First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 29 oktober 2012

King of The Day

Of: Queen of The Day. Het is maar net wie er die dag jarig is. Of liever: hálf jarig. Want dat is waar het er bij onze nieuw in het leven geroepen traditie om draait. Sinds een maand of vier vieren wij hier thuis onze half verjaardagen  ;o)

Op de dag dat je officieel jarig bent, wordt je over het algemeen nogal geleefd. Als volwassene ben je heel de dag druk met het verzorgen van koffie, thee en wat lekkers. Wie blijven er een broodje mee eten, wie verwacht je later nog in de avond? Komen er van ver, is het toilet nog steeds begaanbaar, is er voor een ieder wat wils in huis?
Als kind ben je op je verjaardag veel te druk met jezelf, de cadeautjes en de vriendjes die over de vloer wilden komen. Je mag trakteren, opa's en oma's zijn heel de dag op bezoek.. Oké.. je staat heel de dag in het middelpunt van de belangstelling, maar ben je nu wérkelijk de king of queen van de dag?

Photo: Texas Oncology
Dus heb ik - na het lezen van Amanda's inspiratie - besloten de half verjaardagen in ons gezin tot leven te roepen. En met succes! Want buiten werk en school om, wordt de dag volledig leeg gehouden en mag 'de jarige' bepalen wat er wordt gegeten of gedaan. Zo kwam het dat we gisteren croissants aten als ontbijt, bananencake als tussendoortjes en pannenkoeken als diner. Drie keer raden wie er zijn half verjaardag mocht vieren  ;o)

Voor ons - die na Koninginnedag de rest van het jaar geen officiële verjaardag meer te vieren hebben - is het absoluut een leuke manier om de kids (en onszelf) nog eens lekker in het zonnetje te zetten. Niet dat de dag vol staat van cadeaus (daar doen we dan niet aan), maar bijzondere knutsel- of tekenprojecten worden in de dagen ervoor zéker wel gemaakt.

Ondanks dat het idee in eerste instantie misschien wat gek lijkt, is het voor ons een blijver binnen het gezin geworden. Het is voor jong en oud leuk, gezellig en vooral ook heerlijk om voor één dag een echte king of queen van de dag te zijn.

Zou jij een nieuwe traditie op kunnen en/of willen zetten? Of heb je dat juist pas gedaan?

(En ja... ik ben inderdaad vergeten zelf foto's te maken...)

18 opmerkingen:

 1. wat een lief iets, een goede vriend van on s( helaas is hij er niet meer) deed het ook altijd....geweldige traditei

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) tuurlijk hebben ook wij onze tradities, zoals bv elke vakantie een dagje pyamadag houden. En elke vrijdag avond mag er ....hou je vast ...tromgeroffel... voor de tv gegeten worden, we kijken dan een filmpje.
  iedere eerste van de maand maak ik van elk kind een net-uit-bed -fotootje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het leven staat bij ons al bol van de tradities Monique.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een bijzonder leuk idee. Wij hadden toen de kinderen nog thuis woonden ook allerlei gezinsgewoontes, maar of ze ook echt nieuw waren weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend leuk. Echt een goed idee. Zo kun je er prima van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hoor, wij hebben ook wel tradities... zoals pannenkoeken eten op de dag dat de vakantie in gaat. En de bananencake heb ik vanochtend al voor de tweede keer gemaakt. Zou zo maar een traditie kunnen worden bij 3 overrijpe bananen in de fruitschaal. ´t Is namelijk écht een toprecept!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gezellig idee! Nu hier geven wij elkaar op onze verjaardagen geen cadeautjes, maar zo nu en dan zomaar iets geven of gezellige dingen samen doen is schering en inslag en daar gaat het toch om, samen genieten!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hi monique,
  what a sweet idea!!!!
  have a nice time,
  regina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk idee. Je hebt helemaal gelijk hoor. Met je verjaardag ben je alleen maar aan het rennen en hollen.
  Wij vieren ook kindjes-dag. Met de trein gaan we naar een stadje toe. Drinken en eten daar iets lekkers. Struinen een beetje rond en kleine man mag dan een klein kadootje uitzoeken. Een hele belevenis. Alleen de treinreis al.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. leuk idee ja!!!
  wij hebben d'r hier een paar. toen de kinderen nog thuis waren en op school zaten, werden er de laatste zondag van de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie, pannenkoeken gegeten. Nu doen we het ieder voor- en najaar een keer met het hele gezin, wat dan incl. onze kleindochter, langskomt.

