First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 16 februari 2012

Morgen beter?

* zucht *

Vandaag zijn we dag 14 ingegaan. Dag 14 dat oudste na de operatie thuis is van school en mama meer zuster en scheidsrechter is dan zichzelf. En dat laat zo hier en daar een klein spoortje achter. Maar er is meer..

Sinds een week of vier is er een ware golf van overvallen in ons dorp te bespeuren. Begonnen we bij een bank, ondertussen zijn diverse kledingwinkels, een juwelier, sportzaak en gister een supermarkt beroofd. In gedachten kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die zich tot deze wanhoopsdaad gedreven voelen. Banen staan op de tocht (ook bij ons is de opperste staat van paraatheid weer ingegaan), noodzakelijke (voedings)middelen worden met de dag duurder en de zorg waar we altijd zo zeker van mochten zijn blijkt vandaag de dag ook niet meer te bestaan.

Mijnheer de geleerde wist ons gisteren via de radio te vertellen dat we de hand op de knip houden. Gek? Hij vond van niet. Volgens hem zouden we allemaal weer wat geld uit gaan geven als de regering ons zekerheden geeft. Maar is dat zo?


Voor ons persoonlijk is de situatie er niet makkelijker op geworden, eerder moeilijker. Wegens hevige huidreacties en voedselallergieën binnen ons gezin hebben we voor onze jongste een verwijsbrief gekregen voor een diëtiste. Maar wat denk je? Weet je wat dat kost? We hebben besloten - met onze inmiddels jarenlange ervaring - dat we eerst zelf maar naar de boosdoeners gaan zoeken. En hoe zit het met de tandarts. Gingen we eerst nog twee maal per jaar, dit jaar gaan we maar voor één keer. En zouden we er ook niet beter aan doen de afspraak later in het jaar te plannen? We hebben nu immers nergens last van? Nog zo'n leuke kostenpost: onze brillen. Allebei zijn we hoognodig aan een nieuw exemplaar toe, maar waar halen we ineens een paar honderd euro vandaag?

Via mijn berichten krijg ik van jullie geregeld de complimenten over mijn creativiteit *Ü* Nu ben ik het daar niet helemaal mee eens. Veel van mijn ideeën komen van het wereld wijde web af en ik ben alleen maar diegene die de uitgekauwde werkbeschrijvingen stap voor stap volg. En waarom?
Niet alleen omdat ik het zo ontzettend leuk vind om te doen. Dat ís zo. Maar een groot deel is ook ontstaan uit nood. Kleding repareren, kinderkleding uit oude herenkleding maken, cadeautjes zelf in elkaar draaien, decoratie artikelen fabriceren.. Het geeft me ergens een gevoel van macht (ha! jullie krijgen mij niet klein!), maar stiekem..


Ik ben er even doorheen. Van narigheid zie ik even niet meer waar ik welk touwtje nog aan een willekeurig eindje kan knopen. Elke cent die ik ergens uit kan sparen en opzij wil leggen voor 'family-quality-time' lijkt toch steeds weer aan een boodschap op te gaan. Maar ik weet het wel; de mooiste momenten kosten je geen geld. Het zijn de momenten waarin je samen al kwebbelend een wandeling maakt, koekjes bakt of eerder gezaaide groenten oogst. Het zou alleen zo leuk zijn er eens spontaan een ijsje bij te kunnen kopen. Zónder dat je direct in gedachten een boodschap van je lijstje schrapt...

Het 'goede oude huishouden' draait hier nog steeds elke dag door. Het is alleen moeders die even uit haar doen en wat van slag is. Morgen misschien beter?

