First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 22 augustus 2012

Met uitsterven bedreigd

Aan het begin van de avond hoor ik dat ik met uitsterven bedreigd word. Want tja.. wie blijft er dezer dagen nog thuis voor de kinders? Wie vind het nu nog leuk om weer elke dag opnieuw de vloer schoon te moeten maken, de vingers van de ramen te vegen en de kruimels van de vloer te halen? Wie heeft er nog behoefte aan het verwerken van zelf gekweekte groenten, het herstellen van kapotte kleding of het tandenborstelpoetsen van een voeg? Daarbij bestaat er een grote kans binnen no-time bevangen te worden door het huisvrouwensyndroom. Wie zit daar nou op te wachten?!

Dus zijn er steeds minder vrouwen die kiezen voor het vak der vrouwenvakken: Huisvrouw! Over een kwart eeuw weet geen mens meer wat een drooglijn is, kunnen de bakblikken naar het museum en kleding wassen met de hànd?!? Uiteraard is er niet altijd de keus, dat vergeten ze er in de berichtgeving even bij te zeggen. Weduwen, gescheiden vrouwen, zij hebben niet altijd een keuze. Maar over het algemeen?


Het is bikkelen hoor, dat geef ook ik eerlijk toe. Zeker als je er nog mee in de kinderschoenen staat. Het vergt een goede planning (zeker met schoolgaande kinderen), een juiste instelling, geduld en vooral ook (financieel) gegoochel. Nee.. niet gegoogle, maar gegoochel! En daar word je dan weer sterk van. En trots. Retetrots (woops), al zeg ik het zelf. Want wat doet een moederhart nu meer glimmen dan een knuffel omdat je toch maar weer op het schoolplein staat? Een meesterlijke glimlach bij het samen koekjes bakken of het dank je wel bij een simpel, maar voedzaam diner?

Ach.. word ik misschien toch ooit nog eens een bijzonder geval..  ;o)

22 opmerkingen:

 1. Ha, je hebt hetzelfde onderzoek gelezen! Ik lag in een deuk om de vaardigheden die huisvrouwen niet meer onder de knie hebben, waardoor de huisvrouw uitstervende zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooooh........staan we op de Rode Lijst?
  Ga het nu even lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier nog z'on bijzonder geval. Gelukkig kunnen we er om lachen.

  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder ben je in nog veel meer opzichten ;-)...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Och heden,poor me!!Ben ik ook zo'n zeldzaam geval!?!?
  Ben nog altijd blij dat ik mag zwoegen en zweten hier,maar er altijd ben voor de kids.Voor groot en klein.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad word het met uitsterven bedrijgt, graag zou ik deze keuze willen maken. Maar helaas zit het er niet in, maar misschien toch ooit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds 2 maand ben ik ook officieel thuisblijfmama. Onlangs vroeg er me eens iemand wat ik deed voor werk. Zei huisvrouw, de reactie :"het mooiste en zwaarste beroep en het meest onderbetaalde. Maar dit is echt een carrierevrouw".
  Het is een keuze, die we gemaakt hebben. Maar als je 3 kinderen hebt en je moet ze naar de opvang brengen, kost het ook veel. Dan zou mijn loon bijna volledig opgaan aan de opvang. Dus ben liever zelf de opvang ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zou ook heel goed kunnen komen, omdat het tegenwoordig een luxe is geworden om thuis te blijven en het woprdt ook niet gestimujleerd. Niet iedereen verdient genoeg om een gezin te onderhouden. Dat heeft bij mijn man en mij ook jaren geduurt. Ik wilde heel graag thuis zijn, maar financieel was dat niet te regelen. Nu ben ik al 10 jaar thuis en heb gelukkig nog een groot gedeelte van het opgroeien van de kinderen thuis meegemaakt, maar daar heeft wel een verhuizing naar het platteland aan ten grondslag gelegen. Toen konden we rondkomen van 1 inkomen en kon ik thuis blijven, omdat het hier veel goedkoper is, ook de huizen. Tegenwoordig wordt je meewarig aangekeken als je zegt dat je huisvrouw bent en wordt er gezegd Oh, je werkt niet, wil je geen baan zoeken ? Je moet tegenwoordig als vrouw buiten huis werken, anders tel je niet mee.
  Ik ben het helemaal met Rhonda Jean van Down to Earth blog eens. Wij zijn super belangrijk. Je kan veel voldoening vinden in het feit dat je alles thuis kan regelen en er kan zijn voor man en kinderen.
  Sorry, ik zal mijn zeepkistje weer opbergen, maar ik moest het even kwijt ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben al vanaf mijn trouwdatum (bijna 30 jaar) thuismoeder en ben hier heel tevreden mee. Wel heb ik toen onze 3 kinderen klein waren en naar school gingen bij andere mensen gaan poetsen. Maar vijf jaar geleden ben ik hiermee gestopt. Dit omdat inmiddels de tweede al werk had en ik artrose in mijn handen heb.
  Het bevalt me heel goed en werken? Ik doe bijna de hele administratie. Dus is dat dan werken of niet. Vind ik wel hoor.
  En volgens jaar word ik oppas-oma van ons eerste kleinkind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook hier wordt er met de gedachte gespeeld om een paar uurtjes te gaan werken ( 16-24) en daarnaast thuisblijf mama te worden. Financieel zou het kunnen, met mijn branche ( dierenarts assistente) is het lastig om een baan te vinden, dus misschien wordt er nog wat anders bijgeleerd. En zo niet, ik zou het niet erg vinden om voor de kinderen, huis, tuin en dieren te zorgen ;) Heb je ook een dagtaak aan, een langere dan 8 uurtjes werken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh dear, ook ik ben een uitstervend 'iets' dus! Alhoewel ik ook met de gedachte speel een (klein) baantje te gaan zoeken, maar dat is vooral omdat onze grote kinderen zo ontzettend duur zijn momenteel.. Maar hoe ik dat dan moet gaan combineren? Het huis-en tuinwerk neemt gewoonweg al je tijd in beslag!! Plus als je het belangrijk vind om dingen zelf te maken ipv te kopen, dan ben je daar nog eens extra tijd aan kwijt. Voorlopig oefen ik met veel plezier en voldoening dit bijzondere en uitstervende vak, het vak van huisvrouw, uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. je bent een bijzonder geval en daar mag je ook retrotrots op zijn.........

