First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 4 juni 2012

To weck or not to weck

Al lange tijd ben ik van plan een eerste stap in de wereld van het wecken te zetten. Met groenten en fruit uit eigen tuin hebben we (met een goede oogst) in een korte tijd een behoorlijke hoeveelheid vitaminen te verwerken. Om de groenten zo goed mogelijk te bewaren, blancheer ik ze nu eerst even een minuut of drie in kokend water, laat ze goed afkoelen en vries ze in. Met een diepvrieskast voorzien van 6 grote lades is dat tot op heden wel aardig te doen. Toch zie ik de groenten en het fruit liever geweckt in potten op de voorraadplanken staan. Niet alleeen omdat ik dan nog simpelweg wat meer ruimte voor het brood en vlees over houd, maar ook in geval van een stroomstoring. Wat moet ik dan met al die groenten en het fruit?


Na enige 'research' zag ik eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer. Want was is er nu beter: een elektrische weckketel of toch eentje op gas? Glaswerk met een schroefdeksel of toch maar de 'echte' potten met rubbers en klemmen?

Iemand die mij daar vast een goed antwoord op kan geven is Teunie. Zij weckt als sinds jaar en dag en heeft wel meer wijze raad gegeven. Vandaar dat ik haar (vorig jaar) een email stuurde:

Dag Teunie, bij deze wil ik graag - als het niet te veel moeite is - een klein beetje hulp van je vragen. Na alle aanstekelijke verhalen over wecken en bewaren van voedsel en sappen, ben ik me aan het oriënteren wat betreft de ketel. Ik heb bij de Brouwmeester een ketel zien staan voor op gas. Is dit een beetje een ketel om mee te werken, weet je dat? En ik zou graag werken met de klik-klak-deksel potten, is dat aan te raden? En gaat dat ook gewoon in die ketel? Of kan ik beter voor de losse glazen deksels of die met sluiting gaan? Je leest het: ik heb geen flauw idee waar ik goed aan doe en zou niet graag een verkeerde aankoop doen om vervolgens de pan en lege potten ongebruikt in de kast hebben staan. Zou je me een tip kunnen geven wat betreft deze aankoop?


Teunie stuurde mij vrijwel direct een antwoord en na goedkeuring vanaf haar kant, deel ik hier graag haar antwoord met jullie:

Voor beginnende weckers zou ik zelf een electrische ketel aanbevelen. Daarbij stel je de temperatuur in en je hebt er verder geen omkijken naar. Bij een ketel op gas moet je zelf de thermometer in de gaten houden en wanneer de temperatuur is bereikt steeds in de gaten houden of die ook goed blijft. En sommige dingen moeten toch heus zo'n anderhalf uur in de ketel. Schroefdekselpotten kunnen wel, maar zijn er in feite niet voor gemaakt. De deksel zijn al snel wat beschadigd, zodat ze niet goed vacuüm trekken of roesten. Als je toch met deze potten wil beginnen, zorg dan in elk geval dat je steeds nieuwe dekseltjes gebruikt. Verder moet je echt wel het weckboek aanschaffen. Daar staan niet alleen alle wecktijden voor van alles en nog wat in, maar ook allerlei aanwijzingen voor het verkrijgen van een goed resultaat. Je kunt wecken niet zomaar op gevoel doen, zoals bij koken. 't Is verder niet moeilijk hoor. Ik begon er in 2000 mee, zomaar vanuit het niets, zonder ervaring. Enkel met dat boek. En ja, ik ben enthousiast :-))

Heerlijk om zo'n antwoord te mogen ontvangen, hier kan ik immers wat mee! Voor mij is er nu weer een obstakel van de weg geholpen en kan ik misschien binnenkort werkelijk mijn eerste eigen gevulde weckpot op de voorraadplank zien staan. Jippie!  ;o)

17 opmerkingen:

