First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 7 maart 2012

Het wel en wee van een schort

Normaal sta ik 's avonds pas in de keuken als mijn man thuis is en ik even geen oogje in het zeil hoef te houden. Voor een moment gaat de keukendeur op een kier en kan ik me volledig storten op de maaltijd van die dag. Maar vandaag wilde ik wat eerder aan de prak, dus pakte ik de aardappels en wilde die - in het bijzijn van mijn kinders - in de woonkamer vast gaan schillen. Ineens bedacht ik me dat ik door de aardappel wel wat vieze handen kon krijgen en ik dan niet vlotjes mijn nog net niet lopende dreumes kon grijpen als ze dreigde te gaan vallen. Hoe.. ? Ah! Mijn ooit eens zelf ik elkaar geknutseld schortje! Die hangt wel in de keuken en wordt ook wel eens (door zoonlief) bij het kokkerellen gebruikt, maar even was ik het handige lapje helemaal vergeten.

Schortje voor, kistje op schoot en schillen maar. Héérlijk! Zo lekker zelfs dat ik het maar direct om liet zitten bij het koken. En wat gaf dat een heerlijk nostalgisch gevoel! Moeke achter het fornuis, met boerenkool uit eigen tuin op het vuur. Och heden, wat was ik aan het genieten!  ;o)  In gedachten haalde ik er een stuk bij dat ik eens op het internet gelezen heb:

bron: sodahead.com
Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schort is. Het voornaamste gebruik van opoe's schort was om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was om een schort te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte het schort ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. Het diende ook om er tranen en vuile neus van de kinderen mee af te vegen. En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was het schort ook heel handig om de eieren te dragen.
Als er visite kwam, konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er in draaien en wat opwarmen. Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel met kolen.
Hout voor de kachel werd ook in het schort binnengebracht. Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groenten naar binnen en als de erwten gedopt waren, gingen de schillen in het schort. In de herfst werd het schort gebruikt om de appels op te rapen die onder de bomen lagen.
Als opoe onverwacht visite aan zag komen; je stond er van te kijken hoeveel meubeltjes dat oude schortje nog kon stoffen in een paar seconden. Als het eten klaar was ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort, dan wist iedereen dat het tijd was om aan tafel te gaan.
Het zal nog lang duren voordat iemand uitgevonden heeft wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden zoals het schortje! Maar vergeet niet! In deze tijd zouden wij er gek van worden te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten.. Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden.. of toch?


Liefde

Hoog tijd om nog eens een schort te maken!  ;o)

16 opmerkingen:

 1. Dankjewel, ik zag meteen mijn oma weer voor me. Ik denk dat ik haar schort maar eens ga namaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat een geweldig stukje over de schort! Mooi hoor! Ik heb geen schort, en kan me niet indenken dat ik er één een hele dag zou dragen ;-) Toch heeft het zeker wel wat ja...!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig :-) Hier juist een fervent schortendraagster, gaat aan (of om?!) als ik de keuken in stap en als ik niet uit kijk pas weer af bij het naar bed gaan...
  zo'n lekker nostalgisch (zelfgemaakt) schort: root met wit ruitje en gekruiste banden op de rug, opgestikte zakken met balletjeskoort ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk bericht om te lezen en inderdaad mijn gedachten gingen ook gelijk naar mijn oma toe. En ja bacterieën, mijn oma is bijna 80 jaar geworden. Eigenlijk is het alleen maar heel praktisch, misschien dat ik ook.....je weet het niet....het heeft toch wel wat.
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk zeg, dat had ik zo niet allemaal achter een schort gezocht:) Heb wel een (moderne) schort in de keuken aan een haakje hangen... nu ik je blog lees heb ik gewoon zin om het schort morgen in de keuken aan te trekken;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeder had vroeger ook nog een schort aan, ik gebruik ze echt bij hoge uitzondering.
  Dochterlief wil graag een nieuwe dus daar ga ik binnenkort voor aan de slag.
  En tja die bacteriën, ik denk dat het heel goed is om niet al te schoon te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O jee, ´t zal wel ouderwets zijn, maar tijdens het koken draag ik bijna altijd een schort. Zal wel moeten, anders zitten binnen de kortste keren mijn keren onder de vet-en andere spetters.. Maar als ik zo over die schorten lees bij jou moet ik denken aan mijn moeder. Die had zo'n jasschort, en dan ook nog de hele dag aan. Praat je over de jaren 60 en begin 70, toen was dat gewoon.. Maar nu doet ze dat ook niet meer hoor, ze gaat flink met de tijd mee, gelukkig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heel mooi stukje, toch draag ik een schort als ik kook, om me handen aan af te kunnen vegen enz. Ben dus behoorlijk ouderwets op mijn jonge leeftijd. Maar ze zijn inderdaad ow zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk er sterk over na om het schort ook in mijn huishouden te introduceren. Nu gebruik ik nog te vaak mijn eigen kleding als schort en dat terwijl er zulke mooie zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk stukje! Ik ben, eerlijk gezegd, dol op schorten! Heb er drie in de keuken hangen, die ik ook dagelijks gebruik tijdens het koken (niet tegelijk natuurlijk ;)... ) Maar, mijn oma had inderdaad zo'n echte jasschort, die zie je nog vaak in Frankrijk, Luxemburg etc. Dank voor dit leuke logje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. goed idee van je, ik draag de mijne te weinig

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Doet me inderdaad aan mijn oma en moeder denken. Die kon je erin uit tekenen. En ach die bacteriën hebben ons alleen een goed immuunsysteem opgeleverd. Toch maar eens het schort hier introduceren, scheelt waarschijnlijk een hoop vetvlekken in mijn kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik draag al jaren een schort bij het koken, omdat ik net als Trudy anders helemaal onder de vlekken kom te zitten :-) Ik draag vaak een rok en als ik aan het poetsen ben doe ik sindskort ook een schort om om mijn rokken schoon te houden. Ik ben namelijk een echte vlekkenmagneet, als een vlek mij ziet springt ie zo op mijn kleren!
  Op verschillende Amerikaanse blogs zie ik ook veel schorten voorbijkomen. Zo leuk en vaak zelfgemaakt. Daar ga ik binnenkort ook eens aan beginnen!
  Groetjes,
  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik krijg ook gelijk weer herinneringen die boven komen drijven. Mijn overgrootmoeders droegen nog dracht, inclusief schort. Als we bij oma Blok op visite waren, en we gingen naar huis, dan had ik nooit zin in die lange autorit terug het 'binnenland' in. Oh, zei oma dan, kom maar hier, en daar verdween ik onder haar schort, en m'n ouders speelden het spelletje van mij zoeken mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!