First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 22 oktober 2012

In geval van nood: water

Al een tijd zit er in mijn hoofd dat ik jullie eens mee wil nemen in mijn voorbereidingen op een noodsituatie. Niet dat ik hoop dit ooit te hoeven gebruiken, maar aangezien ik tegenwoordig ook een verantwoording tegenover mijn man en twee kinderen heb, vind ik het niet meer dan logisch dat ze ook in dergelijke situaties zo goed als mogelijk op mij kunnen rekenen.

Zoals je misschien weet is er een landelijke campagne om je er op te attenderen dat het helemaal zo gek niet is om je in de tijd waarin wij leven voor te bereiden op iets dat misschien wel eens zou kunnen gaan gebeuren. Zo bleek bij ons ook wel vanmorgen..  Want moeders lag nog wat te doezelen, de kinders waren nog in diepe slaap, maar papa moest toch echt al uit de veren. Niet lang daarna kreeg ik ingefluisterd dat we op geen enkel punt in huis water uit de kraan kregen.. Tja.. daar lig je dan.. Wat nu?! Wat is er aan de hand? Ligt het aan het watersysteem van de flat? Hebben wijzelf misschien ergens lekkage?

Half slaapdronken pakte ik mijn up-to-date-mobieltje erbij en keek (werkelijk geen idee waaróm ik keek!), maar keek dus of er misschien ergens nieuws was over onze waterloze leidingen. En welja hoor! (Hoe hou je het toch voor mogelijk..)  ;o)  Nu.nl wist mij te melden dat ik last had van een grote storing die ruim 50.000 huishoudens had getroffen. Niks om zorgen over te maken; het zou snel weer voor elkaar komen. En dat kwam het gelukkig ook. Nog geen twee uur later hadden we alweer water door de leidingen lopen en kunnen we er - op het drinken van water na - weer normaal gebruik van maken. Maar wat als dit langer had geduurd?


Het drinken van water kun je nog wel vervangen door een sapje. En ook tanden poetsen lukt wel op een andere manier. Maar wat als we het - laten we zeggen.. één dag - zonder water in het toilet hadden moeten doen? Heb je een klus of reparatie aan het toilet, dan zet je op voorhand een emmer water voor het doorspoelen neer. Maar hoe? .. En een was draaien kan nog wel wachten tot morgen of de dagen erna, de plantjes zullen wat gaan hangen, maar ook die komen er wel weer bovenop. Maar dat toilet hé? Hoe bereid ik me daar nu toch eens op voor?

Uit onze voorraadkast pak ik maar een fles bronwater welke ik altijd achter de hand heb staan. Niet voor een grote ramp of noodsituatie, maar meer voor ongemakken als die van vandaag. Voor grotere rampen bereiden we ons op een heel andere manier voor. Nog niet zo extreem als echte 'Doomsday Preppers', maar toch..  ;o)

Al met al voelde ik me vandaag rustig en had het gevoel de boel volledig onder controle te hebben. Ben jij voorbereid?

17 opmerkingen:

 1. Nou woon ik ook in Ridderkerk maar je mag het water tot donderdag niet drinken staat op de site van rijnmond

  Gr Nel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik ook zei: 'op het drinken van water na' ;o)

   Verwijderen
  2. Er was gisteren geen flesje water tekoop in de supermarkt

   Verwijderen
 2. Wel goed om eens over na te denken, mocht er iets gebeuren hebben wij echt helemaal niets in huis. Niet eens een zaklamp :S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je direct onthand dan hè? Hier komt het regelmatig voor, geen water of geen stroom of geen internet. Is er weer een buurman met de ploeg doorheen gegaan. Een paar flessen water staan er voor noodgevallen in de kelder, Wordt de nood heel hoog schakelen we over op wijn ;-)
  Over water bij het toilet heb ik nog nooit nagedacht, maar ach een emmer uit de sloot of vijver is zo gehaald. Toch wel een prettig idee dat alles zo binnen handbereik is. (Ik heb alleen een lucifertic, belachelijk veel pakjes heb ik in voorraad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier in huis is er altijd wel een oplossing maar inderdaad bij mijn vriendlief. Neen geen enkele voorbereiding voor noodsituaties :S

