First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 8 januari 2013

Aan de voet der nostalgie

Nostalgie... Je herkent het vast wel.. Een liedje uit vroeger tijd, de geur van een vergeten receptuur of een teruggevonden schoolagenda uit je kindertijd.

Met ons jaarlijks gezinsuitje (ik, mijn ouders en zusje) gaan we over het algemeen altijd naar een museum, plek of omgeving die nostalgisch aandoet. Zo bezochten wij al eens het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur, het grote openlucht museum in Enkhuizen, maar ook enkele oudste steden van ons land; de historische binnenstad van onder andere Den HaagDen Bosch en Middelburg.

Maar wanneer sta je nu aan de voet van een nostalgisch iets. Heb je je dat wel eens afgevraagd? Als ik met die jonge oudjes op stap ben, hoor ik niet anders als 'Oh..' en 'Ah..'. 'Kijk es.. weet je dit nog?!', 'En hier! Kijk hier nou toch eens! Toen ik..', 'Kun je je nog..', 'Ik zie me nog zó zitten..'. Het zal jullie vast niet vreemd in de oren klinken. Zelf ik heb zo af en toe al een moment dat ik denk: 'Oja.. dat weet ik nog.. Dat kan ik me nog zó goed herinneren..'  ;o)

Vorige week had ik een item in handen, waarvan ik nu voor het eerst dacht dat dát wel eens in een oudheidsmuseum terecht zou kunnen komen. Het oude en (ruim honderd jaar) vertrouwde glazen potje van Marmite. Ken je het? Wij zijn fervent gebruikers van dit product en ik ken het dan ook niet anders dan dat het in een glazen potje zit. Tót een week of twee geleden het product op mijn boodschappenlijstje stond en ik ineens een plastic exemplaar in mijn mandje deed..


Dus staat er nu - netjes omgewassen en afgedroogd, inclusief deksel - een ouderwets potje Marmite achter in mijn keukenkastje. Om ooit - pak hem beet over een jaar of twintig, dertig - weer gevonden te worden met de nostalgische gedachte: 'Och ja.. Weet je nog?'  ;o)

Heb jij al eens aan de voet der nostalgie gestaan?

