First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 27 november 2012

In geval van nood: voedselvoorraad (2)

Mijn moeder denkt dat ik gek ben, opa kan het wel begrijpen en manlief vind het prima. Een tijd terug heb ik een kast wat uitgeruimd (niet zo moeilijk als je je hele huis eens goed onder de loep neemt en overtollig materiaal doorgeeft, verkoopt of weggooit) en plaats gemaakt voor onze (nieuwe) voorraad.

Nu had ik altijd al wel een kleine voedselvoorraad in de kast staan - gewoon om niet mis te grijpen - maar sinds kort houd ik er toch wel een flinke voorraad op na. En vanaf het moment dat ik dat doe (of liever gezegd: bijhoud) voel ik me een stuk rustiger. Dat bleek wel toen we door een grote storing aan de waterleiding net buiten het dorp onverwachts een paar uur geen water uit de kraan konden pakken en we de dagen erna het water voor het te drinken eerst goed door moesten koken. Maar wat heb ik nu dan zoal in die voorraadkast staan?


Vooral de makkelijk te bewaren en klaar te maken voedingsmiddelen als bruine-, witte- en kidneybonen, maar ook wat maïs en sperziebonen. Allemaal in blik, dat stapelt makkelijk weg en kan niet snel kapot vallen.
Wat ik nooit in huis had, maar voor nood nu toch ook in de kast heb staan, is bijvoorbeeld een blik ham en boterhamworst. Voor ons absoluut niet onze eerste levensbehoeften, maar misschien toch fijn om in geval van échte nood achter de hand te hebben. Zelfs een blik of wat kant-en-klare soepen staan in de rij *Ü*

In de badkamer heb ik de voorraad ook wat opgeschroefd. Hadden we eerst overal één extra van op voorraad, nu probeer ik er minimaal twee extra in de kast te hebben staan. Geld vreet het niet, alleen wat extra ruimte, maar aangezien we toch steeds minder aan het verbruiken zijn..  ;o)


In één ding moet ik wel duidelijk zijn: ik verwacht nu niet één-twee-drie een humanitaire ramp of iets dergelijks, maar denk wel aan een heel simpele en niet ondenkbare 'ramp'. Momenteel kan ik me veroorloven met elke boodschap een blik of twee extra mee naar huis te nemen; in geval van het wegvallen van ons inkomen lukt het me misschien niet eens een supermarkt te bezoeken... Snap je? Het is dus ook een soort van buffer voor moeilijke tijden.

Hoe ziet jouw voorraad er eigenlijk uit? Denk jij wel eens aan een mogelijke ramp? Of heb je juist nog een hele goede tip voor ons?

24 opmerkingen:

 1. wij hebben een zaklamp die geen batterijen hoeft, ook een flinke voorraad, denk ook aan tandpasta.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We kunnen hier momenteel rustig twee maanden insneeuwen. Alleen vlees is wat lastig. Maar koffie, ranja, blikvoer, aardappelpuree, rijst, pasta, (beetje) snoep, toiletspullen... Om dezelfde reden als die jij noemde, het mogelijk niet verlengd worden van contract manlief. Hebben we in ieder geval wat te eten:-) NaomiB.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb wel een voorraad, maar ook een groot gezin, dus bij een ramp zullen we daar ook weer snel doorheen zijn. Ik heb een paar flessen water staan, nog over van mijn zoon van vakantie. Ik had aldoor het gevoel: Die moet ik eens gebruiken, die staan er ook maar. Maar als ik jouw blogje lees, toch ook wel weer nuttig om gewoon te laten staan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Joh,... Hier ook een man zonder vast contract maar eigenlijk hier nooit bij stil gestaan. Jaren geleden had ik heel veel voorrraad en werd ik in de wijk buurtsupertje genoemd. Altijd heel veel voorraad en had slecht van roeleren gehoord,... al die houdbaarheidsdata op de verpakkingen,...

