First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 11 juni 2012

Veel te veel

Haha! Dat me dat nog eens zou overkomen; ik heb gewoon zo veel te vertellen, dat ik niet weet waar ik moet beginnen en dus eigenlijk een soort writers-blok heb.. Maar ik begin maar gewoon en zie wel waar ik eindig.

Het was vanmorgen een heerlijke morgen. Tijdens mijn dagelijkse wandeling was het erg rustig op straat, de winkels - op de supermarkt na - waren nog dicht, de temperatuur lekker aangenaam. Op mijn slippers liep ik in een rustig tempo langs de apotheek, pikte de nodige medicatie op en probeerde in de supermarkt tussen de oranjegekte een paar verse boodschappen te vinden. Onderweg naar huis vielen een paar druppels en mijn reactie was direct: "Hé bah.. dóórlopen!"


Maar waarom eigenlijk? Nog geen minuut geleden had ik bij mezelf een heerlijk vakantiegevoel naar voren kunnen halen. De temperatuur, de rust.. waarom maakte de regendruppels op mijn gezicht daar ineens een einde aan? Wat is het dat we in de vakantie wel een paar druppels kunnen waarderen, maar in het dagelijks leven schijnbaar niet? Waarom raak ik vanmorgen nog net niet in paniek - de folder, mijn tas, mijn dochter, de regenkap, de plu.. - maar kan ik op een echte vakantiedag om hetzelfde weer genieten en mijn schouders ophalen?

Ik besluit (voorlopig) mijn plu te laten voor wat die is, de regenkap hoeft ook nog niet tevoorschijn en de folder leg ik wel onder op de wagen. What's the problem? Juist.. eigenlijk helemaal niets toch? Maar wat is het dan dat we (of in ieder geval ik) ons zo druk kunnen maken om niets. Wat als ik nu eens gewoon net doe of elke dag een vakantiedag is. Zou dat kunnen, denk je? Zouden we werkelijk elke dag kunnen genieten van de welbekende vakantierust en het niet steeds maar 'moeten' om ons heen?

Wat als ik 's morgens een half uur later thuis ben door het 'geslenter en getreuzel', wat als ik heel de morgen besteed aan mijn dochter of handwerken in plaats van het nodige in huid.. Stel dat ik vandaag en morgen de strijk de strijk laat, het speelgoed op de grond, de stofjes op de kast. Stel dat ik heel de middag in de zon ga zitten of er op uit trek met de fiets.. Wat als.. dan.. Ja, wát?!


Ik ben er voor mezelf nog steeds niet over uit waarom ik altijd zo hieperdepiep, rappende raas, Truus de Mieperig bezig ben. Iemand suggesties? Want hoe leuk het hier op mijn blog er soms ook uit mag zien, hoe relaxed het met de foto's soms over mag komen, ik kan best een peu-nerveu zijn. Alles moet vandaag, alles moet gedaan.. Want anders..

Heb jij jezelf en de drang op te haasten in de hand? Kun jij van elke dag een vakantiedag maken? Pléase tell me about your secret?! Ik zou mijn leven ook wel eens definitief in een vakantie-mood willen plaatsen. Hélp!


Aardbei-update: plus 5 kilo van de laatste oogst! Voor wie interesse heeft: hier probeer ik onze oogst bij te houden.

23 opmerkingen:

 1. Zal ik jou eens een geheimpje vertellen? Ik ben d'r ook zo een : o

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, ik ben er net zoèèn!
  Veel dingen willen doen, maar toch wat rust en regelmaat in alles...best lastig hè?
  Ik ben nu met een weekplanner bezig, en ga kijken of dit gaat helpen.
  Toevallig wil ik hem zo op mn blog gaan zetten, en vragen, wie er ook zo'n planner heeft...
  En ja, vakantie gevoel? Dat gaat niet lukken elke dag. Maar zo af en toe mag je best zo'n dagje inplannen, vind ik.
  En dat gevoel van 'omslaan' ken ik ook....begint de dag soms voel moed en zin, zomaar ineens is alles weg, en lukt het niet meer.
  Soms lukt het dan toch om door te zetten, maar vaak laat ik het dan toch liggen, en ga de volgende dag verder. Mist het dingen zijn, die 'kunnen' blijven liggen natuurlijk.

