First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 29 september 2012

Good Old Recipe ~ Appelmoes

1 kilo moesappelen
1 à 2 deciliter water
100 gram suiker


De appelen schillen, in vieren snijden, zorgvuldig van klokhuizen ontdoen, wassen, met het water opzetten en vlug laten gaar koken, wat, al naar de soort, 5 tot 10 minuten duurt; precies de hoeveelheid water opgeven gaat niet, omdat de ene soort moesappel sappiger is dan de andere.

Men mag gedurende het koken volstrekt niet in de appelen roeren, omdat het reeds week geworden buitenste deel van de vruchten dan een dikke brij vormt, waarin de nog harde stukjes niet gaar kunnen worden. Laat men appelmoes te lang koken, dan verliest het zijn mooie blanke kleur en wordt bruin. Hoe langer de appelen koken, hoe donkerder dit bruin wordt.

Zijn de appelen gaar, wat gewoonlijk het geval is als ook de bovenste stukjes uit elkaar vallen, dan de suiker toevoegen, het moes met een houten lepel flink opkloppen, om de appelen goed fijn en het appelmoes luchtig te maken of de appelen door een haren zeef wrijven.

(Uit het jaar 1950)

9 opmerkingen:

 1. Heerlijk hè, zelfgemaakte appelmoes! Ik heb een week geleden ongeveer 3,5 liter gemaakt. Diezelfde dag nog heb ik zo'n halve liter opgegeten met wat kaneel. De rest heb ik ingevroren. Altijd fijn om een voorraadje te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kilo's en kilo's appelmoes heb ik gemaakt in mijn leven en nog nooit had ik gehoord dat je er niet te snel in mag roeren........ Nooit te oud om te leren, dat zeg ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak regelmatig appelmoes maar ik had ook nog nooit gehoord dat je er niet in mag roeren. Mijn schoonmoeder 74 jaar (tuindersdochter en -vrouw) roert er ook altijd gewoon in. De smaak is gewoon goed en de appelmoes is ook goed dus ik blijf het gewoon doen zoals ik het tot nu toe gedaan heb.
   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
 3. Lekker !!!...fijn weekend...liefs Ria...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak ook altijd zelf appelmoes, uit een potje kom hier niet meer in huis.
  Maar.....ik maak het toch weer net even anders
  Check maar eens voor mijn recept ;-)
  http://www.terraysleven.blogspot.nl/2011/01/zelgemaakte-appelmoes.html

  Groetjes
  tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om eens het originele recept te lezen van appelmoes. Ik deed altijd maar wat, eerlijk gezegd... Dit jaar heb ik helaas zo goed als geen appels aan mijn boom, vorig jaar hadden we in overvloed. Maar ik denk zéker dat ik naar de winkel ga om nog eens appels te kopen en dan gebruik ik jouw recept!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zo heel erg lekker, een slow cooker is voor dit soort dingen ook zo handig. Vroeg opzetten en dan warm aan tafel eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er gaat niets boven ouderwets zelfgekookte appelmoes! Ik doe er graag wat kaneel bij.
  Mmmm krijg er zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik maak appelmoes altijd klaar in de microgolfoven : gewoon de in stuk gesneden appeltjes in een kom, afdekken en een tiental min op volle vermogen. Nooit aangebrande appelmoes en in een mum van tijd klaar zonder te moeten roeren....Aangezien ik geen water toevoeg om de appelmoes in d emicrogolfoven klaar te maken hebben ze nog de volle smaak van de appels en er is ook minder verlies van wateroplosbare vitamines aangezien er geen kookwater aan te pas komt

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!