  Misschien toch wel een kleine voorraad aanleggen,.. :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. is dat niet iets van vroeger. ik heb nu echt een voorraad dat komt door dat we het huis van onze ouders leeg maken.moeder is 2 okt.jl overlede.en afgelopen mei kwam middelste dochter voor een jaar thuis wonen en bracht ook van alles mee.ik kan vooruit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nee ik heb geen voorraad (alleen van wolletjes ;))en ik denk eigenlijk nooit aan een ramp..ernstig of niet.ik ben een mens die nooit erg ver vooruit kijkt dus daar zal dat wel mee te maken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Monique,
  Ik heb geen voorraad, maar het kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Zoals je zegt, in deze tijden kunnen wij ons ook alles veroorloven, maar stel je voor dat ons inkomen flink wordt gereduceerd door bijv. ontslag, of langdurig zien zijn... Dan zou het toch wel lekker zijn om niet voor alles hup direct naar de supermarkt te hoeven. En wat dichterbij komt... Stel dat we weer een heel strenge winter krijgen, dan hoef je er met flinke gladde wegen ook niet direct op uit... Kruip je gewoon lekker even je voorraadkast in...
  Ik ga er eens heel goed over nadenken... want ik vind het geen slecht idee.
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Monique, ik heb ook een flinke voorraad, heb ook een grote kelder en diepvries. We wonen ver van de winkels en wil daar ook niet dagelijks naar toe gaan dus probeer ik een goede voorraad aan te houden . ook handig als er onverwacht visite komt en wil blijven eten. Soms kan ik een keer boodschappen overslaan en worden we creatief met wat er in voorraad is. groetjes henny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voorraad is handig.Heb je gas en electra? Wij hadden hier pas een stroomstoring,maar je kunt niets.Alles electra,dus geen eten koken,geen kachel en buiten sneeuw en erg koud.Het was voor een uur of 4,maar het is wel vervelend.Iemand zei ooit eens tegen me:Als je zorgt dat je fornuis op gas is,kun je altijd wat warm maken of het maakt de keuken wat warmer.Waarheid als een koe. Moest er dus pas aan denken.
  Groet, Wilma.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe is het spreekwoord ook alweer...een mens lijd het meest voor de dingen die ie vreest......nee hier geen voorraad...maar ook geen kids....dus denk dat het daar door komt...heb wel een vriezer en een beetje in huis zeg maar.....wel altijd water.....weet niet waarom....ik leef van dag tot dag....dus dat zit niet in me......maar of ik nou rustiger ben dan jouw ???...daar twijfel ik aan hoor...hihihihi....liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vroeger thuis hadden we een grote kelder en die stond helemaal vol.
  Van aardappels tot geweckte groenten en vlees, bloem, rijst en noem het maar op en het stond er.
  Ik lijk in niets op mijn moeder, maar mijn voorraad is zonder kelder bijna net zo groot.
  Ik vind het heerlijk om te winkelen in mijn eigen winkeltje en grijp nooit mis.
  Alles word regelmatig nagekeken op datum...er gaat niets weg.
  Ik kan nu ook heel goed uitkomen met mijn tientjes en er zelfs mijn voorraad mee aanvullen.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een kleine voorraad is gewoon ook handig, vooral als je even geen idee hebt wat je moet eten kan je ook altijd gewoon even kijken en iets verzinnen als je de deur niet uit wil ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor echte noodsituaties is het handig als je drinken en water hebt voor een tijdje en crackers/knackebrod oid. Alle dingen die je koud kan eten zijn ook prima.
  Wij hebben een behoorlijke voorraad van dingen die we veel gebruiken. Daarnaast hebben we ook wat voorraad voor een noodsituatie, ook bijvoorbeeld een stukje zeep. Nu gebruiken we altijd vloeibare zeep. De openhaard (die we normaal niet gebruiken) kunnen we als het nodig is aansteken voor warmte. In de schuur heb ik een flinke stapel houdt liggen. Je weet maar nooit. Vorig jaar hadden we enkele dagen voor de kerst een stroomstoring vanaf een uur of 19.00 tot diep in de nacht. Waxinelichtjes en een zaklamp waren handig en gezellig. Koud was het gelukkig niet maar de fleece dekens lagen klaar. Wat me opviel was dat we zo snel slaperig werden van dat schemerige licht. We lagen al vroeg in ons bedje.
  Groetjes Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Onze voorraad is nihiel, nou ja heel weinig. Beetje dom misschien? Ik zou eerst de boel goed moeten reorganiseren wat betreft ruimte, wil ik zo'n voorraad als jij aanmaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb ook een voorraad van voedingsmiddelen, drinken en verzorgings produkten en een paar flessen water, maar ook een voorraad kaarsen ,een petroleumstelletje met een paar flessen lampenolie en binnenkort een petroleumkacheltje , handig als er een stroomstoring is of in geval van slecht weer ,dan hoef ik er niet met de fiets op uit om boodschappen te gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook wij hebben een volle kelder en vriezer. Altijd al gehad, ik denk als reactie op het inkoopbeleid van mijn moeder, vroeger.
  Was ze aan het koken en moest je nog snel naar de winkel omdat ze iets vergeten was.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook wij hebben voorraad, al hou ik het denk ik niet zo precies bij als jij. Maar... ik denk wel eens... stel dat je geen gas hebt om je eten op te warmen, wat eet je dan? Koude bonen???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. (Sstt.. Heb juist een fles lampolie voor de brander gekocht..) ;o)