  Ik hoop dat het jou gaat lukken, ik ben ook hard aan eht vechten daarvoor!
  Succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier nog zo iemand (maar dat wist je al).
  Nog 4 weken en dan gaan we echt vakantie vieren.
  Al lukt me het in weekend soms wel om echt even de boel de boel te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi'Ik herken het gevoel.
  Maar juist als ik veel moet doen, val ik stil en lijkt er alleen onzin uit mijn handen te komen. Een weekplanner zoals hierboven is misschien een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er zo eentje als Heleen, als ik veel moet doen overzie ik het niet meer, en komt er alleen onzin uit m'n handen. Vooral wb het huishouden heb ik bijna geen ritme. Wel eens lastig ,maar veel vaker vind ik het wel heerlijk zo. 'Als tafels en vloeren schoon zijn, ben je al een eind op weg', kreeg ik eens als tip.
  Weetje, zo'n schema zou bij mij ook niet werken ivm met mijn onregelmatige oppaswerk, ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik liep na een week al achter en dáár voelde ik me toch gestressed en tekortgeschoten van... dus voor mij geen schema's meer.
  Wat misschien een tip is, om eens met je man te bespreken wat hij belangrijk vindt in huis. De ene man is heel precies, en de andere niet. Mijn Lief zal er niet snel iets van zeggen als ik 4 weken niet aan de badkamer toe kom, maar die van mijn vriendin zegt er na een week al wat van. Mijn Lief vindt het fijn als ik de was bij hou, en elke avond vers kook, en vooral goed voor de kinderen zorg ;-) De rest vindt hij bijzaak, en als er eens iets is, en hij vraagt me dat (vriendelijk ;-) dan zal ik dat ook zeker doen. Feit dat mijn Lief er ook zo relaxt insta, en ik dat weet, helpt bij mezelf ook om de, voor óns, juiste prioriteiten te stellen. (en wat bezoekers/familieleden/vrienden etc dan vinden, of hoe zij het doen, dat is echt bijzaak. Ook al voelt dat niet altijd zo -bijanderenlijkthetaltijdzoschoon! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Monique, een weekplanner heb jij geloof ik al, en ik geloof dat het 'em dat juist is!Ik heb het zelf ook een tijdje gedaan, maar op de èèn of andere manier loop ik toch vast, omdat er wel eens dingen tussen komen, waar je òòk even de tijd voor wilt nemen.
  Maar ik merk aan mezelf, dat als ik er wat van af wijk, het van kwaad tot erger wordt. En omdat ik nu ook mega achter loop omdat ik teveel (ontspannende) dingen er tussendoor heb gehad, is het nu weer even tijd om een blik op mijn planning te werpen.
  Maar helaas, tussen deze uitersten heb ik nog steeds geen balans.
  Ik heb met een soort gevoel van heimwee pas wat informatieve filmpjes bekeken over de Amish. Gewoon alles samen doen, de kinderen moeten daar al jong meehelpen, maar het gaat in zo'n goede harmonie, geen druk van de wereld buitenaf, gewoon je dagelijks werk, en daarbij genieten van elkaar en de natuur.
  Soms probeer ik me gewoon eventjes daarin te wanen als ik heerlijk buiten de was ophang wanneer ik alleen geluiden van vogels en kippen hoor,of buiten in een grote teil water mijn sla sta te wassen met grootmoeders schort voor, of samen met de kinders de afwas doe :)
  Ik hoop dat het je lukt om op een wat meer ontspannende manier je werk te doen.
  Liefs, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Monique!
  Herkenbaar hoor! En ook al vinden andere mensen het hier altijd heel schoon...ik zie álles! Maar ik kan ook soms heel makkelijk zijn. Dan denk ik: ach, als ik nu stof, dan zie ik het morgen weer liggen! En morgen schijnt de zon misschien niet, dus waarom niet met een goed boek met mijn neus in de zon als zoonlief een middagdutje doet?! Het gaat er bij mij vooral om of ik het mezelf gun. Te vaak denk ik dan dat ik egoïstisch bezig ben, op mezelf gericht. Niet dienend. Nou, zal ik je eens wat verklappen? Voor mijn menstruatie krijg ik een schoonmaaktik. Alles moet opgeruimd en schoner dan schoon georganiseerd. Ha! Zoonlief krijgt dan een stuk minder aandacht, man krijgt onder invloed van alle schoonmaakstress en hormonen op zijn kop als hij een vuiltje op de grond gooit. Dus wanneer ben ik nu op mezelf gericht! Ik denk dan!
  Het blijft een klus om relaxed te zijn, maar ik denk altijd maar zo: als Jezus terugkomt vraagt niet of ik de keuken elke week sopte, maar of ik een getrouwe volgeling ben geweest, engelen heb geherbergd, hongerigen gevoed, liefde heb uitgedeeld. Dat is voor mij de graadmeter! Natuurlijk valt onder getrouw zijn ook de Spreuken 31 vrouw, maar die ben je al als ik het zo lees! :)
  Liefs,
  Grace