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Worden we met uitsterven bedreigt, dan wordt het tijd dat ze ons eens meer gaan waarderen en voorzichtiger met ons zijn. Ooh nee, dat geldt alleen voor dieren. Ik geniet nog steeds van het thuis bezig zijn en er zijn voor mijn gezinnetje. Ben er maar trots op, het is leuk om bijzonder te zijn. ;-)
  Fijne dag en groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben 13 jaar thuis gebleven, en werk nu 2 dagen. Maar ik werd ook altijd raar aangekeken als ik zei dat ik niet werkte...

  Groetjes Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik probeer zelfs zo veel mogelijk thuis te blijven voor mn zoon van 19! Terwijl hij zegt, hoefd echt niet hoor. Maar mijn moeder was er ook altijd voor ons. Thuis uit school, even met zn allen zitten. En dat was fijn.
  Vind het zo zielig als ik hoor, dat vrij jonge kinderen uit school komen, en geen ouders aantreffen. Dus.....ben ik ook een byzonder geval? Of juist niet.
  Al snap ik ook dat sommige moeders 'moeten' werken. Er zijn er vast bij, die dat heel moeilijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Er wordt mij regelmatig gevraagd: "En? Wanneer ga je weer werken?" Alsof het een luxe uitstapje is. Ik zeg niet dat ik nooit meer ga werken, maar zolang mijn kinderen mij nodig hebben blijf ik thuis. En luxe?? Was dat maar waar, elke maand blijft het weer rekenen, maar dat is het me 100% waard.
  Gek he, ik vraag toch ook nooit aan een werkende vrouw: "En wanneer stop je nu eens met werken? Heb je nu nog niet genoeg verdiend?"

  BeantwoordenVerwijderen

 17. Hoi,
  Daar ben ik weer ;-)
  Ik heb er alleen maar respect voor wanneer een vrouw thuis wil blijven voor haar kind(eren)
  Zelf ben ik in de luxe positie dat ik alleen maar onder schooltijd werk.
  Zo ben ik altijd lekker thuis wanneer Rick uit school komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik heb goedkeuring van alles en iedereen om 100% huisvrouw te zijn! Klinkt gek maar ik hoor echt zó vaak...o ja...jij kunt natuurlijk niet werken met jullie jongste..heel begrijpelijk! Onze jongste is 11 en heeft het downsyndroom en dan mag je huisvrouw zijn!! blijkbaar ;) Ik zeg dan altijd er meteen achteraan..nee hoor, ik ben gestopt met werken toen ik zwanger was van zijn oudste zus dus het was gewoon mijn keuze! Mijn keuze en ik ben er nog steeds heel blij mee. En toch heb ik ook wel een positieve kijk op dit doemscenario...het zou zo kunnen gaan maar het kan ook zomaar ineens helemaal omdraaien, dat huisvrouw weer populair wordt! Ik wil en blijf daar gewoon in geloven!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed geschreven blogje! Sja ... wat zal ik zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben als huisvrouw / huismoeder altijd heel gelukkig geweest...noodgedwongen moest ik gaan werken, maar ik zou het zo weer doen...wat een fijne tijd heb ik gehad met de meiden..en wat hebben we samen genoten.
  Geniet van alles meis en fijn dat je weer terug van vakantie bent...heb je gemist...

  Lieve groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Huisvrouwen blijven in de media een interessant onderwerp! En zolang dat zo is zullen ze nooit uitsterven.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen


 22. Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!