First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 5 november 2012

Poetsbeurt

Een klusje waar menig man of vrouw de neus voor ophaalt: het poetsen van de schoenen. Toch is het verstandig je schoenen van tijd tot tijd even apart te nemen voor een poetsbeurt en inspectie.


Hoe vervelend het misschien ook lijkt, het poetsen van de schoenen zorgt er voor dat ze langer mee gaan en we dus minder vaak een nieuw paar aan hoeven te schaffen. Als je het leer soepel houdt, krijgt het nagenoeg geen kans om uit te drogen en zullen er niet zo snel breuken of scheurtjes ontstaan. In een tijd waarin we allemaal meer en meer op de centen zullen moeten gaan letten, is het dus niet eens zo gek om er een poetsdoos op na te houden. En de kosten zullen het niet zijn: een oude doek, een borstel en wat vet. Denk aan een zwarte, een bruine en een transparante kleur en je kunt zo goed als al je schoenen onderhouden. Maar hoe ging dat ook alweer?

Om te beginnen maak je de schoenen schoon van vuil zoals bijvoorbeeld zand of modder. Dit kan door middel van een (tanden)borstel of vochtige doek. Laat bij gebruik van het laatste de schoen wel eerste even goed drogen voordat je aan het smeren gaat.

Breng de (gekleurde of transparante) schoensmeer aan op de schoen (ik gebruik hiervoor een oude theedoek) en smeer het vet goed uit. Laat daarna het vet wat in de schoen trekken en poets het met een - liefst wat harde - borstel uit.


Probeer alle schoenen één keer per week (iedere zaterdag vóór de zondagse kerkgang?) een goede poetsbeurt te geven en je kunt er wel van uit gaan dat ze jaren langer mee zullen gaan. Wie zou daar niet in willen investeren?

18 opmerkingen:

 1. Vroeger het werkje van mijn vader, nu ben ik de klos! Maar het geeft wel een mooi glimmend resultaat en ik weet dat er vaak na het uitwrijven ook nog werd gespuugd en extra opgewreven, geen idee waar dat voor nodig was! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ieder poetst hier de schoenen voor zich (als dat al gedaan wordt dan). Het feit dat ik dat niet doe voor de anderen heb ik van mijn moeder. Zij poetste rijen schoenen elke week weer toen ze nog thuis woonde. Vanaf dat ze met mijn vader onder één dak woonde moest de arme man het zelf doen. Volgens haar had ze dat genoeg gedaan, en gelijk had ze!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar verhaal ook van mijn moeder :-) Na haar trouwen heeft ze ook geen schoen meer gepoetst!

   Verwijderen
 3. nostalgie, toen ik je blogje las rook ik de geur weer van de schoenpoets, lekker, enne je hebt gelijk, vond het altijd wel een leuk werkje , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb eigenlijk nog nooit schoenen gepoetst. Maar moet dan ook bekennen dat ik geen echte lere schoenen had.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. k hier worden de schoenen met enige regelmaat voorzien van een nieuw laagje vettigheid. Elke week red ik niet, al zou het wel goed zijn.

  Van de schoenmaker kreeg ik de tip om de schoenen goed in te vetten en ze daarna een nacht te laten staan. Volgende ochtend op borstelen en ze glimmen je tegemoet! Nu nog glimmend houden, want dat is altijd weer wat lastiger:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke post!!
  Doet me denken aan toen ik nog jong was...toen moest ik idd elke week alle schoenen poetsen op zaterdag
  Nu doe ik het eigenlijk nooit meer ....ik heb nog wel een poetsdoek, met 3 borstels, kleurloos,zwart,en bruin, wat oude lappen en de schoenpoets die je aangeeft, dus ik kan zo weer aan de slag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor, hier worden de schoenen en laarzen ook gepoetst. Voor de jongens heb ik weleens nubick, dat poets je niet zo gauw.
  Het gebeurt hier ook niet elke week, maar als het echt nodig is... je wilt vast niet weten hoeveel we soms nog moeten doen op zaterdag... dan schieten de schoenen er weleens bij in.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mag ik de onze bij jouw brengen iedere zaterdag ???...pffffff....liefs fijne week ...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vroeger thuis moest ik ook elke zaterdag alle schoenen poetsen en toen ik trouwde 34 jaar geleden ben ik gewoon doorgegaan met dit klusje.
  Als schoen er zo kaal uitzien vind ik het zo armoedig.
  Heb nog geen tijd gehad voor een mail, maar alles is goed gekomen hoor, dankzij jou hulp.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik de schoenen heb geborsteld(poets echt niet elke week)doe ik ze nog even na met een doek.Glimt het even meer?!Weet ik niet.Meegekregen van vroeger.
  Wel een werk hoor dat gepeots.
  Hoorde eens zeggen:ALs je op iemands schoenen let kun je zien hoe hij/zij is:netjes of niet.Vind ik niet echt terecht,want als je inmiddels al weer heel wat afgelopen hebt,glimmen ze ook niet meer,toch?
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb nog een houten poetsdoos geërfd waarin nog De Gruyter schoenpoets zit... Heb er al jaren en jaren niet meer in gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb maar één paar leren laarzen... De rest is suède (die houd ik overigens wel bij met een spuitbus)... En ja, ik poets mijn laarzen wel eens, maar véél te weinig (2x per jaar)! Je berichtje zorgt voor een soort enthousiasme bij me, zo van: hé, dat moet ik ook weer eens doen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja ik doe het redelijk trouw, daardoor doe ik altijd heel lang met schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ja je hebt helemaal gelijk hoor...en ik vind t best een leuk werkje dus waarom doe ik het zo weinig? goeie tip! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toch maar weer terug naar schoenen poetsen dus...ik had het eigenlijk afgeschaft! Dank voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, leuk! Ik hou echt van schoenen poetsen, echt zo'n zondagavond klusje bij ons thuis. Maar de jongens hebben meestal nike sportschoenen en mijn dametje heeft veel nubuck, toch hebben mijn man en ik wel leren schoenen en laarzen. Die poets ik met veel plezier en ik heb dan ook echt het idee dat ik iets nuttigs doe...stom maar waar.
  Ik hou tussen door mijn laarzen bij met zo'n olieachtig sponsje in een doosje. Gewoon ieder ochtend even over de laars heen en het glanst je tegemoet.
  Overigens heb ik al zes jaar dezelfde wolky sandalen, veel gepoetst en nog steeds goed ondanks dat ik er al twee keer mee naar ethiopie geweest ben in de regentijd (giga veel modder!), en ze regelmatig moest wassen. Daar hebben de straatschoenenpoetsers echt veel klanten!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!