26 opmerkingen:

 1. ik raad je van harte aan om het boekje 'Rijk leven met weinig geld' van Avelien Jansen te lezen. Voor mij een totale openbaring om anders met geld om te gaan. Eerst heb ik het uit de bieb gehaald, later gekocht. Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach lieverd, wat is het herkenbaar wat ik hier lees! Alles kost handen vol geld, tegenwoordig betaal je voor een postzegel 50 eurocent!! Een zak appels? 3 euro is niks... En haal eens een lekker brood bij de bakker? voor 3 broden ben je ook zo 10 euro verder. Het gaat helemaal nergens over, dat ellendige stomme rotgeld! En men zegt weleens, "geld maakt niet gelukkig" maar ik zeg "niet genoeg geld maakt wel ongelukkig, soms"... Het is in deze maatschappij allemaal bijna niet meer te trekken op 1 inkomen, belachelijk is dat! Maar ja, er is niet veel anders te doen dan er mee te dealen, niet waar? Ons geluk halen uit die mooie momenten, leven bij de dag, en bidden dat we Zijn hulp en inzicht mogen ontvangen op de momenten dat we dat nodig hebben. En dat we er dan af en toe even doorheen zitten? Volgens mij mag dat hoor! Dat hoort erbij! Maar weet dat Hij zijn arm om je heen legt, en zegt "Ik ben er voor jou, je bent niet alleen". Ik denk aan je meis, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja meid, alle dagen zijn niet even makkelijk in het leven.
  Probeer naar de lichtpuntjes te blijven kijken...
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Monique,
  Toch vergt het wel degelijk behoorlijk veel creativiteit hoor, om je gezin zo draaiende te houden. Overal een oplossing bedenken is toch ook creatief bezig zijn? En al die leuke ideeën van het www omzetten in daden, daar moet je ook creatief voor zijn. Dus haal jezelf niet naar beneden hoor, je bent een geweldige creatieve zorgzame moeder. Punt!!
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan mijn favoriete hobby (postcrossing) bijna niet meer uitvoeren, zo duur zijn de postzegels inderdaad geworden... Maar goed, de leukste dingen zijn inderdaad gratis, en ik heb al lang geleerd blij te zijn met kleine dingen.

  Mijn broertje heeft vorig jaar nog bij die supermarkt stage gelopen trouwens. Was wel even slikken toen we over die overval hoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je héél erg goed! Probeer het vertrouwen te houden dat het wel goed komt. Deze fase is blijkbaar ergens voor nodig. En ondanks dat jij het nog niet ziet, zijn er positieve veranderingen op komst. Het heeft alleen even tijd nodig.
  Ondertussen wens ik je veel liefde en sterkte toe!
  Lfs,
  M

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een dipje.... daar hebben we allemaal weleens last van.
  Gelukkig blijf je de goede dingen ook zien.
  En ik vind het toch heel creatief van je, wat je allemaal doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is lastig om op sommige momenten alles goed in perspectief te zien. Daar heb ik ook soms last van. Vaak dat je na een nachtje goed slapen, een leuk telefoontje of kaartje of domweg iets wat je op internet leest je weer een beetje opfleurt en dat je de dingen meteen anders ziet. Hopelijk voel je je morgen weer een stukje beter. Weet dat je er niet alleen voor staat.
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is het ook dweilen met de kraan open, we waren zo lekker bezig.
  En nu hebben we alweer 500 euro uit moeten geven aan allerlei dingen die kapot gingen.
  Maar we blijven doorgaan, maar het roept ook weleens eens vragen op.
  Ooit las ik ergens "Als God ons een dubbeltje wil geven, kunnen wij er nooit een kwartje van maken" met andere woorden wer krijgen wat God ons toebedeelt.
  Dat is voor mij een hele troost.
  Gaan we musjes niet te boven, die ook door hun Hemelse Vader worden onderhouden.

  Liefs Herma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Herma. Ben blij je inmiddels ook persoonlijk te mogen kennen.

   Verwijderen
 10. valt niet altijd mee hoor,en soms valt alles tegelijk,ook hier zijn er zorgen nu....
  afwachten maar.

  gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Morgen zal het vast weer wat beter gaan. Het is soms ook om moedeloos van te worden, zo'n gevoel hebben van "dweilen met de kraan open" Maar het komt echt weer goed.
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toen ik ziek was als kind en me verveelde, mocht (ja dat was voor mij een tractatie) de naaimand of breimand van mijn moeder uitzoeken. Met eindeloos geduld (en zonder schaar) peuterde ik alle draadjes los en wond het op klosjes of bolletjes. Wat wwas ik trots als het weer opgeruimd was. Misschien iets voor jouw zoon of is hij dat type kind helemaal niet?
  Joh, sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Begrijp hoe je je voelt, heb ook dit soort dagen gehad...komt goed, maar daar heb je niet zoveel aan. Geniet in ieder geval van je mooie gezinnetje en alle leuke dingen die je op het www vindt, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik begrijp je goed. Morgen is het vast beter meid! Even een dipje ach ik had er vanavond nog een..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoe herkenbaar! Met grote verbazing kijk ik naar wat alles kost tegenwoordig! Als er iets kapot gaat schrik je je lam... en vooral niet omrekenen naar guldens, dan blijf je er in...! Mijn spaarpotje, waar ik altijd mijn hobbyspulletjes van kocht, is nu leeg helaas...! Ook niet verkeerd, want eerst maar eens opmaken wat je hebt is een prima uitgangspunt! Hou je taai hoor, ik vind dat jij het geweldig doet op je eigen creatieve wijze! En ik ben ook benieuwd naar het boekje wat Petra aanraadt, dat ga ik eens opzoeken in de bieb. Ken je het boekje van Marieke Henselman; Consuminderen met kinderen? Daar heb ik ook veel aan gehad. Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat boekje heb ik juist van een zeer trouwe volgster mogen ontvangen!

   Verwijderen
 16. Lieve Monique, hoe begrijpelijk dat je het af en toe niet ziet zitten, dat alles moeilijk en zwaar lijkt te zijn. Gelukkig weet jij ook dat het weer beter zal gaan. Of omdat er weer meer geld is of omdat je de zon weer kunt zien schijnen. Ik hoop dat je je daaraan vast kunt houden en vertrouwen blijft houden. En verder; spreek je nood uit, er zijn zoveel mensen die willen helpen en spullen hebben die jij nodig hebt. Zoals een jou ook bekende blogster zegt: dan vliegen de raven soms heel hard! Houd moed, verlies je positieve kijk niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mag me nu ook al heel gelukkig prijzen met diverse raven en daar zijn wij ook elke keer weer zeer dankbaar voor! Het is alleen zo jammer dat je niet altijd iets voor iemand terug kunt doen, dat doet me zo'n zeer. En de rekeningen.. die doen het niet met de raven hé? ;o)

   Verwijderen
 17. Heel herkenbaar Monique, dat zomaar spontaan iets doen, eigenlijk niet meer kan, zonder ergens anders de pijn te moeten voelen. Naast alle vervelende bijkomstigheden van krap zitten is het ergste wel, vind ik dat de spontaniteit verdwijnt. Alles moeten uitrekenen en plannen. Logisch dat je dan even een dip heb. Maar het komt goed, dat zal je zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ach wat naar, je bent altijd zo vrolijk(op je blog iig)....kwist niet dat je het soms? zo moeilijk hebt.Hopelijk komt er snel verbetering in jullie situatie.
  Liefs en fijn weekeind evengoed...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Monique,

  Ik ben gewoon even stil van je logje...
  Heel veel sterkte, kracht, creativiteit en wijsheid toegewenst in de dingen die je zo bezig houden!
  Ik denk aan je! Weet dat Hij ook aan jullie denkt en voor jullie zorgt.
  Weet dat er in moeilijke tijden maar 1 paar voeten in het zand staan... M.a.w. Hij zal je dragen in moeilijke tijden!
  Liefs,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat moet ik zeggen? Je weet het zelf eigenlijk wel, zie ik ook in een nieuw mailtje... Maar soms... valt het even niet mee, Vertrouwen is niet makkelijk. Zet ém op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ff een tipje voor de brillen...........wij kopen ze tegenwoordig bij de DA, een enkelvoudig brilletje met krasvast glas, kost maar 49 euro en een varifocale maar 99 euro incl. montuur............en soms zijn er aanbiedingen en kosten ze nog een tientje minder. je moet een afspraak maken om op te laten meten, maar ons bevalt het prima!!!! en onze ziektekosten verzekeraar betaalt nog terug ook (maar da's ook omdat we om gezondheidsredenen een dure aanvulling hebben). wie weet bij jij (en zijn anderen) hiermee geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!