First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 29 augustus 2012

Over de zeep

In 1884 brengt William Hesketh Lever samen met zijn broer Sunlightzeep op de markt. Drie jaar later produceert Lever 450 ton (450.000 kilo) van de Sunlightzepen per jaar. Nog eens acht jaar later zit de productie op 40 kton (40 miljoen kilo) per jaar.

In het jaar 1901 verschijnt de eerste zeep op de Nederlandse markt en in 1917 komt de productie bij de in 1909 opgebouwde Levers Zeepmaatschappij te Vlaardingen op gang. Tot op de dag van vandaag kun je nog steeds het bekende stuk zeep kopen. Wat maakt deze zeep zo bijzonder?


Op de verpakking kun je lezen:

WASWENK SUNLIGHT HUISHOUDZEEP
Dit dubbelstuk is voldoende voor 4 emmers (40 liter) sop. Neemt U iets meer zeep als het water erg hard is. U schaaft de zeep en laat hem geheel smelten in een pannetje kokend water, daarna voegt u de oplossing toe aan het waswater. Laat de was niet doorkoken! Spoelt U eerst in niet te veel warm water, daarna in ruim water naspoelen.

Verder staat er ook:

... en voor het handen-wassen (maar ook in bad of onder de douche!)

Bij research op het internet kom ik diverse tips, trucs en weetjes tegen. Vroeger werd de zeep vooral gebruikt voor het wassen van kleding en als algemeen gebruik in de huishouding. Een blok zeep ging bijvoorbeeld in de klopper om zeep te maken voor de vaat, kragen van overhemden of nare grasvlekken werden flink te lijf gegaan. Je schijnt er volgens velen het hele huis mee schoon te kunnen maken; een stukje zeep in een emmer warm water en je kunt aan de gang. Doe er eventueel een extra scheutje bleek voor de badkamer of een scheutje huishoudazijn tegen de kalk bij. Een handwas schijnt ook prima te lukken, alleen in de machine geeft het te veel schuim. Doe het laatste beetje van je sopje in het toilet, laat het wat intrekken en voila! Een fris en schoon huis is het resultaat.


De zeep zou trouwens ook goed werken tegen puistjes/acne, het haar zou er - door een neutraliserende werking op de talgproductie - dikker en sterker van worden en ach.. wie weet wat wel niet meer.

Stel. Stel dat we nu eens zouden proberen of dat ene stukje zeep inderdaad

 1. niet al te duur is
 2. lekker ruikt
 3. makkelijk en fijn schoonmaakt en
 4. goed voor huid en haar is

Zouden we dan niet een heleboel chemische troepjes en dure narigheid in de winkel kunnen laten staan?

Ik voel zomaar spontaan en ineens een heerlijke nieuwe uitdaging opkomen: een blokje Sunlight in huis halen en aan het werk. Jippie!

17 opmerkingen:

 1. Wat een ruimte zou het in menig huishouden kunnen geven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goed voor iedereen, heb het al jaren, haren wassen , tip, niet al teveel gebruiken en heel goed spoelen, herlijk, goed hoor, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Krijg je een pakketje...ben je er nog druk mee ook.
  Maar wel fijn dat je er zo blij mee bent.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze zeep wordt gemaakt van een restproduct (zeep) dat ontstaat bij het raffineren van plantaardige oliën, waar dan de basis voor o.a. margarine en frituurolie van wordt gemaakt. Ook kaarsen worden gemaakt van een restproduct van deze productie, vandaar dat toen Lever samenging met de VOZ (Verenigde oliefabrieken Zwijndrecht, ook wel Jurgens genoemd) en Unilever ontstond deze producten wijd verbreid in Nederland werden geproduceerd. Zelf heb ik 10 jaar bij Unimills gewerkt een voormalig Unilever bedrijf waar de raffinage werd gedaan. Leuk om nu dit mooie eindproduct dat al zo lang meegaat (wordt nog steeds geproduceerd!) op jouw blog te zien staan! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat je er allemaal wel niet mee kan. Ik vind zo'n stuk zeep altijd wat 'specialer' om mee te douchen bijv. dan gewone vloeibare zeep, jammer dat mijn huid er vaak zo van uitdroogt. Ik ben benieuwd wat je van zo'n Sunlight zeepjes gaat vinden..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man heeft als tip van zijn dermatoloog gehad om deze zeep te gebruiken bij zijn extreem droge en geïrriteerde huid. Dat wil ook wel wat zeggen hoe goed deze zeep is. Het droogt je huid namelijk niet uit. Daarnaast ruikt deze zeep ook heerlijk fris.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk die info maar ik ben nog benieuwder naar je resultaten. Ik vind het zo lekker ruiken de zeep......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben héél benieuwd, hou ons op de hoogte ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En bij witte was moet het water wel net van de kook af zijn hé, anders wordt je was grauw :-) (Leerde ik van de 'ouwetjes' op m'n werk...) 'k Heb zelf ook verschillende blokken sunlight liggen, van heel oud tot wat minder oud, maar ik houd ze toch maar voor de sier. Hoewel, het schijnt wel echt goede zeep te zijn?!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een vriendin van mij heeft er pas wasmiddel mee gemaakt. Wast goed en schoon! En... veel goedkoper! Bij ons in de c1000 staat er een 'schap' van. Alleen.... er zit wel parfum in.... Daar kunnen jullie toch ook niet tegen? Ik durf het in ieder geval niet te proberen, anders zit ik straks weer onder het exceem oid

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat betreft het wassen en opkoken met deze zeep, het is belangrijk dat je de was eruit haalt voor het water afkoelt, gelijk uitspoelen en nooit de was in het sop laten staan, dan slaat de zeep met het vuil erop neer en wordt de was grauw. Maar dat geldt voor alle was die wordt opgekookt! Op school moesten wij ook afwassen met deze zeep, er ging een stuk in een zeepklopper en dat moest je dan door het water kloppen, werkt prima en vetverwijderend, maar ook hier gold goed afspoelen na gebruik want anders proef je de zeep in je thee! Je kunt de zeep wel gebruiken in je wasmachine als je hem schaaft, maar dan moet je er wel een handje soda bij doen, anders krijg je aanslag in de machine, heb je echter een machine met een aluminium buitenkant, dan mag je daarin geen soda gebruiken (soda tast aluminium aan!) en is het dus niet aan te raden.
  Maar ik vind het wel leuk te lezen dat het door sommigen nog echt wordt gebruikt! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier nog een leuke, mijn opa gebruikte sunlight zeep als scheerzeep.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I have now been using Sunlight soap for a couple of years since I started making my own liquid clothes washing detergent. Sunlight soap has pride of place in my laundry cupboard!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!