 1. Oh, wekcen... daar heb ik ook wel eens over nagedacht.. maar toch niet ga doen! De reden voor mij om er niet aan te beginnen, is de ruimte die zowel weckketel als potten gaan innemen. Ik heb geen bijkeuken, schuur of andere ruimte waar ik dit zou kunnen opslaan... Mijn kleine trapkast staat altijd al vol met voorraad eten en zelfgemaakte jammetjes.. Misschien als de kinderen nog eens uit huis gaan, en ik boven een slaapkamertje over heb?! Succes met het maken van een goede keuze, en ontzettend lief dat Teunie je zo van goede raad wil voorzien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat Teuni je hiermee verder heeft geholpen Monique.
  Ik herinner mij van vroeger dat in de kelder alle planken vol stonden met weckflessen.
  Wat leuk dat jij dit nu ook gaat doen.
  Ik wens je hier veel succes mee.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lief van Teuni en ik zie gelijk mijn ex schoonmoeder haar keldertje voor me, trapje af en daar stonden al die leuke potten: Blote billetjes in het gras (snij en witte bonen), snijbonen, sperzieboontjes, bietjes, appeltjes (geen idee hoe ze dat deed) enz. Ik was daar helemaal weg van en wenste ook zo'n keldertje, helaas is dat er nooit gekomen! Succes met je weckavontuur, we zien het resultaat vast wel verschijnen, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben vorig jaar ook begonnen met wecken, ik kreeg (!) een gebruikte electrische ketel. Is idd makkelijk in gebruik. Het meeste werk blijft het blancheren. Voor jam en appelmoes (kokend vullen) e.d. gebruik ik wel potten met klikklak deksels. Soms doe ik die daarna nog in de weckketel, dan zijn ze langer houdbaar. Maar voor het wecken van groente gebruik ik echt de officiële weckglazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wecken, dat staat ook ergens op mijn lijstje. Maar ik zie er ook wel tegenop, ben bang dat ik toch iets fout ga doen. Ik wacht nog even jouw ervaringen af!
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ouders hebben jaren groente ingevroren uit de moestuin en dat hebben ze nooit hoeven weg te gooien. Er is best eens een stroomstoring maar als je een vriezer gesloten laat blijft de inhoud nog lang diepgevroren. Mijn tante weckt regelmatig en dat is een behoorlijke klus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vorig jaar zijn we ook voor het eerst gaan wecken. Met een (tweedehands) elektrische ketel. Het is helemaal niet moeilijk (wel wat bewerkelijk met schoonmaken van de groente enz, maar dat heb je met invriezen ook)en spaart ruimte in de vriezer. Voor de appelmoes, stoofperen, jam en dergelijke vindt ik het ideaal (maar niet persé noodzakelijk, we deden dit eerst gewoon in 'appelmoespotten' met klikklak deksel. De boontjes en worteltjes vinden we toch wat minder lekker worden, die doen we dit jaar dus niet meer. Maar wat een rijk gezicht als alles op de planken staat... Ben benieuwd naar het vervolg bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn dat je zo goed bent geholpen, wecken vind ik ook altijd een mooi maar toch een eng iets. (kreeg dit jaar theorie over op school, levensmiddelentechnologie he) Maar hoop ieder geval dat je een elektrische aanschaft. Er zijn ook mensen die het zonder ketel proberen maar dat is ni veilig. Ik ben heel erg benieuwt naar je ervaringen. Ik zelf ben ook al een tijd geintreseed ondanks de theorie op school.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben benieuwd naar je ervaringen dadelijk. Ik heb geen grote moestuin maar wel veel fruit. Jam wordt hierdoor regelmatig gemaakt maar aan wecken heb ik me nooit gewaagd.

  Succes in ieder geval.

  Groetjes Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn zo'n praktisch antwoord! Daar heb je inderdaad wat aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hou je ons op de hoogte? Of het ook gelukt is?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Yep, been there, done that...
  Vorig jaar kocht ik een tweedehandsketel van een medeblogster samen met mijn zus. Heb wat geëxperimenteerd, is ook nog wel wat over te vinden op mijn blog! http://lenteroos.blogspot.nl/2011/12/erwtensoep-wecken.html Erwtensoep was prima, het wecken is erg goed bevallen. Mijn zus vaart en toe haar vriezer stuk ging had ze veel vlees wat ze (toevallig had ze de weckketel aan boord...) allemaal heeft geweckt zodat het niet weg gegooid hoefde te worden. Er zijn prima sites over te vinden, in een weckboek hebben we nooit gekeken. Weckpotjes die wij gebruiken zijn die met een rubber die aan één kant aan het potje vast zitten. Voor bv appelmoes gebruik ik potten met een schroefdeksel. http://lenteroos.blogspot.nl/2011/11/zelfgemaakte-appelmoes.html Veel succes ermee!!! Het is superleuk en een prima plan om op die manier je verse groenten/fruit van 'eigen bodem' te conserveren. Succes!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. we zijn begonnen met een ketel op de inductie en hebben nu een elektrische gekocht. Ik geniet van het gemak als je eten er is.......

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je toch klikklak potjes gaat gebruiken .Ik was eens bij een nicht van mijn moeder die net jam en sap in de potjes gedaan had.Ze moest even naar buiten en vroeg mij om te tellen.De klikklakjes
  Als ze afkoelen trekken ze vacuum en dat hoor je .En zie je ook .Dan staat het deksel hol
  De potjes die wel geklikt hadden maar waar het deksel nog bol stond werden nog even in de gaten gehouden.Potjes waar het deksel bol van bleef staan werden gelijk op of open gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Interessant om te lezen hoe een "echte professional" het aanpakt :-).
  Dank je wel om dit mee te delen zodat we ook weten hoe het moet - moest de behoefte ons ooit bekruipen. B.t.w. hoelang blijft groente/fruit goed nadat je het geweckt hebt en hoe maak je dat dan achteraf klaar?
  Alvast een prettig weekend toegewenst!
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk! Ik ben ook pas begonnen met wecken. Ik heb het startset gekocht bij de brouwmarkt, en die bevalt heel erg goed! Succes ermee en ik lees er vanzelf wel een blog over?! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Weet iemand hoe het zit met het behoud van de voedingswaarden bij wecken? Waarbij blijven het meeste behouden, wecken of invriezen? En als je de groente graag een beetje "crispy" wilt houden, is het mogelijk om ze dan rauw te wecken gedurende een minimale tijd? Alvast bedankt voor eventuele reacties

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!