First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 4 april 2012

Als je maar wilt

Toen ik jaren geleden begon met het moederschap, had ik nooit kunnen denken dat het me zo bezig zou houden als vandaag de dag. Met de oudste in een soort midlifecrisis en jongste in een groeispurt, loopt mijn huishouden hier en daar wat spaak. Niet dat het huis niet aan kant is, maar ik merk dat ik niet zo lekker makkelijk een sopdoek of een strijkplank pak.

Wat me wel redelijk af gaat is het handwerken. Zolang ik een niet al te moeilijk werkje in handen heb, kan ik tussen de schermutselingen door nog best wat in elkaar zetten. Zo maakte ik het weekend een paasmandje, wist ik zelfs het gebreide vestje tot één geheel te krijgen en liggen er nu nog wat her- en verstel werkzaamheden voor me klaar. Niet al te moeilijk, maar wel noodzakelijk.


Een trui, een shirt, de zoveelste spijkerbroek.. allemaal zijn ze tussen de regels door voorzien van een gat of winkelhaak. Niet opzettelijk, maar toch veel sneller dan dat ik als levensduur voor het kledingstuk voor ogen had. Voorheen zouden dergelijke stukken al lang in de kledingzak voor bijvoorbeeld Roemenië zijn verdwenen, maar tegenwoordig pak ik er de naald en draad even bij. Elke week een gaatloze broek halen is ten eerste financieel geen optie en ten tweede (weet ik inmiddels) helemaal niet noodzakelijk. Met een paar steken heen en weer heb je een shirt weer draagbaar, een overhemd weer tiptop in orde en een (spijker)broek weer gebruiksklaar.

Voordeel om zelf eens aan de slag te gaan met een oud (en voorheen toch weggedaan) kledingstuk, is dat je jezelf wat vaardigheden leert. Het eerste kledingstuk zal misschien nog niet helemaal pico bello in orde zijn, het tweede gaat vast al beter en het derde is waarschijnlijk niet meer van nieuw te onderscheiden.


Zo verging het mij ook met het maken van diverse handwerken en met name met het laatst gebreide vestje. Ik leerde (opnieuw) hoe ik moest meerderen en afkanten in groepen (voor de ronde hals) en weet nu ook dat ik nog een keer extra moet checken. Terwijl ik het vestje in elkaar zette, merkte ik dat er toch een centimeter verschil tussen het linker- en rechter voorpand zit  :o(

Ik ben er werkelijk niet minder trots op, ik heb tenslotte toch maar even een allereerste babyvest in elkaar gebreid. Niet perfect, maar ik heb zeker weer wat geleerd. De volgende die ik vast en zeker (binnenkort!) zal maken, zal door dit leerproces de 'foutjes' van deze keer niet bij zich dragen.

Zo zie ik - als ik terug kijk naar de afgelopen jaren - dat ik door steeds maar weer te proberen, steeds maar weer de schouders er onder te zetten en door steeds maar weer naar mijn einddoel te kijken, dat het me tot op heden al aardig gelukt is om zelfstandig cadeau's en kledingstukken te maken. Voor een ander misschien een schouderophalend iets, maar voor mij elke keer weer een stap dichter bij een simpeler leven.

We komen er wel..  ;o)

30 opmerkingen:

 1. wat schrijf je het mooi en oh zo waar!! het vestje vind ik echt een juweeltje! oh...helemaal mijn smaak! lief kindje ook ;) Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Complimenten voor je vestje, het is echt heel erg schattig geworden!! Wat geeft het toch altijd een goed en heerlijk gevoel, als we al herstellend en creërend door het leven gaan! En yes, we komen er zeker wel zo!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schatje: het vestje, en je dochtertje natuurlijk ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een mooie metafoor voor het hele leven..... Het vestje is prachtig, ik zie geen centimeter verschil alleen een stralend koppie erboven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh t is echt een superleuk vestje geworden zeg!!! En wat word je kleine meisje al grooooooot, zo schattig dat lachje met nog zo maar een paar tandjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk vestje is het geworden en er gaan er vast nog vele volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schattig klein meisje, en wat is ze blij. Die stemming wisselingen zijn zeer herkenbaar trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Monique,
  Heel mooi en lief vestje geworden voor je dochtertje....
  En gewoon doorzetten hoor!
  Kan niet ...komt niet in het woordenboek voor.

