First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 22 juni 2012

Non-plastic

Het gaat alweer wat beter, dank jullie wel! Maar eerst een dank jullie wel voor de eerlijk en heerlijke reacties op mijn voorlaatste bericht. Wat heb ik genoten van jullie openhartigheid! Niet dat het me nu al enige verandering heeft gebracht, maar wat fijn om te weten dat ik niet de enige rare muppet ben!  ;o)

Dan de (ondraaglijke, misselijkmakende) pijn waar ik eerder over schreef. Na veertien dagen met pijn, steeds meer slapeloze nachten, drie bezoeken aan de huisarts, pakken paracetamol en voorgeschreven ibuprofen, heb ik gister eindelijk de eerder gesmeekte antibiotica kuur gekregen en merk ik binnen de eerste 24 uur al verlichting. Thank you!

Maar daar schrijf ik verder niet meer over. De pijntjes en kwaaltijes waar ik allemaal onder lijdt, man.. daar zou ik zo een heel blog over vol kunnen schrijven. Maar dan doe ik dus niet, het moet wel leuk en gezellig blijven hé?!  ;o)  Of nou ja.. gezellig..


Gister maakte ik weer eens een klein rondje door blogland en stuitte via via op dit bericht: 5 Steps to be Plastic Free. Ik las het en legde het gelezene eerlijk gezegd weer naast me neer. Dácht ik. Want toen de pc dicht ging en ik mijn dag verder invulde, bemerkte ik dat ik me er ineens bewust van werd hoe vaak ik eigenlijk plastic in handen heb. Én weggooi! Naast de vlees-, kwark-, boter- en saladebakjes die we iedere keer netjes opstapelen bewaren en hergebruiken, gaat er toch ook wel veel de vuilbak in. En wat dacht je van het plastic wat we gebruiken? Ik moest denken aan een filmpje die ik eerder dit jaar heb bekeken. Bewaardoosjes, flessen, (kinder)bekers, -schaaltjes en -bordjes, de brooddozen, drinkbekers.. - zomaar een hele kleine greep uit ons assortiment - het begon gister tot me door te dringen. Ook wij zijn - zonder dat we er zo bewust van zijn - bezig de wereld van onze kinderen te vermoorden. Klinkt dat hard? Maar zo ís het toch? En dat moet toch zeker wel anders kunnen?!? Ik.. als ouderwets thuisblijfmoedertje van in de dertig kan er vast aan bijdragen dat onze voetafdruk kleiner wordt. Niet?

Dus pak ik een eerste plastic voorwerp dat voor handen is (onze diepvriesdoosjes) en bedenk me een alternatief. Dat is in deze niet zo heel erg lastig. Als ik nu eens wérkelijk de koe bij de horens ga vatten en doorzet? Heb ik geen plastic meer in gebruik, maar verbruik ik wel stroom. Hmmm.. wat zou nu beter zijn?


Vlees.. we eten het al niet zo veel meer als voorheen, maar het komt nog steeds ons huis binnen. Mét plastic bakje. Net als vleeswaren en kaas trouwens. Oók allemaal in plastic verpakt.. Dat zou ik eventueel bij de slager of op de markt kunnen gaan halen, maar dat gaat me geld kosten. Hoe zou ik daar toch eens een mooie balans in kunnen vinden?


Afin.. jullie lezen het al: mijn koppie werkt nog steeds op volle toeren  ;o)  Elke dag een beetje, dan komen we er wel. Ik moet niet alles in één dag willen vervangen, da's gewoon onmogelijk. Maar me er steeds meer van bewust gaan worden? Dat kan vast geen kwaad. En zelfs mijn kleine prinsesje zou al van een stenen bord kunnen eten. Toch?

Zijn jullie (al) non-plastic?

6 opmerkingen:

 1. Oh, wat een fijn logje! Ook hier in huize Lupineke hetzelfde dilemma: hoe om te gaan met plastieken voorwerpen... Ik maak een onderscheid tussen echte gebruiksvoorwerpen en wegwerpdingen. De gebruiksvoorwerpen lukt het me, om zoveel mogelijk te vermijden, op enkele atributen na uiteraard! Maar het overige blijft lastig. Inderdaad, de verpakkingsmaterialen blijven het grootste probleem! Maar met een beetje bewustzijn kunnen we ons eigen gedrag al aardig inzichtelijk maken, waardoor ik er van overtuigd ben dat er veel te besparen valt op dit gebied. Nu nog iedereen wakker schudden ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Monique,
  helaas ben ik ook nog nog niet helemaal plastic vrij. Wel heb ik vanaf afgelopen oktober geen plastic zakken in winkels meer aangenomen. Ik heb altijd twee tasjes bij mij en dat gaat goed.
  Ik heb wel eens gehoord, dat er mensen zijn, die hun tupperware bakjes meenemen, om vleeswaren te halen, of kaas. Dan hoeven ze ook geen plastic verpakking aan te nemen. Het is natuurlijk wel heel omslachtig. Ik vind de zelfgemaakte groenten netjes ook heel goed. Die kan je dan weer meenemen en gebruiken in plaats van de plastic zakjes in de supermarkt.
  Een heel fijn weekend en ik hoop dat je vlug weer beter bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke dingen heb je op je blog gezet, vooral over plastic-vrij leven.
  Gelukkig gaat het beter met je!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet helemaal plasticvrij. Maar wel wat mijn meid betreft. Het is simpelweg giftig voor kinderen. Dus die vrolijke melamine bordjes heb ik allemaal in de kliko gegooid, puur vergif. Vervangen door gewoon aardewerk/ porselein. Dan kan het beter een keertje kapot vallen dan mijn meid ziek maken. Succes!

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij proberen er wel op te letten. Het gaat de ene keer beter dan de andere.

  In plaats van plastic bordjes heb je trouwens ook bordjes van metaal speciaal voor kinderen. Je vind ze in de kringloopwinkel of op rommelmarkten. Retro, niet van plastic en vaak met schattige plaatjes. Win-win zeg ik.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit nog in de bewustwordingsfase, en zie nu in ieder geval al hoeveel plastic overal om heen zit. Bijvoorbeeld om broccoli en komkommer. En ik probeer ook minder te gebruiken, maar dat valt nog niet mee.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!