First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 3 januari 2013

Nieuwe aanpak

Al sinds 2005 hou ik in een vrij simpel zelfgemaakt excel-bestand al onze uitgaven bij. Zo staan er de vaste inkomsten, de vaste lasten, de variabele lasten en ook de mogelijk te verwachten uitgaven in beschreven. Door hier en daar een simpele formule toe te passen, hoef ik maar één bedrag te wijzigen en past de rest van het overzicht zich daar moeiteloos op aan. Op die manier kan ik heel snel zien wat een bepaalde (onverwachte) uitgave met ons eindsaldo doet, maar ook hoe we er aan het einde van het jaar bij zullen zitten.

Omdat ik dit altijd per jaar weg schrijf, heb ik inmiddels een mooi overzicht van hoe wij de afgelopen jaren steeds beter met ons geld zijn omgegaan. Even uitgaande van onze laatste verhuizing (2007) kan ik goed zien dat de energierekening de afgelopen 5 jaar jammer genoeg wel omhoog is gegaan (van € 30,- naar € 50,- voorschot), maar zie ik ook dat we in 2007 een onverklaarbare geldopname hadden van € 1785,- wat in 2012 helemaal op nul stond! Ook zie ik dat er door de jaren heen heel veel variabele uitgaven waren. Dan voor kleding, dan voor boodschappen, dan weer voor.. ja voor wat eigenlijk? Want al die geldopnames geven nou niet echt een goed beeld van waar het geld heen gegaan is..


Naar aanleiding van verschillende tips en trucs om er een nog zuiniger nieuw jaar van te maken (denk aan 'een tientje per dag', '100 koopdagen per jaar', 'budget per maand' of 'budget per week') heb ik ook een nieuw budgetplan opgesteld. Deze is als volgt:
 • 1x per week € 70,- voor de boodschappen (voor een gezin van twee volwassenen, een kind en luiervretende mini-peuter).
 • 1x per week € 30,- voor reserve/spaar.
 • 1x per maand € 240,- voor brandstof (€ 50,-), vakantie/uit (€ 20,-), cadeaus (€ 30,-), kleding (€ 20,- p.p.), kapper (€ 10,- p.p.) en zakgeld.
 • Alleen aankopen doen op donderdag (boodschappen) en zaterdag (overige aankopen zoals bijvoorbeeld kleding of cadeau's). Dit in navolging van de 100 dagen uitdaging die Jennifer van The Days of a SAHM met haarzelf is aangegaan.
Per maand kom ik dan op een maximum bedrag van € 620,- uit (uitgaande van 5 weken binnen een maand).

Enige uitleg daarbij:
 • Boodschappen worden één maal per week aan de hand van een vooraf gemaakt weekmenu gedaan. Zo kunnen maaltijden goed gepland en gecombineerd worden, zodat er nagenoeg niets blijft liggen en/of weggegooid hoeft te worden.
 • Reserve/spaar wordt gebruikt voor een uitschieter in de boodschappen (denk aan een verjaardag, verjaardagsuitnodiging van vriendjes of aanbiedingsaankoop).
 • Rijd ik per maand nagenoeg niet in de auto, dan zal er geen € 50,- getankt hoeven te worden en gaat het resterende bedrag in de spaarpot. Ben ik wel vaker in de auto gestapt en is de tank leeg? Jammer, had ik beter op moeten letten.
 • De spaarzame uitjes die wij in een jaar maken, moeten hoe dan ook betaald worden. Dus hiervoor heb ik ook een apart bedrag voor gereserveerd. De van de buren gekregen Nat.Postc.Lot.-agenda helpt ook de uitjes wat minder duur te maken.
 • € 30,- per maand voor cadeau's is niet veel, dus hier zal ik nog creatiever moeten gaan worden. En vooral: ik zal over de schaamtedrempel van het geven van eigengemaakte cadeau's moeten stappen!
 • En tot slot de kleding, kapper en het zakgeld. Twee maanden sparen is een bezoek aan de kapper (lang laten groeien is een extra spaarcentje), twee maanden sparen is een goed uitgezocht kledingstuk en het zakgeld.. tja.. ik moet toch érgens een potje voor mijn lapjes- en draadjesliefde hebben?  ;o)
Heb jij (her)nieuw(d)e budgetplannen opgesteld? Of heb jij misschien nog een supertip om hier met ons te delen?