   Verwijderen
 18. Voorraad wel, maar met een keramische kookplaat hebben we daar weinig aan. Wel gasflessen, maar de caravan staat in de stalling;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Petroleumkacheltje, petroleumstelletje, flink wat liters lampolie, knijpzaklamp, heel veel waxinekaarsjes (houten kistje waar je een waxinelichtje inzet, stenen of zinkenblad erover en je hebt een heerlijke voetenstoof :)), veel kaarsen, veel stukken zeep zodat je ook zelf wasmiddel kunt maken, waterfilter...
  Groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben opgegroeid op de Ned Antillen en ben dus gewend om altijd een hurricane voorraad in huis te hebben.

  Standaard: crackers met langhoudbaar beleg zoals pindakaas jam nutella enz en ander langhoudbaar voedsel (genoeg voor 3 dgn voor het hele gezin) Als je huisdieren hebt vergeet geen voorraad voor hun aan te leggen voor 3 dgn. Min 4 liter water pp per dag (niet alles hoeft in flessen je kunt bij de eerste melding al elke fles/emmer in huis vullen met water voor koken, opfrissen enz)

  Zeker ook belangrijk geld in huis omdat de pinapparaten in geval van nood niet zullen werken. Mijn moeder had altijd een vuilniszak bij de deur in hurricane season waar al haar diploma's, getuigschriften onze paspoorten, verzekeringspapieren en inentingsbewijzen in zaten. Als kids wisten we dat die zak onze toekomst was en als wij het huis uit moesten dat die zak zeker mee moest!

  Medicatie minimaal voor 2 weken voor iedereen die daar afhankelijk van is en uiteraard ook goed gevulde huisapotheek. Bleek is ook erg belangrijk om vuil water toch nog te kunnen gebruiken.

  Uiteraard toiletartikelen voor iedereen

  Hamer om in geval van nood ruit in te slaan, ducktape en grote vuilniszakken als er een raam stuk gaat om die goed dicht te plakken

  Ik kan nog wel even doorgaan LOL misschien handig een lijstje te downloaden ergens en die te gebruiken als leidraad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het delen Chantal! Vooral dat van de kopieën vind ik een goede tip. Mooi om het zo ook eens uit ervaring te mogen lezen!

   Verwijderen
 21. Een hele tijd geleden heb ik een logje geschreven over mijn jaarvoorraad en daar heb ik veel commentaar op gekregen. MIsschien ook interessant voor anderen om daarop te lezen over tips die de mensen geven :http://baasbraal.wordpress.com/2011/10/04/jaarvoorraad/

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je kunt je jaarvoorraad meteen aanbreken begrijp ik....... Sterkte en liefde toegewenst. Ik kan er niet over uit. Het is de ziekte van deze tijd.....

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!