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb altijd flesjes water in huis ...standaard....je weet maar nooit...maar je kan echt niet op alles voorbereid zijn toch ??..liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O, helemaal niet voorbereid hier. Maar flessen water kan ik wel inslaan voor het geval dat ....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook aan dat soort dingen wen je gauw. Het gebeurt hier regelmatig dat we geen elektra hebben. En geen elektra is ook geen water (want de gemeente heeft geen aggregaat)Wij hebben standaard naast de toiletten flessen van 6 ltr met water staan voor het geval van. Drinkwater hebben we ook altijd genoeg in huis want de kwaliteit van het water lijkt niet op hetgeen we gewend waren in Nederland. Zomers hebben we altijd een buitendouche, wel koud . Maar in de winter wordt het dus een kattenwasje aan de wastafel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier nog geen water in flessen maar er staan wel jerrycans klaar! Ook een tent en een paar noodrantsoenen heeft DP ingeslagen. Waterzuiveringstabletten zijn ook handig om in geval van vervuild water zelf drinkwater te maken en dan regelmatig vernieuwen van de blikvoorraad is ook handig, maar verder gaan wij niet! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nog steeds niet zo ver dat ik een voorraad heb aangelegd, maar het is wel iets dat ik wil gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, ik heb de laatste tijd ook veel naar de Doomsday Preppers gekeken. Geweldig om te zien. Zwaar overdreven naar mijn mening, maar er zit ergens wel een kern van waarheid in natuurlijk. Niet omdat de poolas gaat draaien, maar voor dit soort dingen die jij beschrijft. Ik neem me ook iedere keer voor om eea te regelen. Bijvoorbeeld extra dekens (tja, jij maakt ze zelf, haha) voor als de cv uitvalt (heb ik ooit een keer gehad in een hele strenge winter, dat was niet fijn; wel gezellig met z'n allen in één bed :) ) Lucifers voor de kaarsen (oeps, heb ik die nog wel?) Hemeltje lief...ik ga maar eens aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Monique.
  Bij ons gaat valt met een zekere (on)regelmaat de stroom uit en dat betekent dat er ook geen water uit de kraan komt omdat de pomp dan niet werkt. Ongeveer 1x per week krijgt onze wijk water en dan loopt (hopelijk) onze 5000L watertank vol. Helaas niet altijd ;( Maar we weten nu wel hoe we waterwijs moeten zijn. Ons drinkwater filteren we, want water direct uit de kraan drinken is niet echt verstandig. Wij hebben tonnen met water in de badkamer en keuken staan voor het geval dat. Je kunt een paar jerrycans met water achter de hand houden. Als we weer in NL zijn vinden we drinkwater uit de kraan weer een luxe. Liever geen stroom dan geen water zegt men hier. Wij hebben gelukkig nog onze grote tank maar veel mensen in de stad moeten ver lopen om water te halen (in jerrycans op hun hoofd) of uit een open put. Wij hebben het dan zo slecht nog niet en zijn dankbaar dat we water hebben. Fijne dag vandaag. Hartelijke groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja..nu zeg je me wat, nou wonen wij in het buitengebied, en dan kunnen we gewoon weer ouderwets het deksel van de regenput afhalen om de wc door te spoelen of te wassen ofzo, desnoods weer authentiek een poepdoos maken ergens buiten, maar voor mensen in 'de stad' zou dit echt wel een probleem op kunnen gaan leveren...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wij hebben wel wat voorraad, ik wil niet afhankelijk zijn van anderen!
  Wij zijn geen extreme preppers maar heb wel wat in voorraad.
  Eigenlijk zou iedereen wat in huis moeten hebben, want geloof me als er stroom uitvalt en dat duurt langer dan normaal heb je ook geen water ed en je zal dan maar zitten met hele kleine kinderen.
  De winkels gaan dan ook dicht,dit is wel een extreem geval, maar je weet nooit!
  En het kan gebeuren ook volgend jaar met zo'n zonnestorm.
  Voor het geval dat er monsen denken dat wij zeer negatief zijn ingesteld, nee hoor :-))
  Tis gewoon voor als er iets voorvalt, je komt gewoon op de tweede plaats als je niets hebt.

  Groetjes van
  Zo maar iemand.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oeps, foutje ingeslopen.
  Het is geen monsen maar mensen!

  Groetjes
  Van zo maar iemand

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens mij is voor het doorspoelen van de wc de regenton de makkelijkste oplossing. Helpt ook voor een klein handwasje, de plantjes etc.

  ps; ik heb je blog gevonden vanaf 'down to earth'. Rare wereld, dat internet :).

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!