21 opmerkingen:

 1. zelf je haar knippen...ach, wat scheelt dat een boel geld! ik heb een kappersschaar (bij de blokker met zwart handvat) en ik knip heel wat haren! In het begin een beetje wennen maar als je op internet kijkt zie je heel veel tips en trucs.en zelfs nu onze dochter zelf verdient zegt ze nog steeds...mam, kan jij mijn haar even knippen ;). verder denk ik nog even na..boeit mij wel deze blog ;) Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad erg leuk om hierover van gedachten te wisselen. Ook hier al jaren een kasboek voor de wekelijkse uitgaven en een maand/jaaroverzicht op de computer om alle overige/grote uitgaven overzichtelijk te houden. De tondeuse incl kappersschaar van de Aldi hebben jarenlang hun geld opgebracht. Zelfgemaakte cadeautjes of soms ook uit de 2e hands, als ze 'als nieuw' e/o 'toepasselijk' zijn? Geen probleem! Kleding: altijd in de uitverkoop of 2e hands. 1x Per week boodschappen doen; elke eerste van de maand de auto vol tanken en daar de hele maand mee doen.. voor ons gewoon. En verder grootverpakkingen kopen met een gezamenlijke groep mensen, dat zijn wel grote uitgaven maar het scheelt heel veel als je het per stuk berekend. Leuk he, ook dit is creatief huishuiden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoezo schaamte voor zelfgemaakte kadootjes, is juist leuk!1 En daar kun je een boel mee besparen. Ook ik knip nu nog regelmatig de pony bij m'n kleinkinderen, waarom niet!!

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Strak plan om je budgetten zo bij te houden. Eigenlijk ook wel een goed idee voor mij.

  Ik laat m'n haren altijd knippen door mama. Er zijn veel filmpjes op YouTube te vinden hoe het moet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooh, nu lijkt het net of we het je niet gunnen om naar de kapper te gaan, maar daar zou nog een besparingsmogelijkheid zitten. Blijven er meer centjes over voor hobvymateriaal:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen tips voor je Monique maar ik vind wel dat jullie heel goed bezig zijn zo... En hoe langer je dit zo doet, hoe beter het is vol te houden denk ik...
  Ik wens je een fijne avond en alvast een heel mooi weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou trouwens dolgraag zelfgemaakte cadeautjes krijgen. Vorig jaar bedacht ik dat als iemand zou vragen wat ik zou willen hebben voor mijn verjaardag, ik zou zeggen; iets zelfgemaakts. Het leverde tenminste één zelfgemaakt cadeau op en dat koester ik...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap dat je voor 70 euro per week boodschappen kunt doen! Ik heb een zelfde gezinssituatie als jij (inclusief peuter in de luiers) en ik zit echt veel hoger.
  Succes en als je menu/boodschappen tips hebt..

  Groetjes,

  Martha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Martha,
   je kunt altijd onder mijn tabblad 'recipes' kijken (boven aan de pagina). Nu nog niet zo heel erg goed gevuld, maar stukje bij beetje komen er simpele (en lekkere) recepten bij.

   Oh.. ook bij ons is het niet van de ene op de andere dag gegaan hoor! Al doende leert men ;o)

   Verwijderen
 9. Hier ook nog volop in de luiers. Ik "spaar" op babyvoeding, geef bv , flessenvoeding is veel duurder ( mijn nicht is pas 2 maand mama en die geeft flessenvoeding zij zei het vorige week nog). Voor groenten-en fruithapjes maak ik zelf geen potjes voeding.
  Zelf werk ik ook met een weekmenu, ga het dit jaar elke week proberen noteren.
  Kwa kledij, koop ik steeds in afslag ( wel merkkledij, gaat langer mee het is soms dat je voor een merkbroek evenveel betaald als bij H&M)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. onze kindjes lopen enkel in kleding van de 2e hands, vaak dure merken die er nog prima uit zien en voor een prikje per doos vol weg mogen via bijv. markplaats of kapaza...

  zo kocht ik voor onze als kool groeiende baby 2 banandozen vol met rompers, leggings, maillots en vestjes voor 20 euro... goed dan is niet "alles" even mooi, maar van de 80 kledingstukken kon ik er zeker 45 in de kast leggen.... probeert dat eens in de winkel....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hou sinds vorig jaar februari een kasboek bij, en ik heb een overzicht voor de vaste lasten. Ben nu bezig om na te denken hoe ik een en ander kan plannen en besparen. We hebben 2 auto's, noddzakelijk voor werk en alle bezoeken voor pleegzoon etc. Ik kan daar wel veel van wegzetten door in de stad zoveel mogelijk met de fiets te doen, beter voor iedereen.