  Lieve groetjes van Crea Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het vestje goed gelukt!
  Het staat haar heel leuk.

  Groetjes van Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schattig vestje heb je gemaakt.
  En je meisje is natuurlijk ook een lieverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk geworden en zo'n mooi kleurtje. Handwerken is zo heerlijk en er is zoveel informatie op internet te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Iemand zei dat het vast voorjaarsmoeheid is, ik herken me in jouw verhaal, ook al is mijn jongste nu klaar met de groeispurt, de middelste bezorgt me ook af en toe hangtieten. Het vestje is zo leuk, wat scheelt het nou, die ene centimeter als je er zo'n schattig model voor heb om te showen. Alle aandacht gaat toch naar dat stralend snoetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Midlifecrisis? Daar is ie toch nog veeels te jong voor!? ;-) En wat een leuke vrolijke foto van je dochtertje! Leuk om te zien, vestje is goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijke tevreden post lieverd...geniet van elke dag...wat een schatje...je meisje.....en haar vestje...liefs fijne paasweek....xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi verteld en wat een leuk vestje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het vestje is leuk geworden en het staat je dochtertje geweldig. En oefening baart kunst. Hier liggen ook nog wat spijkerbroeken van zoonlief te wachten op een opknapbeurt. Hij schijnt met het voetballen toch iedere keer te moeten gaan liggen ;-) Maar even een reparatiebeurtje en hij kan er weer even tegen.
  Fijne avond en groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel mooi vestje. Maar wat een prachtig meisje, dat dochtertje van jullie!

   Verwijderen
 17. Het vestje vind ik prachtig mooi geworden, pluim voor je doorzettingsvermogen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooi meiske en wat een leuk vestje is het geworden! Wat zal je een voldaan gevoel hebben als je zo naar haar kijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een schitterend mooi vestje is het geworden, wat zal je trots zijn bij het zien van deze foto. Geweldig al je doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mijn oudste heeft altijd een gat in zijn broek bij zijn rechterknie. Altijd zijn rechterknie, nooit zijn linker, hoe hij het doet mag joost weten. Vroeger zette ik daar dan netjes een lap op, een rotklus en daar kwam dan binnen de kortste keren ook weer een gat in, of ernaast. Nu begin ik daar niet meer aan, dan loopt hij maar met een gat, schijnt hip te zijn (of al weer uit).

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi, wat is je dochter al gegroeid zeg, wat een lief meisje. Het gaat zo hard. Voor je het weet, zijn ze 18 ; )
  Het vestje is heel mooi geworden en het staat haar heel erg leuk.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een schatje! Het vestje en Jojanneke:) Gezellige dagen samen, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 23. What a beautiful cardigan, and an even more beautiful model!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een lief vestje! Hoewel, dat komt vast ook door dat leuke meisje dat er in zit ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zo schattig ! het is een lief stoer vestje Monique.
  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mooi jasje en een mooi meisje. Stuur de foto op, dan kan die de volgende catalogus sieren! Je dochtertje ziet er volgens mij nog mooi uit in een jutezak maar dat gaan we niet doen uiteraard.
  Ik kom even buurten via Kostelijk Leven van Elisabeht. Je hebt idd een fijn blog. Mooie foto's en je schrijft leuk. Meteen maar even aan mijn blogroll toegevoegd.
  Als je dat niet prettig vindt, laat je het me dan even weten?
  Groejtes,
  Mirjam Kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!