First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 4 juli 2013

Mogelijk gevaar

Tot nu toe hebben we er nog niet zo veel gehad, lekkere warme blote-voeten-dagen, maar met de vooruitzichten van komende dagen en de grote vakantie die zo hier en daar al aardig los begint te barsten...

Lopen op slippers, sandalen of lage instappers. Niets liever doen we als de temperaturen het weer toelaten. Dat dit niet altijd zonder gevaar is, kan ik (helaas niet voor de eerste keer) helemaal beamen.

In het bos loop ik niet snel met open schoenen, maar op de dag, gewoon met mijn dagelijkse wandeling door het dorp, heb ik ze uiteraard wel aan, open of lage schoenen. Vaak zelfs, ik loop er graag op. Net als een maandje terug.


Een doorsnee doordeweekse dag, oudste van school gehaald, niets anders, gewoon mijn dagelijkse route. Geen bos waar ik doorheen loop, wel een stuk over de dijk langs hoog doorgeschoten grassen. Thuis bemerk ik iets op mijn enkel. Het lijkt een korstje, maar het ziet er wat vreemd uit. Nu ben ik de laatste dagen niet meer zo lening als mijn kleine meisje (lol!), dus echt goed zien wat er nu precies aan de hand was?

Dankzij mijn fototoestel hoefde ik niet te raden wat er zich ongevraagd in mijn enkel genesteld had: een teek.


Ergens in huis hebben we een speciale tekentang. Dat weet ik, maar waar was die ook al weer? Donders.. net als je zo'n ding eens écht nodig hebt.. Gelukkig bleek na een blik op de klok dat ik nog wel even langs de dokter kon. Een voor mij onbekende assistente haalde onder het gemopper 'dat het maar een kleintje was..' de teek er wat onhandig uit, waarna ik direct nog maar eens een tang aangeschaft heb. Dit gebeurt mij geen tweede keer!

Gelukkig heb ik (zoals het er nu naar uitziet) geen besmette teek ontmoet en zal ik niet (weer) aan de antibiotica hoeven. Maar weest gewaarschuwd! Houdt er rekening mee dat je een teek dus niet alleen in het bos tegen hoeft te komen. Ze zitten ook gewoon in de straat of achtertuin. Opgepast dus!

Voor meer informatie:
Teken (Wikipedia)
Tekenbeten en Lyme (RIVM)

17 opmerkingen:

 1. Best wel eng! Mijn dochter had er ooit eentje tussen haar haar! Het gaf haar het gevoel dat ze een knipje in had. Ze was vijf ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Houd het maar paar dagen goed in de gaten. Je weet maar nooit of je er nog een reactie op krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oe jakkie! Ja pas maar op! Hier hebben we weinig bos, maar ik zal toch extra controleren als we zijn wezen wandelen! Brr moet er niet aan denken! Gelukkig dat je waarschijnlijk geen besmette teek had!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt ze ook tussen je nagels nemen, kwartslag draaien en trekken. Met zo'n tekentang knijp je vaak het lijfje fijn, waardoor de teek z'n stoffen juist je lichaam in jaagt. Zo doen wij het ook bij honden die teken hebben. Niet de onze overigens, want die draagt een tekenband. Helaas zijn die er niet voor mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kleintje of niet, het kan gevaarlijk zijn. Ik hoop dat je voor de rest tekenvrij blijft Monique en je kids ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat naar zo'n teek!
  Gelukkig ontdekte je het snel,
  en ja...
  zo'n tangetje is natuurlijk altijd zoek als je hem nodig hebt :-(

  En wat de assistente betreft...
  die mag wel eens wat vrolijker haar werk gaan doen :-)
  Dat is toch ook niet leuk voor jou.
  Jij komt daar niet voor je plezier!

  En teken zijn altijd klein,
  hoe meer ze zich vol zuigen,
  hoe dikker en groter ze worden.
  Dat zou zij toch moeten weten.
  Laat je niet ontmoedigen,
  door haar gemopper.
  Gelukkig ben jij het beest kwijt :-)

  Goed dat je dit deelt,
  want het is echt de tijd om dit op te lopen!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man had gisteren ook zo'n mini-mini teekje op zijn hand.
  Dacht inderdaad ook een korstje, hij zat echt al wat vast.
  Met de hand eraf gehaald, en loep erbij, ja hoor!
  Echt opletten ja! Gelukkig dat jij hem ook zag!
  Groetjes Hannie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tangetje in je tas stoppen (zo groot zijn ze niet) ... net zoals wondermiddel "nestocyl" en "antibacteriële wasgel voor je handen" ... nu snap ik ook eindelijk waarom vrouwen (en vooral moeders) van die enorme tassen met zich meezeulen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker dan, als de huisarts-assistente dat zo onhandig en onder gemopper doet. Ik vind die tekentangetjes ondingen. Onze kat heeft er regelmatig 1 (nu niet meer dankzij druppels) maar voor hem heb ik een soort wigje gehaald bij de dierenwinkel. Die schuif je onder de teek (bij z'n koppie dus), een paar keer ronddraaien en hij is er uit. Die zou ik voor mezelf ook gebruiken als het nodig was.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, hou het in de gaten hoor! Twee jaar geleden ontdekte ik 3 weken nadat ik een teek verwijderd had ineens een rare rode, warme vlek onder mijn knie. Het bleek toch een besmette teek te zijn geweest. Gelukkig herkende mijn arts het meteen, en dankzij een vette kuur heb ik verder geen klachten opgelopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ieuw. Eng. Hier in de bossen komen ze veel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij de kat gebruikte ik vroeger de methode die mijn buurvrouw (kinderarts) adviseerde: een naald dwars door de teek heen duwen, draaien en het beest in zijn geheel eruit trekken. Werkt denk ik niet bij die hele ienieminiteekjes. Inmiddels gebruik ik altijd een tekentang, meer een soort minikoevoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje, best wel eng dus. Ik heb er vaak over gehoord, ben ook vaak gewaarschuwd, zeker toen mijn meiden nog klein waren, maar er nooit mee te maken gehad gelukkig.
  Pas maar goed op en hou het goed in de gaten hoor...
  Ik wens je alvast een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat je hem snel ontdekte! Wat een vies beestje is dat toch.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een slim idee, om daar je fototoestel voor te gebruiken! Dat moet ik onthouden.
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, wij wonen hier in teekie-teekieland en ook nog eens midden in het bos. De katten komen drie keer per week met een teek thuis. Ik heb me laten inenten, moet toch eens kijken of mijn enting nog werkt.......

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb een makkelijke methode om teken te verwijderen: propje watten met groene zeep, eventjes op de teek houden, die schrikt zich rot van al die zeep en klemt zich vast in de watten. Geen gedoe met tekentangetjes die steeds losschieten omdat je jezelf in allerlei bochten moet wringen om bij het beestje te kunnen komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!