  met kerst maken mijn man en ik een mand vol lekkere dingen (worstenbroodjes, kerststol, sucadebroodje, stoofpeertjes, appelcompôte, een jammetje) en wat andere zelfgemaakte kadootjes (bijv. een geurzakje, een kussenhoesje, sjaals, knuffeltje) voor onze dochters en hun mannen en in 1 geval hun kindje.

  verder heeft mijn schoonmoeder een traditie opgestart toen wij net getrouwd waren. zij wist dat ik hyacinten, net als zijzelf, heerlijk vond ruiken. ik kreeg sindsdien ieder jaar een bosje van haar met kerst.............helaas is mijn schoonmoeder er al jaren niet meer, maar de hyacinten zijn er nog ieder jaar geweest.........ze stonden bij haar foto. ook voor onze dochters hoort dat geurtje bij kerst en bij "oma". zij krijgen van ons dus ook iedere kerst hyacinten. we weten ook zeker dat die traditie nog lang voortgezet zal worden, want de dochters zeggen nu al dat bij hun (toekomstige) kinderen ook te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Best een goed idee eigenlijk :)
  Wij eten elke zondagavond 'hapjes'. Dan maken we wat lekkere hapjes klaar, rauwkost en stokbroodje erbij en dan op de bank een film kijken :)
  Als we op vakantie gaan (of een weekendje weg), mogen de kinderen zo'n pak hagelslag uitkiezen in de winkel waar dan figuurtjes bij inzitten. Die gaat mee op vakantie en wat over is, eten we thuis weer op.
  Afgelopen herfstvakantie heb ik één avond met dochter gekookt. Zij mocht kiezen wat en heeft (bijna) alles zelf gedaan. Die wil ik er ook we inhouden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. in de vakantie een echte kinderdag,naar de speeltuin en afsluiten met pannenkoeken.
  *Op het einde van de vakantie, afsluiten met pannenkoeken
  * voor de kindjes op tijd en stond een pyjamadagje
  * op de herdenkingsdag van ons meisje, taart eten (biscuit met aardbeien en slagroom de favoriet van mijn papa zo is hij er ook een beetje bij)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben de Kind van de Dag traditie. Die rouleert elke dag, en elke zaterdag. Met vijf kinderen betekent dit dat elk kind 1 dag per week Kind van de Dag is, en 1 keer in de vijf weken op zaterdag mag kiezen wat we eten.

  Een fijne traditie die goed werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zojuist weer eens lekker bij gelezen op je blog. Zit weer vol inspiratie! Nu nog even de energie :-) Maar wat een leuk idee die half-verjaardag! Ga er eens over denken of we hier ook zo iets kunnen invoeren, maar dan voor de zomermaanden als we geen verjaardagen hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk idee om dit in te voeren! En nog bedankt voor de boekentip, die je eerder al gaf. Misschien dat ik ze ook ga lezen. Wij waren toevallig ook net afgelopen weekend aan het nadenken over gezin zijn, over onze gewoontes en tradities. Zo hebben we het 'hulpje van de dag' en dat kind mag dan bv. kiezen naast wie het wil zitten tijdens het eten, mag voorin de auto als ik toevallig met de auto ga, of anders mag dat kind het meest naast me fietsen. Dit doen we al jaren en het bevalt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuk idee. Mijn moeder deed dat vroeger ook wel eens voor ons als ze dacht dat we wel wat extra aandacht of een feestje konden gebruiken.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!