First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 5 september 2012

Kippenvel

Het lijkt wel maandag! Als ik mijn bed uit stap loop ik eerst langs oudste om zijn lichaamstemperatuur op te meten, want na een koortsmeting van gister, ben ik er niet zeker van of hij vandaag wel naar school kan. Inderdaad, nog steeds koorts, dat wordt een thuisblijver vandaag.

In de keuken zet ik een grote pot thee en bedenk me dat ik vandaag voor het diner dus geen verse producten in huis kan halen. Jammer, maar gelukkig kunnen we uit onze voorraad pakken. Volgens manlief 'kunnen we er de oorlog wel mee doorkomen', dus moeten een dag of twee ook wel lukken. Aardappelen, een potje groenten en wat vlees. Laatste wil ik uit de vriezer pakken, maar stuit voor de zoveelste keer op een aantal lades die nauwelijks open te krijgen zijn. Zucht.. het moet nu toch écht wel gaan gebeuren, maar wat heb ik een hékel aan die klus! Ineens krijg ik een horrel en pak mezelf bij de biezen. Huppekee! En NU ga je aan de gang! Kleed voor op de grond pakken, ruimte maken en die lades er uit.


Het kleed ligt nog buiten, dus loop ik naar achter, doe de deur open en voel dat het daar nog een prima temperatuur heeft. Daar kunnen mooi de lades staan. Aan manlief vraag ik of hij een voor een de lades aan wil geven en binnen no-time is de vriezer leeg. We zijn van start.

Op mijn gemak maak ik het ontbijt en een half uurtje later zien we de eerste tekenen van een schone vriezer tevoorschijn komen. Dat schiet lekker op! Waarom doe ik dit nou niet gewoon vaker?

Al snel weet ik weer waarom: het ijs is verschrikkelijk koud en voor iemand die dat tot op de botten door de vingers voelt gaan is het werkelijk geen pretje. Ten tweede komt er een partij water vrij, daar kan geen dweil of handdoek tegenop en ten derde.. met een kleine hummel om je heen is het niet echt makkelijk de natte doeken en volle ijs-emmers onder controle te houden. Waarom deed ik dit ook alweer?

Anderhalf uur nadat ik die maffe schoonmaakdrang op heb voelen komen, heb ik er al flink de balen van en zou ik willen dat het over was. Maar nee.. voorlopig nog wachten tot het ijs gesmolten is en oja.. niet helpen hé? Niet helpen... Niet helpen?!? Met een houten spatel schrap en tik ik er inmiddels flink op los. Wat denk je als als dat ijs ook nog eens gaat smelten?! En heb je enig idee hoe lang ik dan nog met deze klus bezig ben?! Dan kan ik net zo goed direct mijn vriesvoorraad in de vuilbak stoppen.. Nee.. een klein handje..

Twee en een half uur later moet alleen de bovenste dikke laag ijs nog wegsmelten en dan.. Had ik die laag vorige keer niet gewoon laten zitten? Ging toen toch prima? Zal ik.. Nee Moossie.. je wilde een echte huisvrouw zijn, dan zul je doorgaan ook!


Dus zo ben ik drie uur en vijf ketels gekookt water later nog steeds aan het wachten.. wachten.. wachten tot die laatste bonken ijs naar beneden komen vallen en ik éindelijk de rekjes droog kan maken en de bakken er terug in kan doen. Even de super-vries-boost aan en dan..

Eén ding kan ik je wel vertellen; onze vriezer heeft er slechts één keer eerder zo mooi, schoon en droog uit gezien. Juist.. toen we hem net gekocht hadden..  ;o)

20 opmerkingen:

