First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 15 januari 2013

Knip en plakwerk

Ik ging naar de markt, kocht een koe wat kaas, kreeg er een gratis half brood bij en ontving een coupon. Met die coupon koop ik deze week op diezelfde markt (maar dan bij de bakker) dus maar een basis brood (€ 1,10) en krijg er gratis een heel waldmik (€ 1,75) bij. Met de eerder gespaarde en geplakte zegels kan ik ook nog een gratis suikerbood (€ 3,75) meenemen, dus dat wordt deze week eens lekker veel snoepen voor weinig geld. Het begint hier een beetje op 'extreme couponing' te lijken!  ;o)


We zijn inmiddels alweer de derde week van januari ingegaan en ik moet zeggen: het inplannen van de weekmaaltijden gaat me tot nu toe nog goed af. Met de agenda ernaast bedenk ik aan de hand van de vriesvoorraad welke maaltijden ik in elkaar kan flansen en eerlijk is eerlijk: het lukt me aardig. Zeker nu we deze maand een paar flinke tegenvallers te verwerken hebben gekregen (en dan praat ik niet over tientjes of honderdjes), ben ik blij dat ik nog een flinke voorraad maaltijden kant-en-klaar in de vriezer heb liggen. Even opwarmen, misschien een stukje verse groente erbij en smakelijk eten..

Waar ik wel wat moeite mee heb is het feit dat ik (van mezelf) niet meer dan op twee dagen in de week geld uit mag geven. Ik merk dat ik sinds het begin van dit jaar wel heel bewust bezig ben met de vraag of datgene wat ik wil gaan kopen nog een dag of wat kan wachten (en bijna alles kán nog langer wachten), maar toch.. Doe ik op donderdag de weekboodschappen, dan lukt het me niet om mijn gezinsleden de dinsdag of woensdag daarop een beetje behoorlijk verse maaltijd aan te bieden. Dan ga ik toch graag even naar de groenteman om een verse winterpeen, smakelijke boerenkool of stevige appel in huis te halen ;o)

Halen jullie elke dag vers in huis of plan je ook zulke uitgaven wat verder vooruit? Maak je de maaltijden alvast klaar of weet je de groenten en/of fruit door de week heen toch enigszins goed te bewaren? Wat is jouw 'inkoopstrategie'?

20 opmerkingen:

 1. Zo einde van de week doe ik de wekelijkse boodschappen. Op dinsdag haar ik op de markt brood, en de groenteboer komt op de tractor langs fruit en groenten verkopen vandaag. Heeft toch wel wat zo in een dorp wonen ;) Zo heb ik twee keer in de week kans verse groenten en fruit te kopen en dat is prima! Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit gelijk met je mee te SPINNEN over HOE het voor jou ANDERS zou kunnen met de VERSE GROENTEN maar tegelijk OOK voordelig...
  Misschien vind je het wel heel gek wat ik schrijf,
  maar er zijn ook VERSE GROENTEN die je heel lang kan bewaren.
  Denk aan diezelfde WINTERPEEN, want geloof mij...
  die ligt bij de groenteboer ook NIET vers in zijn schap.
  Die is vast en zeker weken geleden al uit de grond getrokken.
  Je zou een voorraadje VOORDELIGE BEWAAR-GROENTEN aan kunnen schaffen.
  Denk aan winterpenen, uien, bieten, rode kool,
  bijvoorbeeld van de markt als ze een AANBIEDING hebben.
  En dit alles gewoon simpel op een niet al te warme plaats bewaren (kelder/kelderkast)

  Volgens mij bezitten jullie een balkon toch ?
  Heel misschien zou je een paar emmers/bakken kunnen vullen met potgrond
  of goedkoper : aarde uit de tuin van iemand die je ken.
  Tuinaarde kan je heel gemakkelijk en goedkoop zelf bemesten met...
  hi hi... EEN PLASJE, ja van de mens dan hè...
  Zo doen ze dat in landen als Polen en Roemenië ook, echt waar...

  Je zou vanaf begin maart wat VROEGE GROENTEN kunnen opkweken.
  Denk aan tuinbonen, raapsteeltjes of peultjes.
  Peultjes hebben ook nog een geweldig schattig BLOEMETJE,
  het is tegelijk zo leuk om te zien, ze moeten alleen wel kunnen klimmen.
  Of sla opkweken in de VENSTERBANK binnenshuis ?

