First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 26 november 2012

Weest zuinig (2 van 5)

(uit het jaar 1942)

'Weest zuinig' zien we tegenwoordig boven vele artikelen in de couranten staan. En niet ten onrechte, want de grondstoffen voor vele gebruiksvoorwerpen worden met de dag schaarscher. Voor de fabrikanten wordt het dus hoe langer hoe moeilijker om hun artikelen te blijven fabriceeren en in den handel te brengen. Zeer zeker is de huisvrouw ook een belangrijke taak opgelegd om aan deze moeilijkheden zooveel mogelijk het hoofd te bieden. Onder deze artikelen valt eveneens ons werkmateriaal. En zegt U eens eerlijk: Behandelen wij ons werkmateriaal eigenlijk niet als stiefkinderen?


Om de zeem zooveel mogelijk te sparen, doen we verstandig om gebruik te maken van een ruitenwisscher met een strook gummi. We behoeven alleen dan de randen van de ruiten met de zeem na te strijken, waardoor de slijtage aanmerkelijk wordt verminderd. Past U vooral op bij het zeemen van glas in lood ramen! Waagt daar vooral geen nieuwe of nog goede zeem aan. Niets doet een zeem zoo spoedig sneuvelen! Voor dit karweitje zoeken we een oude vervanger op.

Het zal wellicht overbodig zijn erop te wijzen, dat de gewoonte van sommige huisvrouwen, om de zeem 'droog te slaan' tegen een muurtje, gelijk staat met het vermoorden van de zeem.

Om een spoedige slijtage tegen te gaan, wordt wel eens een geel stofdoekje tegen een der kanten genaaid. Ook kunnen we de kapotte zeemen met een andere oude verstellen.

Een zeem is een speciaal bewerkt dierenhuidje. Het is dus een soort leer. Om er dus zoo lang mogelijk plezier van te hebben, moeten we het niet laten verdrogen. We bewaren dus een zeem het beste op een niet te droge plaats. Zijn de zeemen vet geworden, dan weeken we ze eenige tijd in een wat lauw water met een flinke scheut ammoniak. Daarna wasschen we ze in een wat zeepsop en spoelen ze na in frisch water. Tijdens het drogen moeten we ze dan af en toe eens oprekken. Nooit mogen we een zeem met soda in aanraking brengen, daar dit de lap vernietigt. Dus ook geen sponzen reinigen in sodawater.

6 opmerkingen:

 1. Weer een mooie tip, moet bekennen dat ik geen zeem in mijn bezit heb en een simpele theedoek gebruik voor de randen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, dan doe ik wel heel veel verkeerd.. ;) Wat geweldig leuk deze tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Monique,
  Al veel te lang heb ik niets meer van me laten horen, maar ik ben weer helemaal terug hoor. Geweldig dit soort tips van een zuinige huisvrouw. En je steekt er toch weer wat van op hè? Super leuk...
  Ik heb even flink zitten teruglezen bij je en ik vind je quilt heel erg mooi worden. Toevallig heb ik afgelopen zomer ook een quilt gemaakt, voor mijn jongste dochter. De afwerking heb ik gedaan met een gehaakt randje, ook leuk..
  Ik ga je weer trouw lezen hoor, en dan hoor je weer van me...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gebruik altijd een oude handdoek of thee doek bij het ramen lappen aan gezien ik een zeem niet goed kan uitwringen met mijn handen en het is een stuk goedkoper dan een goede zeemlap
  groetjes tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!