First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 10 oktober 2012

Gewoon proberen

Pontificaal in het midden van de woonkamer hangt een persoonlijk 'moodboard'. Eens jaren terug maakte ik op een groot vel deze compositie van uitgeknipte afbeeldingen uit tijdschriften en lijstte het later in een overgebleven lijst in. Hing het tot voor kort nog in de hal of gang van ons huis, sinds kort heeft het een prominente plaats in de woonkamer gekregen. Is het de kleur, de sfeer, de uitstraling? Ik weet het niet, maar het geeft me een bepaald gevoel, innerlijke rust als ik mezelf een tel geef om er even naar te kijken. Dat het me zo aanspreekt, dat is wel duidelijk, want een dergelijk stuk zou anders echt nóóit op zo'n aanwezige plek mogen pronken  ;o)

Op één van de foto's zie je twee oude, wijze dameshanden met naald en draad appelstukjes rijgen. En juist die ene foto weet me steeds weer te pakken. Dus waarom niet eens zelf appeltjes proberen te drogen?
Zo naïef als ik dan weer ben, haalde ik gisteren de klokhuizen uit de appeltjes, sneed ze in stukken en verwijderde de schil. Met een restkatoentje en een borduurnaald reeg ik de appelstukjes tot een ketting en hing ze boven het fornuis. Ik deed niet meer, ik deed niet minder.
Vanmorgen zocht ik op het www naar het juiste 'recept' en vond bijna alleen nog maar de oven-variant. Drogen in de oven, snijden met één of ander elektrisch apparaat.. Waar is de warme en sfeervolle chemie van mijn bewaarde appeltjes afbeelding gebleven?


Voor nu hangen mijn appeltjes lekker in de keuken te drogen en zullen we over een week of twee eens zien wat we er van gebakken hebben en of het voor herhaling vatbaar is. Al was het alleen maar om zo'n heerlijk gezellige huiselijke sfeer te creëren..  ;o)

Drogen jullie wel eens fruit of andere voedingsmiddelen? Wat zijn jullie tips en tricks in deze?

(De lappendeken-stappen volgen snel weer! Wie eerder meer info wil kan mij gerust mailen)

18 opmerkingen:

 1. Ik heb vorig jaar appels gedroogd op de verwarming, op een vel alufolie. Zo doet mijn schoonmoeder het altijd.
  Eerlijk gezegd ben ik altijd bang bij het drogen aan de lucht dat ze stoffig worden.
  In de oven schijnt goed te kunnen maar heb ik nog nooit geprobeerd. Kost wel energie natuurlijk en dat geldt ook voor en droogapparaat, maar dat laatste lijkt mij erg fijn en ik spaar daar dan ook voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee zelf drogen hoef ik niet aan te beginnen, voor de gedroogd zijn worden ze al opgepeuzeld! Maar het ziet er beregezellig uit! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar ik heb wel ergens eens gelezen dat er speciale droogrekjes voor zijn. Eenvoudig zelf te maken en staat ook hartstikke leuk. Je kan ook sinaasappels drogen. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik droog ze op de houtkachel. Op een bakblik met een theedoek erover tegen het stof. Niet alleen appels, ook tomaten en paprika's.
  Bananenchips lukte (mij) niet op deze manier :-(, één vieze plakbende.
  Straks mooi verpakken in een schoon ;-) potje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi idee ben heel benieuwt of het lukt? Ik doe zelf nog niets echt met voeding op deze manier. Maar hoop ooit dit wel allemaal te mogen gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een droogapparaat bij de B.rouwmarkt vandaan. Een hele aanschaf, waar ik eigenlijk vaker gebruik van zou moeten maken dan ik nu doe. Punt is: als ik appeltjes droog, zijn ze binnen een paar dagen al weeer op, zo lekker!
  Ik gebruik de machine meestal in het weekend, op laag tarief stroom. Het is heel schoon en stofvrij. Je kunt ook zelf een drogkastje maken, in Landleven heb ik daar een beschrijving van gezien. Heel huiselijke uitstraling.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd,ik ben benieuwd naar het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pepers, rozenbottels en gourgette plakjes droog ik bijna elk jaar. Wel heb ik een oud stukje vitrage voor over de gourgette tegen de vliegen. Ga denk ik ook gewoon een handdoek proberen zoals Hanneke hierboven beschreef. Ik vind je appeltjes super gezellig, ga dit ook proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op onze school drogen de allerkleinsten appelringetjes aan speciale houten rekjes in de klassen. Het patroon hiervan heeft ook ooit wel eens in een Landleven gestaan. Ik heb het al die jaren bewaard, maar tot nu toe is er nog nooit van gekomen... van zowel het rekje maken als het appeltjes drogen ;). De appelringetjes van dat rekje waren overigens altijd prima, zowel kindjes als ouders smulden er volop van!! Leuke tip ook om het op de houtkachel te doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog nooit gedaan...lijkt me wel leuk om te doen.....liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toevallig hier terechtgekomen,leuke blog heb je!
  Vorige week ook gezien op een andere blog,daar werden ze in de oven gedroogd.Ik ga het hier ook eens uitproberen vanmiddag...

  Liefs,

  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik droog op mijn kachel. bakblik erop, een bakpapier en daarop appeltjes, sinaasappel, zelfs stevia droog ik zo ( nadien even in de vijzel).
  Onze kachel is op aardgas, maar het ziet eruit als een houtkachel, met kookplaat ideaal om bouillon te trekken, warmhouden, ....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb nog nooit iets gedroogd maar het ziet er wel erg gezellig uit.
  Ik ben heel benieuwd hoe ze uiteindelijk worden, de konijnen hier zouden het zeker waarderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. als je even googled op landleven droogkastje krijg je het pdf om een kastje te maken met recept voor appeltjes drogen. Het wordt met een lampje gedaan dus niet helemaal zonder elektra, misschien met een spaarlamp?
  groetjes ada

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja, ik heb wel eens appeltjes gedroogd, in ringen aan een touwtje. Ik had ze in weckpotten moeten doen, maar heb ze te lang laten hangen - te dicht bij het fornuis. Ik ga het vast nog eens over doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. An outstanding share! I've just forwarded this onto a co-worker who was doing a little research on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your website.
  Also visit my homepage ; vitamin supplements

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!