First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zondag 11 november 2012

Hoe bezuinig ik op gas?

(uit het jaar 1942)

Menige huisvrouw zal tegen het eind van de gasperiode wanhopige blikken slaan op de gasmeter. Ze heeft al zoo dikwijls de zucht geslaakt: "Nou ben ik toch al bijna aan 't eind van m'n rantsoen en ik kan beslist niet zuiniger zijn." Als dat werkelijk zoo is, dan ziet het er slecht voor haar uit. Ze heeft straks kans een hooge boete te krijgen en bovendien nog afgesneden te worden van de gastoevoer, zoodat ze dan heelemaal met de handen in't haar zit. Je kunt nu eenmaal met de huidige brooddistributie niet de heele dag brood eten. Ik denk zelfs, dat er niet veel moeders zullen zijn, die niet bij de broodmaaltijd een warm hapje moeten geven, willen de hongerige magen voldoende gevuld zijn! U heeft dus meer gas noodig dan het vorige jaar, terwijl U daarop ook nog 25% moet bezuinigen! Vooral voor moeders, die altijd al zuinig aan doen, valt dat niet mee!Ook nu - zo'n 70 jaar later - moeten we elke jaar meer voor ons gas betalen. In de afgelopen 10 jaar zijn alleen al deze kosten zo goed als verdubbeld. Om hier thuis het gasgebruik (en dus onze rekening) zo laag mogelijk te houden, houd ik graag rekening met een paar kleine dingen. Zo zet ik aardappels en groenten altijd op met een dun laagje water en niet met zo veel dat de aardappels helemaal onder water staan. Dat zorgt er voor dat het water eerder aan de kook is en we (uiteraard) direct ook minder water verbruiken.

Aardappels worden bij mij thuis niet in zijn geheel opgegeten. Dat is dan ook precies de reden dat ik ze niet geheel of gehalveerd kook. Mijn aardappels gaan in kleine stukken in de pan, waardoor ze eerder gaar zijn en ik het makkelijk met een klein kwartiertje gasverbruik af kan.

Het deksel zit altijd strak op de pan. Komt er toch stoom uit de pan, dan staat de vlam te hoog en betekend dit verlies van warmte. Bij het aan de kook brengen van het voedsel, bedekt mijn gasvlam tot maximaal ¾ van de bodem van de pan. Zo gaat er aan de buitenkant van de pan geen warmte van het gas verloren.

En tot slot gebruiken we zo vaak als het kan rauwe groenten. In de koude wintermaanden zijn rauwe salades niet altijd even aantrekkelijk, maar een stevige stamppot rauwe andijvie, spinazie, witlof of raapstelen?

Denk jij wel eens na over je gasverbruik?

26 opmerkingen:

 1. grutjes nee hoor, niet bewust met het koken, alhoewel ik laatst wel een wonderdingesschaal van de tupper bleek te hebben en ik die een paar keer geprobeerd hebt.( welke wel werkt hoor, dus zuiniger kwa verbruik).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik heb hier wel eens over nagedacht, maar dit kwam omdat ik de vlam was vergeten uit te zetten en wel de plaat dicht deed. God dank geen brand maar nu let ik toch meer op, eerst uitdraaien enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jazeker en een van de manieren die ik hanteer om mijn gebruik te verminderen is 's morgens het eten aan de kook brengen (erwten, bruine bonen en kapucijnen) en dan in bed zetten onder de dekens en kussens en 's avonds zijn ze dan heerlijk gaar, natuurlijk kan dit ook in een kist gevuld met stro, maar daar moet je wel ruimte voor hebben en dit werkt perfect!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hooikist.. Niet iets wat we hier hebben, maar zou er graag eens één willen maken ;o)

   Verwijderen
  2. Heb je zelf een handige man? Mijn Farmer maakte er nl. zelf één voor ons. Niet echt moeilijk hoor.
   Ik vergat pas een x het gas uit te draaien... balen want ik let er wel op. Goeie tip ook van jou, kleine blokjes doe ik al, maar wat minder water zou nog best kunnen.

   Verwijderen
  3. Jolanda, in bed zoals Lida zegt werkt goed. Wij hebben een kist van piepschuim (werd schoolmelk in bezorgd) met daarin een oude deken en kranten om de pan zelf.Je bent creatief genoeg om zelf van iets een hooikist te maken volgens mij.

   Verwijderen
  4. Sorry, ik bedoel natuurlijk Monique en niet Jolanda...

   Verwijderen
 4. Met koken let ik er niet echt op.
  Alhoewel ik wel gebruik van de snelkookpan maak.
  En een uur voordat ik naar bed ga zet ik de thermostaat lager.
  Fijne week.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds 5 jaar hebben we een gasbrander er bij, naast de inductiekookplaat, maar nee, ik let niet op spaarzaam met gas omgaan, dat tikt toch niet aan, voor die paar minuten per dag voor 3 keer per week dat ik hem gebruik (wok heel veel groenten, kort maar krachtig). Een nieuwe HR ketel, kijk, dat tikt aan, opeens zijn we werkelijk tientallen euro's minder kwijt dit jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. aardappelen in een pan met een stoommandje erin met de groenten, dat scheelt weer een gaspit en als het kookt in bed zetten, scheelt ook weer veel gas, niet te lang douchen, verder geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben 2 jaar geleden een andere boiler geplaatst ,de oude was stuk en daar brandde altijd een waakvlam ( wat ook gas verbruikt) nu hangt er een HR+ boiler Die verbruikt alleen als we de warm water kraan opendraaien.
  Als ik bouillon maak laat ik trekken op onze kachel,net hetzelfde met stoofpotten, of gerechten die lang moeten pruttelen. De kachel( ook op gas) staat wel vrij hoog, omdat deze 3-4 plaatsen verwarmt en de was ook droogt die van buiten komt en nog volledig droog is. Die staat op een stand met thermostaat op een bepaalde temperatuur gaat die aan ,en dan weer af. Heel af en toe om echt alles goed door te verwarmen gaat de sfeerbrander erbij aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook zuinig aan met het gas. Alle beetjes schelen. Dus inderdaad veel koken met de hoikistmethode door pannen in bed te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha,

