First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 23 april 2012

Good Old Recipe ~ Maanzaadbrood

175 ml melk
60 ml (lauw) water
375 gram bloem
3 eetlepels maanzaad
1½ theelepel zout
2 theelepels kristalsuiker
20 gram boter
1 theelepel instantgist
(broodbakmachine)


Schenk water en melk in de broodvorm. Strooi de bloem over het water  en voeg het maanzaad toe. Doe zout, suiker en boter elk in een hoek van de vorm en strooi de gist in een kuiltje in het midden. Let er op dat de gist niet in aanraking komt met de vloeistof. Zet de machine op de deegstand en druk op start. Verwarm ongeveer een kwartier voor het einde van het deegprogramma de oven voor op 200'C.
Als het deeg klaar is, laat je het voorzichtig uit de vorm op een ingevette bakplaat zakken en maakt er -als dit nog nodig is- een mooi bolletje van. Zet de deegbol in de oven en bak in ongeveer 40 minuten.
Een brood is klaar als het een beetje hol klinkt als je er aan de onderkant zachtjes op klopt.

14 opmerkingen:

 1. Die ziet er smakelijk uit!
  Als ik mijn deeg uit de broodbakker laat glijden gaat de kneedhaak altijd mee en zit dan ergens in het midden van het deeg. Gelukkig weet ik dat en kan ik actie ondernemen.....stel je voor.
  Ik gebruik de machine alleen om de kneden en bak altijd ook het brood af in de oven, je hebt anders zo'n ontzettend onhandig formaat brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb twee broodmachine maar wij eten teveel brood om iedere dag zalf brood te bakken. In ieder geval streef ik er wel naar om sowieso iedere week een paar keer brood te bakken. Ik ga dit maanzaadbrood zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hhhmmmm... lekker recept! Tijd om weer eens zelf brood te bakken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er heerlijk uit! Ik bak eigenlijk weinig brood. Heb ook geen broodbakmachine.
  Heb het wel eens in de oven gedaan, maar hij was toen erg droog, dus zal ik iets niet goed gedaan hebben. Heb ook een vrij kleine keuken, dus zou niet weten waar ik die 'broodbakker'neer moet zetten. Maar, jou brood ziet eruit om te smullen.
  Misschien dat ik het toch nog is in de oven ga proberen......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je het brood nog smakelijker wilt hebben, moet je het eigenlijk ook een narijs geven. Na het kneden/rijzen in de bbm haal je het deeg uit de machine, je slaat het door (de lucht eruit duwen), bolt het op en legt in het in de gewenste vorm. Je laat het dan narijzen tot het volume 2 keer zo groot is. Dan afbakken. Mmm. Lekker he, zelfgebakken brood ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip neem ik volgende keer mee Teunie. Dank je wel!

   Verwijderen
 6. Ziet er goed uit zeg! je ruikt bijna de geur van versgebakken brood ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zie je wel, toch tijd dat ik mijn broodbakmachine weer eens ga opzoeken hoor... Staat maar te suffen in de kast, terwijl ik er zulk heerlijk brood mee zou kunnen maken.
  Ik wens je nog een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh heerlijk! de kinderen zijn dol op maanzaad dus dit ga ik snel bakken! dank je Monique voor het recept! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En dan de geur die ervanaf komt...om te watertanden. Mijn dochter houdt niet van maanzaad, maar dat geeft niks, dan hebben haar vader en ik meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mmm, ziet er lekker uit zeg!

  Zeg Monique, wat heb je nou gedaan? ;) Die lijst met al die leuke blogs is verdwenen! Ik begon mijn rondje over het www altijd bij jou, en pikte dan een heleboel van die blogs mee. Tja, en nu weet ik natuurlijk niet meer hoe ze allemaal heten...tjonge, wat zal ik een tijd overhouden nu...;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och heden.. is het heus? Ik wilde voor mezelf wat meer rust, dus heb ze van mijn site gehaald. Ze staan nu nog wel op de pc, maar in een voor mij rustiger hoekje..

   Ik blijf de eerder getoonde blogs dus nog wel volgen en wie weet komen ze ook weer op mijn site terug, maar voor nu heb ik even tijd nodig.

   Excuses!

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor het terug plaatsen.
   Ik miste ze ook!

   Verwijderen
 11. Nee joh, geen excuses, 't is nog altijd jouw blog hè. Wat nu op jouw 'shortlist' staat, zijn ook wel mijn favorieten. De rest vind ik wel weer terug, hoor. En dan zet ik ze maar gauw zelf in m'n favorieten ;)

  groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!