First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 24 september 2012

Winterse voorbereiding

't Is maar goed dat we in een tijd leven dat we niet meer volledig afhankelijk zijn van wat onze oogst ons bied. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we dit jaar een zeer slechte oogst hebben gehad. Van de ruim honderd gedroogde snijbonen die we in de grond hebben gestopt, is er werkelijk geen één (!) uitgekomen. En ook de stambonen die we om dezelfde tijd de grond in stopten, waren niet 'je-van-het' te noemen. Veel regen, lange kou.. het heeft onze stokbonen uiteindelijk de das omgedaan. En (gelukkig) niet alleen die van ons!  ;o)

Wat dit jaar gelukkig wel aardig lukte waren de van 'Onder de Knotwilg' gekregen kievitsbonen, Thea's monstransbonen en onze eigen gekochte bruine- en kidneybonen. Ook de erwten kwamen aardig op en hebben we tot diepvriesporties kunnen verwerken. Maar om nou te zeggen dat we er de winter mee door kunnen komen? Jammer genoeg niet..


Dus zijn we aangewezen op de plaatselijke boer, groenteboer, marktkoopman of supermarkt. Door de aanbiedingen van groenten en fruit goed in de gaten te houden, kun je je toch op een goedkope manier op de winter voorbereiden. Want nu bijvoorbeeld de bonen met bakken vol voor een aantrekkelijk lage prijs aangeboden worden, pakken we niet de voor die dag nodige 500 gram, maar nemen we gerust een kilo of twee mee naar huis. Na het punten even drie minuten de kook er over (blancheren) en zo spoedig mogelijk af laten koelen en de vriezer in.

Ik geef het voorbeeld met sperzieboon, maar dit geld natuurlijk voor alle groenten die op dit moment voor weinig aangeboden worden (de seizoengroenten). Kun je nu alvast bedenken wat je straks met de Kerst op tafel wilt hebben. Maar dan écht voor een feestprijs!  ;o)


En om nu eindelijk eens antwoord te geven op de vraag waarom ik onze droogbonen rijg en zo door heel de keuken heb hangen? Allereerst omdat ik de moestuin niet in de achtertuin heb en ik graag die paar zelf verbouwde boontjes liever zelf op tafel zet (er lopen zo af en toe heuse groentedieven over het complex...). En ten tweede... Vind je het niet gewoon gezellig staan?!?  ;o)

Oogst droogbonen wanneer de peulen droog, dor en bruin of geel zijn en de planten verkleuren. Haal de planten uit de grond, bind ze in bosjes en hang ze te drogen. Oogst de bonen wanneer ze makkelijk uit hun droge jasje te verwijderen zijn. Wanneer ze goed droog zijn, vries je de geoogste bonen drie volle dagen in, daarna nadrogen en koel en droog bewaren.

15 opmerkingen:

 1. Gezellig hoor! Hier hangen ze buiten onder een afdakje te drogen. Van het, na het drogen, invriezen heb ik nog nooit gehoord. Waarschijnlijk om minuscule insectjes te doden? Maar daarna kun je ze ook niet meer als nieuw pootgoed gebruiken, is dat misschien de reden dat de snijbonen niet zijn opgekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook nog nooit van het invriezen gehoord, ik denk net als hanneke dat dat de reden is dat ze niet zijn opgekomen. Ik droog de zaden/bonen goed, daarna stop ik ze in een papieren zakje per soort zodat ze kunnen ademen. Zaden/bonen leven en ik denk dat als je ze invriest dat de zaden/bonen dan dood zijn.
   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
  2. De snijbonen die niet op zijn gekomen, waren bij de groothandel gekocht. Het vriezen is inderdaad voor het doodvriezen van eventuele aanwezige diertjes (bonenkever).

   Verwijderen
  3. Ik gebruik ook altijd bonen van de vorige oogst om het volgende jaar te zaaien. Ik laat de bonen in de peul gewoon drogen en eens droog verpak ik die in lege papieren gerecycleerde zakjes van bloem. Ik heb nog nooit gehoord dat de bonen een paar dagen worden ingevroren om eventuele beestjes te doden.

   Verwijderen
  4. Waar blijven die dode kevertjes dan? ;-)

   Verwijderen
 2. Mooi dat je van dat blancheren even zegt, ik haal deze week nog even enkele pondjes op. Dan vries ik ze ook in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig gezicht, die geregen bonen. Ik waan me in het Zuiderzee-museum...
  Bedankt voor je tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er wel heel gezellig uit die hangende boontjes en lavendel.
  Mooi als je het kan laten groeien in je eigen (achter)tuin, jammer dat de oogst dit jaar tegen viel volgend jaar weer een kans :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook bij mij kwamen de bonen slecht op . Een oude tuinman gaf me de tip ze eerst voor te zaaien binnen in potjes. Als ze twee paar blaadjes hebben buiten uit planten. Dat ga ik volgend jaar proberen. Soms eten de vogels je bonen op of de slakken, soms verrotten ze voor ze opkomen. het was dit jaar een moeilijk bonen jaar. Volgend jaar vast beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er super gezellig uit in je keuken. Foto kan zo in een woonblad.
  Groetjes Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het superleuk staan, die ketting met bonen! Ook een leuk karweitje voor kinderen lijkt me, om ze te rijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou al die mooie dingen wel eens in het echt willen zien. Het ziet er vast heel cozy uit bij jou. Mooi zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind jekeuken ersupergezellig uit zien met die bonen en zo!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!