spaart op je boodschappen. Maar hoe je het ook bekijkt: alle kleine beetjes helpen  ;o)

14 opmerkingen:

 1. Alle beetjes helpen, zo is het zeker. Ziet er heerlijk uit.
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een ontzettend goed idee om je 'eigen' zaadjes te gebruiken! Heel slim en geeft wel veel voldoening lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker bezig zo enne geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naast dat het een paar euro's scheelt in de boodschappen, is het ook leuk om de vruchten te zien groeien en lekkerder dan van de supermarkt, tenzij je biologisch koopt.

  Vorig jaar had ik paprikaplantjes ook uit zaadjes van paprika's die ik gekocht had. Alleen is het balkon op het oogsten, eerste verdieping, maar toch veel wind. Er zat een hoop luis in en daar was niet tegenaan te sproeien. Weet jij Monique of de plantjes ook evt. binnen zouden kunnen? Voor dit jaar is het te laat natuurlijk, maar dan weet ik het voor volgen jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is zeker waar, alle kleintjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's hoor. Die pepertjes wil ik ook wel een keer proberen. Op dit moment lukt de paprika redelijk goed. Het is zo wie zo leuk om te zien hoe alles groeit en bloeit.

  Fijn ook dat je er weer bent. Ik hoop dat het je heel goed gaat samen met je kindjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo is het helemaal,
  alle kleine beetjes helpen!
  Ik hoop dat die kleine beetjes je ook vreugde mogen brengen.
  Wat ziet alles er heerlijk uit trouwens :-)
  Echt heel dapper van je dat je vol geloof en moed die zaadjes een hele tijd geleden in de grond hebt gestopt.
  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi bezig kan je geen moestuin huren bij jullie in het dorp?

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alle beetje helpen inderdaad maar het is ook erg leuk om alles te zien groeien en ontwikkelen vind ik..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En het geeft zoveel voldoening! Hier slechte oogst dit jaar. Alleen de gele tomaatjes doen het super, evenals de rucola die zich als woekeraar gedraagt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat leuk dat je er weer bent..ik ga je logjes weer met plezier lezen............

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die basilicum is prachtig en al het andere ook maar ik ben altijd helemaal van de basilicum heerlijk mmmmmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heldere kleuren! Je ziet gewoon dat het gezond is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vergeet vooral de eer van je werk niet en dat het ook nog veel lekkerder is dan uit de winkel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!