  Hier geen gas, maar elektrische kookplaat...zucht...da's pas een veelverbruiker! Ik ben aan tsparen voor inductie...staat op mijn lijst! Ter bezuiniging kook ik enorm veel met de hooimadam! Echt een aanrader!

  Groetjes,
  Grace

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe de aardappels inderdaad ook in tweeën of vieren, net hoe groot ze zijn. En ook altijd in een klein laagje water.
  Ook heb ik een stoompan [twee pannen op elkaar]. Onderin gaan de aardappels, en bovenin de groenten, en dus 1 gaspit aan. Scheelt ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pasta en eieren worden ook gaar als je nadat het water gekookt heeft, het gas uitdoet. Gewoon de tijd aanhouden die er normaal voor staat. Bij rijst kun je 10 a 15 minuten van de kooktijd afhalen; zet het gas uit en giet af als de resterende 'kook'tijd voorbij is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Met koken let ik niet zo erg op het gas verbruik, wel met de verwarming/ douchen etc. Zijn ons nu aan het oriënteren op een nieuwe CV, zou eigenlijk een houtkachel willen, maar dat neemt (te) veel ruimte in helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier proberen we ook zuinig met gas om te gaan.
  Als we stamppot eten snij ik de aardappels echt in blokjes,ook eten we veel roerbak gerechten.
  Overdag heb ik eigenlijk nooit de verwarming aan (16 graden)ik doe wel een vest aan en de hondjes gaan lekker in hun mandje.
  Ook zet ik macaroni, spaghetti of iets wat warm moet blijven in bed...dat deed mijn moeder vroeger al...
  Zogauw het s'avonds donker word gaan de rolluiken en de gordijnen dicht en de verwarming naar 18 graden.
  Succes met je tientjes...ik weet dat het je gaat lukken!!!

  Lieve groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja hoor, op het moment staat er een pan haché te pruttelen op het petroleumstelletje. 'k Vraag me eigenlijk alleen af of die lampenolie niet duurder is dan het bespaarde gas ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een snelkookpan zorgt er voor dat je 1/3 aan kooktijd verbruikt ... en misschien overstappen op keramisch koken? Stroom is goedkoper dan gas (geloof ik) en de plaat blijft (in tegenstelling tot gas) lang warm zodat je tijdig de plaat lager kan draaien. Gemiddeld staat mijn snelkookpan 10 min (incl. opwarmtijd) op een werkende plaat. Daarna gaat hij uit en blijft hij net lang genoeg op druk voor gare groenten en aardappels.

  Groetjes

  Elmaxa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker! Ik heb er gisteren nog over geschreven. Ik probeer het zo laag mogelijk te houden, door de houtkachel te gebruiken. Koken doe ik op inductie.

   Verwijderen
 16. wij gebruiken weinig gas, alleen de verwarming om te starten. maar ik let er wel op dat er alternatieven zijn. We hebben bijv een houtkacel waar we in geval van nood op kunnen stoken en koken

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Omdat wij een gaskachel gebruiken ipv een cv, let ik goed op het gebruik! De kachel gaat enkel aan als het echt nodig is, maar de waakvlam is 's winters wel altijd aan. We hebben een renovatie ondergaan, 2 jaar geleden, en het gas verbruik is met 200 verminderd, mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Op de gaskachel staan altijd twee ketels water. Voor de afwas of een ander sopje. Bij de aardappels of rijst om te koken. In de wasmachine en de kruik. Alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij hebben ook inductie, dus met koken valt er niet op gas te letten. Wel op stroom en daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als wat jij voor gas schrijft. Maar ik hou heel veel van stoofvlees en stoofpeertjes en zelf pastasaus maken die uren moet inkoken. Daarvoor staat de inductie dus ook uren aan. Zachtjes dat wel, maar toch.
  Het enige waar wij gas voor gebruiken is voor de verwarming. Die hebben we zo min mogelijk aan en als hij aanstaat maximaal op 18 graden. Als je het koud hebt kun je ook een fatsoenlijke trui aandoen ipv al die dunne flodderdingen met korte mouwtjes die ze nu verkopen. Dat scheelt echt enorm in de stookkosten (visite heeft pech). Verder zo kort mogelijk douchen natuurlijk, wij hebben zo'n zandlopertje in de douche van 5 minuten. Dat is ruim voldoende voor haren wassen en jezelf wassen, meestal ben ik eerder klaar dan de zandloper.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Misschien is een hooimadam, ook zelf te maken, een goed alternatief voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!