First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 16 januari 2013

Tijd om te stoppen

Het is weer woensdag. Woensdag is vanouds de dag van het handwerk; het moment voor her- en verstelwerkzaamheden. Dus pakken we de draadjesdoos er weer bij en halen we de apart gelegde kledingstukken uit de kast. Vandaag is het tijd voor het stoppen van een paar sokken en een maillot en als we toch bezig zijn, pakken we ook maar direct de trui en shirts mee. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zorgen dat je nog wat langer met je kledingstukken kunt?

Ik zelf heb nooit les gehad in dergelijke handwerktechnieken. Voor mij is het eigenlijk nog steeds een gepruts om de klus van het herstelwerk zo onopvallend mogelijk te klaren. Al word ik er wel steeds handiger in!  ;o)

Alle oude bij elkaar verzamelde stopdraden

Het gat

De sok binnenste-buiten keren

Eerst een randje langs het gat rijgen, dat steeds heen en weer herhalen, over het gat heen

Het weven door de juist gemaakte draden

Al een aardig weefstuk

Klaar!

Hier een sok zónder gat, maar mét al een aardig stukje stoptechniek

Nu nog de juiste sok bij de juiste draad en ik lever vást nog eens een meesterwerkje af. Gelukkig was zoonlief helemaal door het dolle bij het zien van zijn half versleten, maar tochtloze blokjessokken. Hij is weer zeker van zijn favo sokken in de kast  ;o)

29 opmerkingen:

 1. hahaha, dat is nou ook toevallig Monique! Laat ik nou gisteren ook zo,n zelfde foto maken van het stopdoosje van mijn grootouders wat ik nog heb, het verschil met jou en mij is alleen dat ik niet stop ( geen sokken tenminste....)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) ik blogde er vorige weer ook al over, wie stopt er nog was mijn vraag, nou je ebnt een uitzondering hoor ....ik gooi zelf ook kapotte sokken gewoon weg.
  Wel geleerd met een soort houten paddestoel( waarin de steel de stopnaalden zaten).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. i heb ook zo'n sok liggen........ga eens kijken of het me ook lukt........
  maar datis een gebreidde sok, tips waar ik een goed uitleg kan vinden......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist met de gebreide sok zou dit goed moeten kunnen. Succes! ;o)

   Verwijderen
 4. Hoi! Wat doe je dat netjes! Ik doe dat heeeeeeeeuuuul makkelijk, ik trek gewoon beide kanten naar elkaar toe en naai dat vast... Ja, de sokken worden wel steeds een maatje kleiner, maar ach.. :) Maar volgens mij moet ik mn plan maar eens aanpassen, want van 'mijn methode' krijg je soms van die irritante bobbels in je sokken:P Bedankt voor dit praktische blog bericht! :) Handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net als de schrijfster hierboven trek ik gewoon de randen naar elkaar toe. Bij mijn zoon blijf ik anders sokken kopen. Bij mijn dochters heb ik zelden gaten, die slijten gewoon en dan kun je zelfs niet meer stoppen. Ik heb ook nog zo'n doosje met stopwol. Ik zal het eens op mijn blog zetten als ik weer moed heb. Het foto's plaatsen blijft moeilijk bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Monique,
  Tegenwoordig doe ik het niet meer, maar ik heb ook jarenlang sokken gestopt. Op precies dezelfde manier als jij dat hebt gedaan. Volgens mij van mijn moeder geleerd... Mooi werkje en je hebt weer tijden plezier van de sokken, want eer zo'n stop weer stuk is, dan is de sok er omheen allang op...
  Ik wens je een heel fijne woensdag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Monique,
  Hier even wat tips als je sokken wil stoppen! Trek het gat over een kom of beker die je makkelijk in de hand kunt houden, zorg dat het gat dus aan de open bovenkant komt te zitten en ga dan met het juiste garen (wol voor wol) eerst met één draad van boven naar beneden en leg veel draden naast elkaar, laat steeds een klein lusje bovenaan en onderaan zitten als je draait, (dit is voor de krimp) en dan met één draad doorweven! Dus niet met twee draden, dan wordt de stop namelijk veel te dik en kan blaren veroorzaken! Was de sok voor hij weer wordt gedragen en je stop wordt net zo dik als de sok zelf en het garen krimpt en vervilt een beetje zodat de stop nog sterker wordt!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Altijd fijn om extra aanvulling van een kenner bij de berichten te mogen lezen! Hier leren we immers allemaal van.

   Het lijkt misschien een dubbele draad, maar zo komt het van het kartonnetje. En inderdaad: een paddestoel of kommetje werkt fijner en mooier ;o)

   Dank voor het delen!