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, nu ik ken dat dus ook, 's morgens eerst alles glad want anders, ja wat eigenlijk en dus heb ik nu het werk in porties verdeeld, maandag alles glad beneden en wat boodschappen doen, dinsdag boven alles glad en lekker relaxen en ontspannen met een maskertje of zo, woensdag strijken als er nog ligt en de hobbykamer glad maken! Donderdag een snertklusje (ramen zemen, gordijnen wassen, kastjes soppen ach je weet wel het vreet tijd en je ziet er niets van!) en vrijdag even het hele huis door en alles glad voor het weekend, zaterdag wassen (goedkope stroom!) en zondag doe ik niks, nu ja bijna niks, koffie en thee zetten en hopen dat DP kookt! Ach je moet het jezelf niet te gek maken, maar vooral genieten van de leuke dingen! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Monique, ik begrijp precies wat je bedoelt. Nu ik wat ouder wordt, begint het minder te worden. Je moet niet meer alles en dat is goed. Als het niet gebeurt, wat dan ??? De dag gaat gewoon door en ik denk niet dat er wezenlijk iets verandert. Morgen is er weer een dag ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben ik nou de enige die er totaal geen moeite mee heeft om van (bijna) elke dag een vakantiegevoeldag te maken? Wij gaan zelf nooit met vakantie. We hebben wel een lijfspreuk, overgenomen van kabouter Spruiteprak, de kabouter die nooit met vakantie wilde, van Rien Poortvliet.
  "Een dagelijkse stroom van kleine geneugten is beter dan een scheut overdaad".
  Nou heb ik natuurlijk wel heel makkelijk praten, geen werk buitenshuis en de kinderen volwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben net zo...altijd maar die onrust van binnen...en waarom ??....alleen rust kan je redden.....kuch...hihihi...liefs Ria....xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier heb je er nog eentje zitten. Perfectionistische, stress kipje, niets uit handen kunnen geven. De truc? Gewoon rustig blijven, inademen en gewoon het laten voor wat het is. Heeft het echt nut om je hier druk over te maken? Nee dan doe het gewoon niet ;) Gewoon lekker eens van een vrije middag, handwerken, groententuintje of regenbuitje genieten. Het stof, speelgoed ligt er morgen of vanavond ook nog wel ;)
  De mooie dingen die je tegen komt als je even stopt en geniet van je omgeving niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ai, ben één van de weinigen zo te zien die gemakkelijk de boel de boel kan laten (wel eens iets té gemakkelijk vrees ik...) *Ü*
  En het geheim: Tja, ik houd gewoon niet zo van het huishouden, ben veel liever op de tuin. En als ik op de tuin ben zie ik de troep thuis niet... Alleen loop ik daardoor juist wel eens vast als bijv. de strijk of het opruimen te veel op hoopt, dan wordt ik wel onrustig in m'n hoofd. Maar even een dagje door werken en dan kan het er wel weer een poos tegen. (Alleen als er visite komt moet dan wel in rap tempo opgeruimd en schoongemaakt worden).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het heel herkenbaar hoor. Ik kan ''s morgens rustig aan het ontbijt zitten en dan toch in 5 minuten helemaal gestressd raken van alles wat ik nog vind dat ik moet doen. Ik heb juist voor vandaag een heel programma gemaakt, en ik hoop het af te krijgen!