 1. Hahaha herkenbaar, bij mij wilde die na de vakantie ook niet meer open. Ik heb m schoongemaakt daarna dacht ik waarom doe ik dat niet vaker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond dat ook altijd zo'n *piep*karwei!
  Ik zeg vond ;-)
  We hebben sinds een paar weken een grotere vriezer en die heeft een no-frost systeem.
  Ik hoop dat dat ook echt zo werkt....
  Succes verder met de schoonmaak en beterschap voor je zoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De laatste keer dat ik dat klusje deed, beviel ik een week later van onze zoon. Die ene zoon die nu 2.5 is, dus... We hebben net een nieuwe koelvriescombi, dus ik hoop dat klusje nog heeeel lang niet te hoeven doen. Maar is het dan niet handiger dat ding uit te zetten voordat je gaat slapen, en dan de volgende ochtend de rommel op te ruimen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huh, dit hierboven ben ik dus, Bianca van MamaWijs. Ik kan geen ander profiel selecteren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jee, hopelijk is je voorraad niet te veel ontdooit! Wat een rotklus he! Ik probeer het altijd in de winter te plannen, met de nadruk op "probeer".
  Maar eigenlijk is 1x per jaar te weinig. Het vreet ook stroom he, zo'n ijslaag.
  Maar voor je dochter is ijspret in de zomer natuurlijk wel heel leuk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet dit nog doen deze week :( Heel herkenbaar dit stukje ben ik bang...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ook een klusje voor ons deze week. Maar hij zit nog aardig vol, dus eerst de vriezer leegeten, om hem daarna maar weer eens goed te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die van mij hoeft niet te worden ontdooit dat doet hij zelf, handig ding! Maar mijn vorige hielp ik een handje, zette gewoon de föhn op de ijslaag en binnen de kortste keren was de boel weer schoon! Helaas is deze vakantie de stroom een keer uitgevallen, dus nu mag ik gaan kijken wat er nog te redden valt en wat kan worden weggekiept!
  Maar als je een keer in de drie maanden de boel ontdooit, ben je echt in een klein kwartiertje klaar als je de föhn erop zet, misschien iets handiger! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een föhn is handig maar pas op voor het smeltwater en föhn niet te lang op eenzelfde plek, het temperatuurverschil schijnt schadelijk te kunnen zijn voor de vriezer zelf.

   Verwijderen
 9. Nou, dat van die föhn had ik nog niet bedacht. Ik zet er altijd een teil (zo'n vierkante plastic) met heet water in en dan is alles ontdooid tegen de tijd dat ik de laden en de platen heb afgewassen. Het meeste ijs is dan in de teil gevallen en soms herhaal ik het nog een keer met nieuw heet water.De spullen doe ik in grote kratten waar ik een paar handdoeken heb ingelegd om de kou te isoleren. Ik sorteer bij het inruimen dan altijd meteen wat bij wat hoort, want dat versloft altijd als ik tussendoor spullen koop en andere spullen opmaak. Binnen een half uur ben ik klaar meestal. Nou, jij nu gelukkig ook en voorlopig heb je een lekkere schone vriezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is even een vervelend karwij maar daarna heb je er ook weer plezier van, in de vorm van gewoon je lades eruit kunnen pakken. Ik ontdooide mijn vriezer 2 keer in het jaar, anders kreeg ik de lades er dus ook niet uit.
  Na de laatste keer besefte ik mij dat er ook bijna niets in lag dus hoppa, stekker eruit en die is er ook uitgebleven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt zo'n klus waar je niet op zit te wachten ... Maar dan kan hij er weer een tijdje tegenaan. By the way, kleine tip. Gewoon iets eerder doen, want dit ziet er wel heel erg ijzig uit ... Dit herkenning wel .. Hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hhahaahahaha !! kijk daarom moet jij gewoon lekker doorgaan met bloggen......maar dan niet van die hele lange verhalen...ben moe nl...heb gewerkt he vandaag...sjuchttt....enne ik hoor mezelf praten he...zo herkenbaar dit verhaal.......liefs Ria......het roostertje van de wasmachine is ook zo'n doe ding.....hahahahah!!...xxx.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een no-frost vriezer, echt super dan hoef je dit karweitje nooit meer te doen, en er kan meer in de vriezer...........

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En je vergeet te schrijven over het heerlijke gevoel dat je het toch maar effe hebt gedaan! Zo kan hij er weer even tegen! Groet carina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gek genoeg herken ik dit alleen van mijn stage ;) daar deden wij dit ook. Hier hebben we maar zo heel klein vriesvak. Dus dat is zo klaar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oeiiii, die van ons zit ook vol met ijs. Wij hebben een kist, en dus alles ook in 1x eruit.
  Wat een klus hè, maar, het ziet er weer super schoon uit!
  Ga ik het dus ook maar gauw is doen....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij hebben de vriezer sinds eind vorig jaar en nu mag het ook wel weer gebeuren, alleen zit hij nu zo vol dat ik er geen zin in heb. De vorige vriezer was no-frost en die mis ik wel een beetje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben onder de indruk! Dat was een flinke tijdsinvestering! Maar je hebt wel eer van je werk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!