First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 10 december 2012

Weest zuinig (4 van 5)

(uit het jaar 1942)

'Weest zuinig' zien we tegenwoordig boven vele artikelen in de couranten staan. En niet ten onrechte, want de grondstoffen voor vele gebruiksvoorwerpen worden met de dag schaarscher. Voor de fabrikanten wordt het dus hoe langer hoe moeilijker om hun artikelen te blijven fabriceeren en in den handel te brengen. Zeer zeker is de huisvrouw ook een belangrijke taak opgelegd om aan deze moeilijkheden zooveel mogelijk het hoofd te bieden. Onder deze artikelen valt eveneens ons werkmateriaal. En zegt U eens eerlijk: Behandelen wij ons werkmateriaal eigenlijk niet als stiefkinderen?Voor Borstelwerk geldt ook al: Weest zuinig met wat U hebt! Bent U nog zoo gelukkig om nieuw borstelwerk in voorraad te hebben, weest U er dan steeds op bedacht, dat daar de mot in kan komen. Dit klinkt U misschien wat vreemd in de ooren, maar inderdaad nestelt de mot zich graag in dierlijke vezels.

Onze borstels onderhouden we het best door ze tijd van tijd met een oude kam met wijde tanden uit te kammen, waardoor stof en vuil verwijderd wordt. Vervolgens wasschen we ze in een zeepsopje met een scheut ammoniak, spoelen ze daarna goed in schoon water, slaan ze uit en hangen ze te drogen, omdat anders de haren of vezels zouden pletten. Voor onze handstoffer is een stoombad zo af en toe aan te bevelen, om de haren soepel te houden zonder dat ze evenwel slap worden.

Ook bezems worden nogal eens nonchalant behandeld. Een bezem moet n.l. nooit bij de kachel of het fornuis worden gedroogd. De haren zitten n.l. met pek in het hout vast en dit gaat dan smelten.

Soms is onze stoffer nog goed, maar de punt is versleten. Een eenvoudige manier om dit te verhelpen, is het afzagen van het handvat en dit met behulp van een latje aan de andere kant weer vast maken.

Slappe haren van borstels en stoffers worden weer stevig, indien men het haar, - dus niet het hout! - in een aluin-oplossing zet en dan laat drogen.

2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog Monique.
  Lekker basic.
  Die tip van die stoffer vind ik erg grappig bedacht.
  Ik heb nog zo'n heel oud stoffertje met versleten punt liggen, maar daar zit zó'n rond handvaatje aan....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geweldig dat je deze OUDE WIJSHEDEN met ons wilde delen. Wat een RESPECT voor DE SPULLEN en nog belangrijker voor "DE VROUW DES HUIZES" In onze tijd missen we dat toch wel.

  De SPULLEN zijn namelijk al weggegooid nog voordat ze daadwerkelijk OP zijn. En de VROUW die deze prachtige taak met zoveel zorg op zich nam / neemt wordt vandaag de dag afgeschilderd als: "Doe jij niets ?"

  Zelf kan ik daar soms heel droevig van worden. Wat is het dan leuk als ik zo'n geweldige weblog van jou mag vinden waarin je zo eerlijk, grappig en puur deze dingen op waarde weet te schatten. Mijn grote dank, ik geniet altijd weer van je mooie woorden en prachtige foto's! Je laat een ANDER GELUID horen, en ik hoor die maar al te graag! Een hartelijke groet, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!