  Ik zou je best heel graag willen ZEGENEN door je wat zaadjes op te sturen. Als je het niet ziet zitten is het ook goed hoor !
  Liefs, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Monique,
  Ik doe 1 keer per week boodschappen en plan aan het einde van de week altijd de diepvries groentes. Spinazie etc. ,maar ook de bloemkool en de doperwten uit de diepvries zijn heerlijk. Of een potje rode kool o.i.d. Mocht het echt niet uitkomen dan haal ik nog 1 keer "vers" bij maar dat is niet vaak. Alle fruit etc. is best goed te bewaren dus dan eten we die dagen wat extra fruit vaak. En vaak blijft er nog wel een restje stamp over en hebben we drie evrschillende borden op tafel staan......maar dan kan iedereen kiezen wat hij/zij het liefste heeft. Da's ook wel eens leuk/makkelijk !! Het bevalt ons erg goed deze methode !! Groet, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop voor 2 maaltijden verse groenten, en dat lukt goed in de koelkast. Verder heb ik een vriezer vol met boontjes, savooikool, andijvie, spinazie, bietjes, ....dus dat komt helemaal goed. Soms koop ik ook erwtjes, bloemkool, broccoli uit de vriezer, is makkelijk te bewaren. Bloemkool word in de koelkast vrij snel taai/zacht. Brood koop ik 1x per week, 2 broden en een zak bolletjes voor het weekend. Fruit probeer ik ook 1x per week, appels bewaar ik in de koelkast. Soms moet ik nog is tussendoor extra fruit halen, gaat de ene week harder als de andere week.
  Groetjes Hannie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier doet manlief 1 x per week de weekboodschappen( met het kind van de week) en idd met een combi van weekmenu-basisvoorraad alls lijst.(al dan niet op de markt)
  Waarbij we de korthoudbare groentes dus t eerst op eten en aan het einde dingen koken/eten met tomaat, prei,winterpeen,bietjes,koolsoorten,zuurkool,nasi, macaronie of eens een diepgevroren groente.Soms haal ik tussendoor wel eens een vergeten boodschap of iets wat echt op is.Meestal hoeft t niet, kan ook kiezen wat anders te koken dan :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik koop voor twee/drie dagen verse groente en daarnaast voor twee/drie dagen bewaargroente, net wat het aanbod is. Verder zorg ik voor een kleine voorraad diepvriesgroente: Boerenkool en sperziebonen. Ik zorg dat ik altijd een kilo winterwortels in de schuur heb liggen, uien en aardappelen en een zakje zuurkool in de koelkast. En droge bonen in de kast. Een keer in de week maak ik stampot en dan altijd voor twee dagen tegelijk. Zo kom ik prima de week door. Ik doe op vrijdag de boodschappen, dus het einde van de week is hier de donderdag. Meestal maak ik dan iets van de droge bruine bonen. Bonensoep of bonen met ei en sla of chili.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://www.mamawijs.nl/plan-je-maaltijden/
  Ik plan eerst de maaltijden, en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje voor de weekboodschappen. Het komt dus nooit voor dat ik dagen later geen verse maaltijd op tafel kan zetten, ik heb immers alle ingrediënten in huis? Als ik naar de agenda kijk, zie ik op welke dagen ik snel moet koken. Dat zijn de pasta dagen. In het weekend eten we één keer brood (met lekkers) en één keer zelfgemaakte pizza.
  Ik moet wel eerlijk bekennen dat we nu weekboodschappen doen, en nog maar op één dag geld uitgeven dus, maar daar staat tegenover dat we alles bij de Aldi halen. Niet ideaal, eerder gingen we ook naar de markt voor groente, fruit en brood. Alles bij de Aldi halen is wel goed voor onze portemonnee, omdat we nog maar op één dag in de winkel komen. Dat is dus onze keuze, voor nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij doen 1 keer in de week boodschappen meestal op zaterdag. Bloemkool kan dan makkelijk blijven tot maandag. Witte,rode,groene kool kan ook even blijven liggen. Die maak ik volledig klaar en gaat in de diepvriezer, witte en groene kool moet nadien nog even opkoken en klaar.Rode kool maak ik volledig klaar en gaat in porties in de diepvriezer.
  Op dinsdag ga ik soms nog naar het (bio)groentewinkeltje voor ik de kinderen van school haal. In het groentewinkeltje zijn mensen met een beperking tewerkgesteld ( steun ik het goede doel) en naast onze deur is er ook een land-en tuinbouwschool waar je fruit en groente kan kopen. Maar dat is alleen op woensdag en vrijdag voormiddag open.
  Daar verkopen ze hun waar voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij doen niet dagelijks de boodschappen - hoewel het me eerst erg lastig leek, gaan we al aardig richting weekmenu, ik merk dat mijn schatje het prettig vindt om even van te voren te weten wat er in huis is en wat we kunnen eten. Echt een keer in de week boodschappen doen lukt ons niet, maar elke dag... ik zou dat zo zonde van mijn tijd vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik moet het wel plannen want hier op het platteland zou het veel te duur zijn om dagelijks de boodschappen te doen, vanwege de benzinekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ging naar de markt, kocht een koe..
  Stukje toe..
  Stukje van de longen, voor de zieke jongen..
  Stukje van de lever, voor de zieke wever..