  Daarnaast hanteren wij een budget van €100,00 per week voor de boodschappen, we hebben een gezin van 6 personen.

  Dus tips van anderen ook hier welkom!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk om te lezen dit, ik raak er helemaal gemotiveerd door om de boel ook eens meer op orde te krijgen. Ik geef niets om nieuwe kleding enz., maar ben ook chaotisch waardoor ik regelmatig verkeerd of niet plan met eten. Dat is zo jammer! Haarknippen doe ik ook zelf, in elk geval bij de jongens en ik ga eens op You Tube zoeken naar filmpjes, ik doe het nu op mijn gevoel. Dat lukt wel, maar er zijn vast handige tips te vinden. Zelf maken van kado's doe ik al vaak (en wordt heel erg gewaardeerd), maar dat moet ik ook beter plannen. Nu moet ik toch regelmatig naar de winkel om iets te kopen omdat ik te laat ergens aan begonnen ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh ja, zelf heb ik een blog waar ik ook regelmatig ideetjes/patroontjes opzet, voor kadootjes, maar ook bijv. oplossingen voor naaiklusjes, zie hier: http://www.marmarel.blogspot.nl/search/label/naaiklusjes

  Ik blog nog niet zo lang, maar de lijst wordt vanzelf langer, bijv. ook ideeën over recyclen.

  En als je van handwerken/knutselen houdt, kun je hier: http://freubelweb.blogspot.nl/ héél veel zelfmaak-ideeën vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ziet er strak uit, dat zal je veel geld besparen op jaar basis zeg!
  Ik wil mijn uitgaven in Categorieën gaan delen, en per categorie een vast bedrag voor nemen. Zodat als ik voor het ene meer uitgeef, voor het andere weer wat geld afgaat. Dat het toch in evenwicht allemaal is en niets ( als het niet echt nodig is) van de spaarrekening hoeft te worden gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tjonge, knap dat je het allemaal bijhoud. Ik vind het al heel wat van mezelf, dat ik al een poos 1x per week de boodschappen doe, alleen red ik het niet met 70 euro!...echt een sport, dat wel!
  Ook schrijf ik wel de wekelijkse uitgaven op. [al is dat de laatste 2 weken erbij in geschoten]
  Ga het ook is proberen, alles op een lijstje te zetten!
  En kijk ondertussen naar jou tips! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Thank you so much for joining me on my 100 Day Challenge! I updated my sidebar to keep a running total of the days I shop, so check back to see how I am doing! Good luck to you and your family! :)

  You have a beautiful blog, and it is always a joy to find like minded people on the internet....even if we are COUNTRIES apart. :)

  Have a very blessed day!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Allereerst complimenten voor je blog, ik lees je stukjes graag....
  Ik vind het erg knap dat je met €70 per week boodschappen kunt doen. Ik red dat niet en ik heb maar een kind. Misschien kun je wat tips geven :) Wat betreft de luiervretende peuter; ken je de site watkostenluiers.nl? Zeker d3 moeite waadt....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dit ziet er heel overzichtelijk uit. Geld 'verdwijnt' zo vaak, er zicht op houden is belangrijk en het werkt goed.
  Ik heb veel gehad aan de boeken van Marieke Henselmans, 'Consuminderen met kinderen'. Heerlijk nuchter, met veel tips. En onze Museumkaart, daar ben ik nog altijd zo blij mee. Afgezien van de vervoerskosten van en naar musea toe heb je voor een prikje een verrassend uitje. En veel inspiratie, vind ik, want het handwerk en ambacht dat tentoongesteld wordt, wat een kunde zit daar in.

  Succes ermee (en nog een laatste tip, sorry, ik ben wat tipperig vandaag: Het Nibud verkoopt 'Grip'-agenda's, nu 2 voor de prijs van 1, om gemakkelijk uitgaven bij te houden)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Strak plan! Wij wonen sinds kort samen maar er 'verdwijnt' nog steeds veel geld.. Al hoop ik hier in de toekomst meer overzicht op te krijgen.

  In Belgie was er onlangs een reclametest op tv, waar ze verschillende soorten pampers testten. Kruidvat kwam er als beste (prijs-kwaliteit) uit. http://www.een.be/programmas/volt/vraag-van-de-kijker-zijn-dure-luiers-beter
  Misschien heb je hier iets aan?

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!