First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 1 februari 2013

De dag van verschrikking

1 februari 1953 - De lokale kranten staan er hier vol van. Vandaag een bericht ter nagedachtenis aan de grote watersnoodramp van 60 jaar terug.

Zaterdag 31 januari had er de hele dag een zware storm gewoed. De meeste inwoners maakten zich hierover niet ongerust. Om kwart voor één 's nachts, zondag 1 februari, wordt het politiepersoneel in dienst geroepen. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgt dat het rivierwater met tien centimeter per kwartier stijgt. Omstreeks 02.00 uur werd de klok van de kerk geluid en dit leidde tevens de noodtoestand in. Met kerkklokken, fabrieksklokken en brandweer- en politiesirenes en alles wat maar flink geluid kon geven werd de alarmtoestand ingeluid. Door het kolkende en overstromende water sloegen op verscheidene plaatsen grote stukken uit de binnenkant van de dijk.

Photo: RTL Nieuws

"(..) Toen het water plotseling in de afvoer van het aanrecht naar boven borrelde (..) zijn we zo snel als mogelijk wadend naar buiten gegaan. Door verbaasde omstanders die dachten dat er niemand meer binnen was, zijn we over de vloedplanken geen de dijk opgesleurd (..)"

Rond 22.00 uur was het gevaar voorlopig geweken. Uitgeput en doornat gingen velen naar huis, met de blijde zekerheid: we hebben gewonnen!
(tekstbron: lokale weekbladen)

Wie de eerste beelden van de ramp wil zien kan hier klikken voor een Polygoon Nieuws film.

8 opmerkingen:

 1. Ja wat een verschrikking was dat! Ik heb er door de jaren heen regelmatig een documentaire over gezien en heb ze steeds met kippenvel zitten kijken. Het zal je toch maar gebeuren dat je huis, je spullen en misschien zelfs je hele gezin verdwijnt door zulk natuurgeweld... Krijg het er elke keer weer koud van...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteravond keken we naar een documentaire hierover.
  De verwoestende kracht van water...al het verdriet wat er nu nog steeds is.
  Mooi blog Monique!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi! Ja vreselijk moet dat zijn! Ik heb weleens verhalen gehoord van een oud cliënt uit Ridderkerk. Die is twee zussen verloren die bij een oom en tante waren. Hier op t dorp is de dijk ook doorgebroken geweest bij de grote kerk, maar dat heeft alleen voor schade gezorgd. Ik had vd week al iets gezien op ned1 ofzo, ze staan ook op uitz gemist.Ging over mensen die hun verhaal vertelden. Een vrouw die paar gaar getrouwd was geweest, en haar man en 2?jarige dochtertje verloor. Vreselijk! Moet je je eens indenken hoe dat moet zijn. Huis weg, man en kind verdronken, VRESELIJK!!!! Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verschrikkelijk die ramp ik ken uit mijn jeugd de polygoon beelden van mensen in klederdracht op daken van boerderijen. En ik heb het niet meegemaakt ik ben 34.. Goed om dit te herdenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De afgelopen 2 dagen de documentaires gezien op Ned1, zo nu en dan even een traantje over de wangen. De ene mevrouw leek ook zo op mijn oma, die ik nog zo mis. Maar wat een verdriet destijds, als enige overgeblevene en/of je kinderen/ouders/broertjes/zusjes kwijt. En woensdag stormde het ook nog zo om ons huis en dan denk je daar toch wel even aan. Vreselijk wat er destijds is gebeurd en hopelijk zal het nooit weer zo erg gebeuren. En ik heb het zelf niet meegemaakt, ik ben 34.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken mensen,die dit als kind hebben meegemaakt.En met hevige storm nu nog niet rustig slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg hé? Ik heb vandaag regelmatig aan oma gedacht. Zij maakte de waternoodramp mee en als ze erover vertelt voel je die spanning weer...

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!