  Haha, toen ik jouw eerste regel las, moest ik lachen. Ik wilde perse weten hoe dit versje verder ging, maar verder dan dit kwam ik niet meer...
  Wij doen, moet ik eerlijk bekennen, bijna dagelijks boodschappen. Voor een gezin van slechts 2 personen is dat wel een grote luxe. Ben kookt bijna altijd en hij kookt bijna altijd te veel, dus er gaan heel wat kant en klare, verse maaltijden de vriezer in, zodat ik, als Ben weer twee weken weg is, allemaal heerlijke maaltijden in de vriezer heb. Die twee weken doe ik dan ook bijna geen boodschappen. En als ik een avonddienst heb, eet ik altijd op mijn werk. Daar koken we elke dag vers...
  Ik wens je een fijne winterse dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij doen twee keer in de week boodschappen, op maandag of dinsdag en op vrijdag. Dat doen we altijd met een lijstje dat gemaakt is naar aanleiding van het eten dat ik voor die dagen die volgen heb bedacht. Ik kijk dan altijd eerst wat er nog in de koelkast of vriezer ligt zodat die ingredienten in ieder geval meegenomen worden. Vaak kijk ik na het doen van de boodschappen wat het eerste op moet en zo bekijk ik dan wat we op welke dag eten. Ik ben overigens wel iemand die in de supermarkt altijd het achterste product van de schappen pakt omdat die meestal het meest vers zijn O-;

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Allereerst nog gefeliciteerd met je verjaardag!
  Over je boodschappen en verse groenten hoef ik niet zoveel te zeggen, want dat deden al een heleboel mensen voor mij. Wij doen hier in principe ook 1 keer in de week boodschappen en idd blijft er een heleboel goed in de kelderkast of groentelade. Vooral de typische wintergroente. Je zou ook groenten kunnen blancheren en zelf in kunnen vriezen.
  Veel succes ermee.
  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. TSJA Het blijft een beetje een strugle maar als je binnen je budget blijft is het goed toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb een weekmenu, de bioboer brengt de boodschappen inc pakket op disndag en op donderdag of zaterdag een tweede keer. Maar we kunnen ook zo een week overslaan. Soms geen fruit is ook geen ramp voor een dag

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En ik doe vrijdag of zaterdag boodschappen en op woensdag haal ik een brood en soms wat fruit...zo kom ik prima rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik heb per dag een streefbedrag waar ik boodschappen van kan halen, ik haal dus elke dag vers. Vlakbij de school van onze jongste zit een AH en wat verswinkels dus als ik hem naar school heb gebracht loop ik meteen naar de winkels. Ik heb een grof menu dus bv maandag iets met aardappelen en dinsdag pasta etc. En de rest bedenk ik per dag. Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wij doen ook op één dag de week boodschappen. Plannen het zo dat de maaltijden met verse groente wat meer in het begin van de week vallen en de maaltijden waar je voor uit de diepvries kan vissen aan het eind van de week...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij doen 1x in de week boodschappen, op maandag. Zo kunnen wij de hele week verse groenten eten en op zaterdag patat en zondag soep!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. de meeste groenten zijn gemakkelijk in de koeling of koele plaats een week en zelfs langer te houden.zoals al geschreven kolen welke dan ook en knolletjes.zuurkool.boontjes.andijvie.witlof enz in de koeling.wortels enz ook dus altijd vers(wat uit de winkels komt is echt niet vers ook al lijkt dat wel zo.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!