  Ik kan ook oeverloos rondhangen op internet, Facebook, twitter, en ja daar gaat erg veel tijd mee verloren :-(

  Succes met het vasthouden van je vakantiegelden, ik lees met belangstelling mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat herken ik wel. Soms heb ik ook zo'n haastig gevoel, en dan vraag ik mezelf af: 'Waarom eigenlijk?!' En meestal is er geen goede reden voor te noemen…

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja wie heeft het geheim van relaxed zijn, ik hoor het graag. Maar je hebt in oeder geval wel genoten ook van die paar druppels regen, groet carina

  BeantwoordenVerwijderen
 17. soms zit geluk in kleine dingen, momenten, je hebt het gepakt met die paar druppels regen.........

  BeantwoordenVerwijderen
 18. leuk dat je hierover blogt en ook leuk om te lezen hoe iedereen er weer mee omgaat.
  Kan het ook hebben hoor, dat haast je rep je.
  Duizenddingendoekje gevoel.
  Geen idee waarom ik mijzelf dat soms aandoe, want als ik juist een stapje terugdoe in tempo, komt er meer uit mijn handen en ben ik ook nog eens minder moe nadien.
  Dus gewoon even aan een warm eiland denken en dat tempo aannemen...heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. nee.........ik wil je de oplossing niet aandoen, maar misschien zet het je aan het denken: ook ik was zo'n vlieger, met een vast schema van wat allemaal moest. jaren ging dat prima..........en toen gooide het lijf roet in het eten en kreeg ik een weken durende diaree en werd ik steeds zieker. na jaren zoeken, artsen bezoek en zelf overal lezen, kwamen we tot de conclusie dat ik een darmziekte heb, die wel enigzins behandeld kan worden, maar die levenslang duurt..........en waarbij zo min mogelijk stress en veel rust heel veel verschil uitmaakt. ik heb er echt jaren over gedaan om los te laten, het schema het schema te laten en alleen te doen wat ik kan doen. het lijf geeft meestal wel aan tot hoe ver ik kan gaan.........en zo geniet ik dus iedere middag van een middagdutje.........in of uit de zon, binnen of buiten, lang of kort......gaat het slapen niet, dan is er altijd wel een lekker boek, een handwerkje of een lekkere cd, zijn de bloemen in de tuin prachtig om naar te kijken, of doe ik zo'n romantische film in de dvd speler.
  sinds dien, geniet ik veel intenser van alle moois in mijn leven en da's meer waard dan eens in de week schone ramen en iedere donderdag een afgehaald en verschoond bed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Monique, Leuk je gisteren te ontmoeten en een geweldig blog heb je. Ik ga je tooevoegen zodat ik je automatisch volg. Fijne dag en hoop je snel nog eens te ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je zult merken Monique dat het steeds beter gaat naarmate je ouder wordt. Dat zie ik in ieder geval om me heen gebeuren en ook bij mij is het gelukkig zo....terwijl ik toch altijd tuuterdetuut was. (er is dus hoop)
  Leuk je zaterdag te ontmoeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ben even bij je aan het bijlezen en weer aan het genieten van je stukjes. Hopelijk gaat het al weer wat beter met je. Het grappige is dat ikzelf wel wat meer tuuterdetuut zou willen zijn. Ik kan onwijs goed de boel de boel laten om op ontdekkingstocht te gaan met de kinderen en te genieten van het hier en nu. Ideaal zou je denken?! Toch kunnen mensen om mij heen zich erg aan mij ergeren en aan de keuzes die ik maak. Soms probeer ik dan te voldoen aan de verwachtingen, maar voel me dan direct doodongelukkig.Zucht, het gras is denk ik altijd groener bij een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Een rijkelijk late reactie, ik had dit blogje gemist.
  In enkele reacties lees ik al wat ik er over denk : ik ben ook ééntje die de boel gerust de boel kan laten, voel me er zelfs niet (meer) schuldig over. Maar ik herinner me de tijd nog dat alles volgens een strak plan moest lopen, dat was de tijd dat de kinderen nog klein en thuis waren. Met ouder worden kan je meer vakantie-gevoel-dagen in je leven passen!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!