First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 25 juni 2012

Right under our nose...

Soms is een simpele tip van een andere blogster al genoeg om de radertjes in mijn hoofd weer eens een andere kant op te laten draaien. Eerder schreef ik over mijn gedachten omtrent het gebruik van plastic. Véél plastic, zo blijkt als ik er wat specifieker op ga letten. Neem nou vandaag;

Met oog op onze eerste voorzichtige stappen in een non-plastic omgeving en de hoop op een extra zakcentje, besluit ik alle in huis zijnde rieten bloempotten (met plastic binnenkant) te vervangen voor mijn oude stenen exemplaren. Uiteraard nog prima van kleur, altijd netjes op de plank bewaard. Waarvoor?!


Ik pak een plastic vuilniszak om mijn aanrecht ter bescherming mee te bedekken en om er straks alle potgrond makkelijk mee weg te nemen. Het voelt lekker om even ongestoord en in gedachten met mijn vingers door de grond te werken..  Hier en daar valt er uiteraard toch wat potgrond naar de vloer, maar dat ruim ik straks wel op. Met de plastic stoffer en blik is dat later in een mum van tijd voor elkaar.

De net overgepotte planten voorzie ik met mijn blauwe plastic gietertje van wat vers water en ruim de overgebleven potgrond op. Buiten heb ik een nog lege (houten) plantenbak staan, daar kan ik dit restje wel in kwijt. Met volle handen loop ik langs ons zaaigoed en bedenk me dat dat er dit jaar al veel beter bij heeft gestaan.

Na het lossen van de potgrond neem ik de plastic binnenpotjes met zaailingen mee naar binnen om ze eens lekker ouderwets te vertroetelen. Water, warmte en een beetje liefde zal ze goed doen  ;o)


Terwijl dochterlief langzaam aan begint aan te geven dat ze wel genoeg geslapen heeft, was ik nog even mijn eigen, altijd goed bewaarde kinderbord en -bekertje af. Ik snorde het gister (na het lezen van jullie altijd gewaardeerde reacties) op uit de grote 'van vroeger' doos. Hoe kon het dat we hier helemaal nooit meer aan gedacht hebben? Waarom gebruiken onze kinders wel ons eigen, oude kinderbestek, maar lieten we onze borden en bekers van toen gewoon in de oude doos? We ja, want niet alleen die van mij, ook het oude ontbijtset van mijn man heeft al de tijd in de kast gestaan. Right under our nose..  ;o)

12 opmerkingen:

 1. Wat mooi!
  Hoe geweldig om je eigen setje weer door te kunnen geven aan je kinderen. da's veel leuker dan plastic!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, als je zo om je heen kijkt staat er toch een hoop plastik in je huis. Maar zeker het verpakkingsmateriaal is veel. Sinds een jaartje zetten we dat apart buiten bij het vuilnis. En je schrikt toch wel als je al die zakken ziet van 1 maand.

  Ik ga hier ook nog eens rondkijken wat ik kan veranderen.

  groetjes Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat een prachtig kinder-setje!! Toch veel mooier inderdaad dan plastic.
  Moeilijk he, er is inmiddels zo veel plastic om ons heen dat je het soms gewoon niet meer ziet.
  En sorry als ik je heb laten schrikken! Ik stop echt nog niet hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gebruiken inderdaad erg veel plastic. Soms vergeet je gewoon hoeveel er eigenlijk van dat spul is gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niks erg hoor, bewustwording is belangrijker dan op rigide wijze al je plastic overboord kieperen! Wat bijzonder, dat jullie allebei het kindersetje nog hebben, het is prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie setjes zeg !! Mijn moeder heeft die van mij ook nog in de kast staan ; ) Ik moet bekennen, dat onze kinderen ook van melamine bordjes gegeten hebben. Nooit bij stilgestaan. Zo stiekemaan hebben we heel veel plastic in gebruik ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi die setjes, roept gelijk allerlei herinneringen op. Bij m'n tante aten we er ook van. Thuis hadden we bordjes van aardewerk geloof ik. Tja,als je er op let gebruiken we inderdaad wel veel plastic. Wel goed een stuk bewustwording daarvan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En wat een ontbijtsetjes! Werkelijk prachtig! En ook nog eens met een stukje familiegeschiedenis eraan vast. Helemaal perfect!

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je er op gaat letten gebruik je inderdaad ontzettend veel plastic.
  Het ontbijtsetje vind ik mooi!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je er niet bij stilstaat valt het je inderdaad niet op hoeveel er tegenwoordig wel niet van plastic is gemaakt. Leuk ontbijt setje, altijd leuk om dit soort dingen te bewaren en om ooit eens door te geven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In de keuken kun je er voor kiezen om te bakken en braden in olijfolie ipv (vloeibare) boter, gezond en het zit niet in een plastic fles, maar in een glazen fles.
  Als je kaarsen aan doet, gebruik dan lucifers en geen (wegwerp)aansteker. Haal een goede metalen schaar ipv die met een plastic handvat.
  Je kruiden kun je bij een toko halen, of bij zo'n heerlijk kruiden winkeltje. Daar wegen zet het af en je neemt het in een papieren zakje mee. Thuis kan het in leuke glazen potjes ipv de kant en klare plastic edities uit de supermarkt
  Je stoffer en blik en je gieter kun je vervangen door een metalen blik en houten stoffer, een emaille gietertje en ook je plastic ragebol kun je vervangen door een ouderwets houten exemplaar (iets duurder in aanschaf, maar gaar ook langer mee.). Je plastic wasknijpers, kun je gelukkig nog steeds voordelig vervangen voor houten exemplaren. Zo kun je op makkelijke wijze toch weer een hoop plastic mijden

  BeantwoordenVerwijderen
 12. PS Je waterkoker vervangen door een ouderwetse fluitketel, is een plastic voorwerp minder en het is goedkoper in energie. Een waterkoker verbruikt meer dan je denkt. En hoe gezellig is het als je fluitketel fluit.....
  Oh en keukenmesjes met een houten handvat ipv plastic.....hmm mijn hoofd maakt ineens overuren

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!