19 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, een week geleden heb ik precies hetzelfde gedaan, mijn potje marmite staat te pronk in de keuken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke post.
  Het produkt marmite heb ik nog nooit gebruikt, ik zie het soms wel eens bij iemand staan...
  Jouw bericht brengt mij terug in de tijd. Mijn moeder die een paar keer per week bij de SRV-man zó'n zinken flessenrekje vulde met glazen flessen melk, vla en yoghurt.
  Vorig jaar vond ik bij de kringloop (waar ook anders) precies zo'n rekje. Het staat nu in het bijkeukentje met flessen sap erin en denk dan vaak aan vroeger.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou van je post! En ik val Dieneke, hierboven, bij. Nostagie is voor mij een rekje met doorzichtige flessen. Ze zette hem op de stoep met een briefje erin en de melkboer vulde het rekje met de flessen. Een fles met yoghurt, een fles met gele vla en karnemelk ( rode dop ).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doorgaand op de glazen flessen met melk (blauwe dop van aluminiumfolie), karnemelk (rode dop) en yoghurt (groene dop) de bijbehorende flessenlikkers (heten die dingen zo??) waarmee je de laatste restjes uit de fles kunt schrapen...Ik heb nog steeds zo'n ding in huis en vind ze heel handig. Ik gebruik ze bijvoorbeeld ook als ik iets weg moet hengelen van een lastige plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken marmite niet. Waar smaakt dat naar, en waar gebruik je het voor?
  Ik word deze maand 40 en ik merk dat ik vaak terug denk aan "vroeger". Misschien ook omdat ons zoontje nu voor het eerst naar school gaat en we een nieuwe fase in gaan. Nostalgie is voor mij op zondagochtend een pan spek op het vuur, gebakken door mijn vader. In de jus doopte je dan brood met wat suiker er op.
  En op zaterdagavond een klein bakje chips voor de tv.
  Ik denk dat het meer kleine rituelen zijn die je als kind misschien heel normaal en vanzelfsprekend vond, en waar je nu met een fijn gevoel naar terug kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Monique,
  Zo aan de voet te staan van nostalgie, dat heb ik volgens mij niet meegemaakt... Maar nostalgie is voor mij vooral mijn vader die met een metalen schaal vol aardappelen zat te schillen en mijn moeder die de snijbonen van de tuin door een snijder haalde... Een maand of twee geleden kocht ik via mp een echt petroleumstelletje waarop wij inmiddels al een paar keer een pan draadjesvlees lieten sudderen, en ook de stoofpeertjes kleurden er langzaam rood op... Ook lekker nostalgisch... We gebruiken geen petroleum maar lampolie, zoals Teunie dat doet!
  De musea die jij hebt bezocht heb ik ook gezien en wij hebben er ook zo van genoten. De 'weet je nog's waren niet van de lucht. Ik kan daar zo heerlijk van genieten. Lang leve de nostalgie!
  Ik wens je een heel mooie nieuwe dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof het niet! En marmite ken ik helemaal niet. Is dat een broodbeleg?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb dat ook regelmatig. Als ik aan het bakken ben of confituur maak. Het bakken heb ik meegekregen van mijn grootmoeder langs vaders kant. Zie me nog zitten in de keuken. Want als mijn grootmoeder rozijnenbrood of taart bakte mochten we wel in de keuken, maar alleen om op een stoel te zitten en te kijken;-).
  Als ik rabarberconfituur maak,den k ik ook regelmatig aan mijn grootmoeder, ze deed er zoveel suiker in dat die een jaar later nog lekker was alleen versuikerd en zo hard dat je er bijna schijfjes van kon snijden.
  Mijn grootmoeder kon ook perfect brood snijden met de hand, het brood op haar schoot tussen haar buik en een arm en dan snijden maar, zo recht en gelijk het leek net gesneden met een snijmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat grappig, ik heb een paar weken geleden net zo'n potje gekocht, omdat mijn man dat zo leuk vond. Het schijnt in Australië zo'n beetje een must te zijn, als gezond voedsel voor kinderen. Of dat echt zo is, weet ik niet, er zitten vast veel vitamines in, maar volgens mij ook smaakversterker en dat is weer niet zo gezond. Ik ben gelijk mijn kast ingedoken, en gelukkig... het is een glázen potje! Ik ga 'm goed afwassen en bewaren! En dat van die melkflessen herinner ik mij ook nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh lekker, Marmite!! Ik herinner met hoe ik altijd met afschuw naar mijn vader keek, die er behoorlijk dikke lagen van op zijn boterham smeerde. Zelf at ik altijd zo'n dun laagje, lekker zout!! Vandaag de dag is Manlief nog altijd een groot liefhebber van Marmite, het liefst op een boterhammetje kaas. Wij zeggen altijd Marmiet, maar een klasgenootje, die een Engelse vader had, zei Marmajt en dat vond ik altijd erg komisch... zo zie je maar, genoeg herinneringen dus en hier staat het nog altijd in de voorraadkast! En ik ga dat laatste potje zeker ook bewaren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha wat een leuke post :) Ach ja, ik heb zo ook al mn dingen hoor terwijl ik nog maar 22 ben.. Breng ik mn zusje een keer naar de basisschool als ik eens bij mn ouders ben, dan denk ik al.. sjoh.. daar zat ik.. dat was MIJN groep ... klas.. Haha! Marmite ken ik geenens! Eerst is op je wiki link kijken :) Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Marmite, ik wist niet eens dat je dat in Nederland kon kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Constant en 'k vind het heerlijk. Alleen mag je er dan soms niet té veel bij nadenken... al zoveel jaar geleden!? :-) Marmite, ken ik maar nog nooit gegeten. Ik had hetzelfde voor met siroop. Al mijn hele leven kocht ik het in een kartonnen pot met papieren wikkel en dan opeens is die in plastiek. Zo jammer maar ja tijden veranderen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk bericht !! Marmite heb ik nooit gegeten, maar er zijn heel veel andere produkten, die wel dit soort reakties bij mij losmaken als ik ze weer zie. Zo zijn er ook programma's op tv over de jaren zestig en zeventig en dat brengt bij ons thuis bovenstaande opmerkingen los ; )
  Een hele fijne dag toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had het gisteren nog T Schaep in Mokum :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mm zalig, marmite op nog warme toast, lekker hoor. Nostalgie had ik toen ik onlangs een aangekoekt pannetje schoon kookte met biotex, en toen rook het heel ouderwets lekker in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het word er niet leuker op toch ??..jammer he??...liefs van mij...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk, ik denk stiekem dat ik daar wel iets te jong voor ben, al dacht ik laatst toen ik een tekenfilm zag wel van "owja dat keek ik vroeger ook"

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!