First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 6 maart 2013

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Alles bij elkaar hebben we nu een jaar of vier een moestuin. Niet in onze achtertuin, om er zo direct uit huis een stap in te zetten en er een kruid voor op tafel bij te pakken, maar met een loopafstand van 618 meter heb ik toch zeker niet te klagen. Wel?  ;o)

Na twee jaar geleden binnen het tuinencomplex een verhuizing mee te hebben gemaakt, hadden we vorig jaar een vrij nat en lui seizoen, met als gevolg (wederom) weinig tot bijna geen voedselvoorraad om er de winter goed of überhaupt mee door te kunnen komen. Voor dit jaar hopen we het luie gedeelte onder controle te krijgen, maar aan het natte gedeelte valt jammer genoeg niets te doen. Ergens valt dit mooi uit te leggen met de christelijke bid- en dankdag, vind je niet? We bidden immers toch allemaal wel voor een goede oogst? En zijn we niet allemaal enorm dankbaar als we dat aan het begin van de herfst ook allemaal hebben mogen krijgen? Maar ik dwaal af.


Zelfs al heb je geen moestuin te huur; als je in het bezit bent van een (kleine) voor- of achtertuin of als je een balkon aan je huis hebt, dan kun je heel goed zelf voor (een gedeelte van) je voedsel zorgen. Aan de rand van je balkon hang je in de plantenbakken geen geraniums of viooltjes, maar vul je de bakken met kruiden, aardbeien, radijsjes, (pluk)sla... In een flinke bak op de grond zet je wat prei, (lente)uitjes, knoflook, worteltjes en/of een paar stokken waarlangs je later je bonen of (cherry)tomaten naar hartenlust kunt laten groeien. Allemaal kruiden of groenten waar jij straks heerlijk vers van kunt gaan plukken. Het hoeft heus niet veel te zijn; alle beetjes helpen en zijn uiteindelijk mooi meegenomen. En geloof me: je proeft het verschil!


Momenteel proberen wij hier in huis alweer het één en ander op te laten komen om later in de tuin de grond in te kunnen zetten. Of het allemaal gaat lukken blijft ook dit jaar de grote vraag, maar dat we er weer zin in hebben?

Ga jij het dit jaar ook proberen? Een heel klein beetje meer onafhankelijk te worden van wat de groenteboer je te bieden heeft? Succes!

13 opmerkingen:

 1. Vorigjaar had ik voor het eerst tomaten, ik vond het erg leuk om te doen en dit jaar gaan we voor nog wat andere soorten. Hopelijk groeit de bramen en rode bessen oom goed voor jam :) succes in nou tuintje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jah 618 m is best nog goed te doen ;-)
  Maar idd bij huis is wel t allerideaalste voor een moestuin vind ik ...wij doen het gewoon in onze beperkte achtertuin bij huis en ieder jaar breid ik uit met een stukje extra moestuin ten koste van bv het gras :-D....
  Ik ben ook weer helemaal geinspireerd en al lekker bezig met kweekbakken achter glas, wat al lekker gaat deze week door zon en warmte .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier hebben we verschillende zaden ingekocht, ben benieuwd wat het wordt.
  Niet geschoten, is altijd mis toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, wij gaan het ook weer proberen! Het smaakt altijd dubbel lekker uit eigen tuin, vindt je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn al weer 48 tomatenplantzaadjes gezaaid. Ik ben benieuwd hoeveel eruit komen. Vorig jaar was de oogst rijkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed in de zon en het liefst met een afdakje, zodat ze niet van boven water (regen) over zich heen krijgen en worden aangetast.
   Succes!

   Verwijderen
 6. Nee, dit jaar gaat niet (balkon). Er wordt een groot onderhoud aan de flat gepleegd, dus de balkon moet leeg zijn. Verleden jaar had ik me voorgenomen om uit te breiden, maar ik moest alles afbouwen en opruimen. Alleen mijn appelboompje en bramen verhuizen dit jaar naar mijn zus. Althans, dat is bedoeling. Misschien laat ik ze toch staan als het mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, hier wordt ook uit eigen tuin gegeten. Ik heb van die bakken gekocht (ruimte genoeg= 1500m2) en we hebben ook nog een serre voor tomaten en komkommers. Ik zet uien, aardappels, worteltjes, peultjes, courgettes, bietjes pompoenen, sla, kruiden en binnen heb ik dan tomaten en komkommer. Dan hebben we drie appelbomen, een peer en een pruim en zwarte bessen, rode aalbessen en witte aalbessen. Binnen tweehonderd meter kunnen we frambozen, bosbessen en cranberries plukken evenals paddestoelen van allerlei slag. Dan zaai ik ook nog allerlei bloemen, daar ga ik volgende week (of misschien morgen) mee beginnen. De dahlia's zet ik ook de eerste anderhalve maand binnen, anders bloeien ze pas eind juli..... Nu ligt er nog sneeuw buiten(vanmorgen was het -9 in de 'polder'), dus voor ons alleen nog het binnengebeuren. Maar ik heb er zin in!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bofferd, met je 618 meter! Bij ons is het 8 km, of 8000 meter :-0 Maar vooruit, in ons 'postzegel achtertuintje' staat ook altijd wel iets! Juist gisterenavond de zaden uitgezocht en op zaaidatum gesorteerd...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Monique,
  Bij ons in ons postzegeltuintje komen straks ook weer een paar pootaardappelen in een bak, net genoeg voor een lekker maaltje. En de tomatenplanten halen we ook weer... Verder blauwe bessen en misschien wat appels en peren aan onze boompjes. En misschien nog wel wat meer ook, maar ik ga vooral voor de bloemen...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Monique,
  ja, je hebt inderdaad niet veel nodig. Ik had een jaar of wat geleden het geluk, dat ik een mooi boek vond voor maar 1 euro bij de bieb. Het boek was afgeschreven, maar voor de rest nog prima.
  Het heet: "de Mini moestuin", verse oogst uit pot en bak. Het is geschreven door Michael Guerra. Hierin kun je perfect zien, hoe je met een kleine ruimte toch heel veel kan verbouwen. Misschien is het boek nog te lezen via de bieb ??
  Groetjes vanuit het Zeeuwse.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip om bij het bericht te kunnen lezen. Dank je wel!

   Verwijderen
 11. You are so right - every little bit helps. I love growing sprouts and microgreens on the kitchen bench.

  And thank you for your lovely comment on my blog. You didn't miss the shed story - you've probably noticed by now it was just a link to some pics. It's actually not legal to live in a shed in out area - so I've been wary about devoting a whole post to the shed home ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!