   Verwijderen
  2. Sorry, maar ja ik kreeg het met de paplepel ingegoten door mijn Oma die stopster was en dat betekende niet alleen sokken, maar ook kousen (nylons!) en linnengoed en zelfs damasten kleden kon zij stoppen!
   Groetjes
   Lida

   Verwijderen
 8. Ik ben dan toch niet alleen die sokken stopt,mijn schoonvader heeft jaren geleden voor mij een soort tol gemaakt waar je het gat dan overdoet en dat is gemakkelijk.ik doe ook ander verstelwerk zo ga ik vandaag een broek van mijn maken die is gescheurt aan de zakken en aan de band, ik zet daar lappen op en dan is die nog goed voor karwijtjes.
  Groetjes Simonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Simonne, ik verstel ook al wat maar te verstellen valt.... Ik denk dat de meeste jonge mensen geen kleding meer verstellen wegens tijdsgebrek en ook omdat ze het niet kunnen.

   Verwijderen
 9. Ik ben ook nog één van de uitzonderingen die kousen stopt.... Ik koop voor mijn man allemaal dezelfde sokken die ik ineens 'in gang steek'. Zo zijn ze allemaal gelijktijdig in gebruik en gelijk afgewassen en verkleurd. Sokken die dun worden aan tenen of hiel 'overmaas' ik al zodat ze sterker zijn. Zit er dan toch eentje tussen die aan mijn aandacht ontsnapt is en een gat vertoont, dan stop ik dat gat. Aangezien ik allemaal dezelfde kousen heb die, ondanks dat ze opgelapt worden, toch wel eens kapot gaan, heb ik een paar echt afgedankte kousen die niet meer te stoppen zijn. Ik trek het garen van die kousen af, draai die op een kartonnetje en als ik een kous moet stoppen,gebruik ik dat garen : doordat het dezelfde kousen zijn, zelfde kleur, gelijktijdig gestart en gelijk verwassen, heb ik stopwol die perfect bij de te stoppen kous past (zelfde kleur, zelfde dikte garen, zelfde kwaliteit) en is het stopsel amper te zien. Ik houd elke niet te herstellen kous opzij om het beengedeelte af te trekken. Soms heb ik één kapotte en niet te herstellen sok en die kan dan terug een paar vormen met een andere eenzame sok (t zijn toch allemaal dezelfde)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een slimme tip om het garen van oude sokken te gebruiken, die onthoud ik!

   Verwijderen
 10. Ehm... deze keer lees ik je blogje niet al te goed *Ü*, sokken stoppen is één van de weinige dingen die ik niet wíl kunnen... Het is zó gemakkelijk om te kunnen zeggen dat je het niet kunt en oma die doet het graag voor ons *Ü* Als we naar oma gaan gaat er vaak een tasje mee, en na de koffie is het meestal al gebeurd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ah, een collega-sokkenstopper (zou dat een woord voor scrabbel zijn?)!
  Ik span de sok altijd over een eierdopje, dat houdt het mooi opgespannen. Ik vind het niet het leukste klusje maar ik heb al heel wat sokken het leven gered!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor de tip om één draad te gebruiken. Ik draag dure wollen sokken en stop die.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vroeg me altijd al af hoe dat ging dat stoppen. Bedankt voor de tip!

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het al heel wat, mijn hielen en tenen versleten vaak, hierdoor was het herstellen hopeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sokken stoppen, daar begin ik niet aan. Ik heb het wel geleerd van mijn moeder. Gelukkig is stoppen ook bijna niet nodig bij ons thuis. In de sokken van de meiden wil wel eens een gat verschijnen, maar dan is de sok al zo versleten dat ie niet meer te redden is. De sokken van manlief en mezelf gaan jaren mee zonder dat er een gat in komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Terwijl jij geduldig verder STOPT zit ik jouw BLOGARCHIEF eens heerlijk door te lezen.
  Gezellig hoor... het is net BOEK !
  En toen kwam ik erachter dat je jullie al heel lang en breed MOESTUINIEREN !

  Sorry hoor, kwam ik aanzetten met mijn knullige verhaal in reactie op je vorige post.
  Ik had toen namelijk nog niet verder gelezen dan mijn neus lang is op je PRACHTIGE WEBLOG.
  Wat leuk dat je de MOESTUIN-PASSIE ook deelt !
  Ja... dat kan natuurlijk ook niet anders met THE GOOD OLD HOUSEHOLD.

  Een hartelijke groet, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sokken stoppen heb ik van m'n moeder geleerd door heel veel te kijken als zij hiermee bezig was.
  Het is zó'n rustgevend werkje wat niet zo heel veel meer op m'n lijstje staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik kan wel sokken stoppen, maar doe het niet meer. Kan aan de lopende band bezig blijven. Mijn kapotte sokken promoveren tot schoenpoetssok. Ze krijgen dan ofwel de taak van insmeersok of wel de taak van uitpoetssok (met de borstel in de sok terwijl je uitpoetst gaat het dan nog makkelijker).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heeey, mooi dat je die foto'serbij gezet hebt! Ik maak de gaten in de sokken ook wel maar lang niet zo mooi als jij, dus nu weet ik hoe het hoort, super!

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 20. So that is how it is done!
  Thanks for the great pictures, I will try it myself.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben heel goed in stoppen...helaas draagt mijn man absoluut geen gestopte sokken. Maar vroeger bij ons thuis, en toen mijn kids klein waren heb ik heel wat gaten gedicht!! Ik stop er wel een doosje of zoiets in. Dat werkt prettiger, vindt ik!!

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!