First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 19 november 2012

Weest zuinig (1 van 5)

(uit het jaar 1942)

'Weest zuinig' zien we tegenwoordig boven vele artikelen in de couranten staan. En niet ten onrechte, want de grondstoffen voor vele gebruiksvoorwerpen worden met de dag schaarscher. Voor de fabrikanten wordt het dus hoe langer hoe moeilijker om hun artikelen te blijven fabriceeren en in den handel te brengen. Zeer zeker is de huisvrouw ook een belangrijke taak opgelegd om aan deze moeilijkheden zooveel mogelijk het hoofd te bieden. Onder deze artikelen valt eveneens ons werkmateriaal. En zegt U eens eerlijk: Behandelen wij ons werkmateriaal eigenlijk niet als stiefkinderen?


Dweilen, hoe vaak zien we ze niet mishandelen? De meeste exemplaren sterven een voortijdige dood, doordat we er niet op letten, hoe ze gewrongen moeten worden. Een dweil gaat minstens anderhalf maal zoo lang mee, als we er bij het uitwringen op letten, dat we de gekleurde streep, die in elke dweil is ingeweven horizontaal houden en daar omheen wringen. We kunnen ook zeggen: Wring steeds om de zoomen. Dit zijn n.l. de sterkste draden en op die manier hebben ze het minst lijden.

Na ieder gebruik spoelen we hem altijd even door in een emmer met schoon water en hangen hem dan buiten te drogen. We gooien hem dus niet weg als een nat hoopje, waar het weefsel naar hartelust kan gaan rotten.

Is onze dweil werkelijk zoo vuil geworden, dat hij met gewoon uitspoelen niet meer schoon te krijgen is, dan moet hij een groote beurt hebben. We weeken hem dan in wat lauw sodawater en waschen hem dan in het laatste waschsopje met de borstel en plank schoon.

9 opmerkingen:

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!