First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 17 december 2012

Weest zuinig (5 van 5)

(uit het jaar 1942)

'Weest zuinig' zien we tegenwoordig boven vele artikelen in de couranten staan. En niet ten onrechte, want de grondstoffen voor vele gebruiksvoorwerpen worden met de dag schaarscher. Voor de fabrikanten wordt het dus hoe langer hoe moeilijker om hun artikelen te blijven fabriceeren en in den handel te brengen. Zeer zeker is de huisvrouw ook een belangrijke taak opgelegd om aan deze moeilijkheden zooveel mogelijk het hoofd te bieden. Onder deze artikelen valt eveneens ons werkmateriaal. En zegt U eens eerlijk: Behandelen wij ons werkmateriaal eigenlijk niet als stiefkinderen?


Het emaille in de keuken, wat wordt daar door velen hardhandig mee omgesprongen. Emmers worden op hun plaats gegooid of nat weggezet, waardoor het emaille op de randen eraf springt en het doorroesten een aanvang kan nemen.

Ook andere gebruiksvoorwerpen, als raspen, kloppers en molens moeten na het gebruik goed gedroogd worden voor ze weggelegd worden. U heeft nu Uw snijboonenmolentje, voor het zijn winterslaap begint, toch zeker wel even ingevet? We halen het uit elkaar en smeeren dan alles in met een dun laagje vaseline of een druppel slaolie. Dan is het 't volgend jaar weer tot nieuwe dienst bereid.

Vooral nu moeten we alles, tot de kleinste onderdelen toe, met groote zorg behandelen. Dan zullen we er lang plezier van hebben en komen we niet voor verrassingen te staan, als er wat vernieuwd moet worden.

"Weest zuinig met wat u hebt"

6 opmerkingen:

 1. Wat een leuke artikeltjes! :-) Ik heb wel eens gelezen dat je emaille niet meer zou moeten gebruiken als het beschadigd is, omdat er dan gifstoffen vrijkomen. Volgens mij deden ze daar vroeger ook niet moeilijk over. Wij hadden thuis ook zo'n gebutst emaille-pannetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk dit artikel en ook heel waar !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, deze wijsheden van weleer.. Ik heb nog ergens een heel boekje vol met oma's schoonmaaktips, ooit eens gekopieerd vanaf een website.. zo leuk...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!