First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 6 januari 2012

In gedachten

Het kan me zomaar ineens gebeuren. Meestal zo tijdens het klaar maken van de lunch. In gedachten smeer ik dan de boterhammen en zie in mijn verbeelding een oma van een jaar of vijftig/zestig terug. Voor haar op tafel staat een aardewerk bord met één of twee dikke donkerbruine boterhammen er op. Naast het bord ligt een ouderwets bestek bestaande uit een flinke vork en mes en net ernaast staat een vloot met pure, vette roomboter. Voor op de boterhammen ligt er een hompje vette kaas op tafel met misschien nog een stukje echte, pure worst. Eenvoud. Dankbaar voor de boterham, in berusting genieten van elke genomen hap.

Zelf pak ik drie dunne lichtbruine boterhammen. Zonder al te veel tarwe, het liefst helemaal zonder enige pit. Lang niet zo vullend als de boterhammen uit mijn verbeelding, wel aardig wat centen goedkoper.
Uit de koelkast pak ik een boterkuipje, het bakje dat elke week weer in de vuilbak verdwijnt (je kunt immers niet blijven sparen voor je zaaigoed). Waarom niet alleen een roomboterwikkel bij het vuil?
De keuze voor op de boterham is bij ons al vrij minimaal, maar nog steeds is er keuze genoeg. Twee soorten vleeswaar, een blokje kaas. Voor een smeersel kun je kiezen uit een jam, appelstroop, chocoladepasta pindakaas of stroop en verder is er qua strooisel ook nog wel een keuze of twee te maken. Niet overdreven, maar naar mijn idee nog steeds keus te over.

Gister kwam het onderwerp ook ter sprake: het voordeel van niet elke week alle soorten strooisels, is dat de kinders nu zichtbaar blij en verrast zijn als er weer eens een vruchtenhagel op tafel verschijnt. Feest!

Nog even terug naar dat omaatje. Ze lijkt zo tevreden, ze lijkt te berusten in de situatie. Het lijkt of er geheel geen zorgen op haar schouders rusten. Na het eten staat ze op, maakt haar bord en bestek schoon en gaat verder aan het werk. In pure rust, want wat is er te vrezen? De dag vandaag is dezelfde als gister en ook morgen zal er weinig verandering in zijn. Regelmaat. Overdag de dingen die gedaan moeten worden, 's avonds aan een handwerkje, het werk is verder gedaan.

Als ik dit beeld en het gevoel projecteer naar mijn eigen leven, dan is er toch wel een groot verschil. De regelmaat, die is er wel (al weten de vakanties die regelmaat goed door de war te brengen). De rust.. tja.. daar doe ik erg mijn best voor, maar wat is er ongemerkt veel te 'moeten'! En ook al zijn de 'moetjes' opzij geschoven, dan nog komen er onverwachts weer allerlei afleiders ons huis binnen. Neem nou bijvoorbeeld de post. Wat komt er (ongevraagd en ongemerkt) een hoop zooi binnen! En wat dacht je van telefoontjes, email, overige berichten... Kun je je voorstellen dat ik alweer spijt heb van het feit dat ik me vorige maand bij F.aceB.ook heb aangemeld? Of wat van al die pasjes voor diverse winkels, spaarsystemen, kortingsacties.. Kúnnen we onszelf nog wel rustig, afzijdig en op onszelf  houden?

Voor mij wordt dit het jaar van bezinning, berusting, werkelijk op weg naar de eenvoud. Dankbaar zijn voor mijn gezin, dat ondanks allerlei tegenslagen nog steeds één geheel mag zijn. Want wat de mensen ook mogen zeggen; onze manier van leven is misschien niet voor iedereen een manier van doen, voor ons werkt het prima. En alleen dát is een reden om er mee door te gaan. Eenvoud!

20 opmerkingen:

 1. Groot gelijk, rust is zo goed voor een mens.
  Ik moet mezelf ook echt rust gunnen en rust zoeken.
  Er wordt soms zoveel door de buitenwereld opgedrongen...
  Probeer maar lekker te genieten van je gezin, je meest waardevolle bezit!
  Heel veel sterkte en succes bij/in je zoektocht!
  Ik wens jullie een fijn weekend!
  Liefs Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Monique,
  Ja, rust, dat kan ik ook wel gebruiken, maar ik kom er maar niet bij, hoe ik dat voor elkaar moet krijgen. Deze maand alleen al zo´n 10 verjaardagen. Ik kan niet naar allemaal toe, want er moet ook gewerkt worden. Dan maar een kaartje op de bus. Wel om denken. Dan nog een feestje van zus en zwager, dienst omgeruild dus daar kunnen we wel naar toe. Nog cadeau voor hen bedenken. Mijn kastdeurtjes moeten nog geverfd, ben er nu hard mee bezig, maar er zitten maar zoveel uren in een dag. Ook nog een borduurwerkje en een breiwerk, dat niet tot de avonden kan blijven liggen, want dan is het licht niet meer goed. En vanavond naar de maandelijkse crea-avond, bij andere zus. Heerlijk hoor, maar dus weer een avond weg. O ja, de was moet nog opgehangen en gestreken... Ach, ik doe het zelf, dat weet ik wel, maar het ontbreekt me aan regelmaat en zeker aan wilskracht... Beetje last van een winterdip denk ik...
  Ik wens je een fijn, rustig weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je op de goede weg zit. Genieten van eenvoud en wat is. We kunnen zo rijk zijn met zo weinig!
  Wel liever met meer tanden.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmmm...... weer een extra reden om van Facebook weg te blijven. Ik was het aan het overwegen om daar reclame voor mij poppenkleertjes-site te kunnen maken, maar als ik dit zo hoor slaap ik er weer een extra nachtje over.
  Weet je wat mij helpt? Mijn 25 doelen lijstje voor een maand. Meer hoef ik niet deze maand (naast het gewone huishouden dan), mag wel maar moet niet. De rest schrijf ik weer op een lijstje voor februari (ook maar weer 25). Zo maak ik mezelf niet gek mat alles wat nog moet, want ik kan ook altijd wel tig dingen bedenken.
  Nu MOET ik vanmiddag appeltaart bakken, erg he ;-), oh nee, dat WIL ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geniet gewoon....rust komt voort uit jezelf. Wanneer je niets meer MOET van jezelf, maar luistert naar Gods woord dan kom je vanzelf uit op een eenvoudig en simpel maar rijk leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nomique, volg een workshop of een cursus mindfullnes! ik ben er ook mee bezig, zooooo heerlijk herkenbaar! een paar tips? Al die spaarpasjes, etc, die gooi je meteen weg, en opzeggen dat facebookprofiel, het kwam van de week nog bij radar op de TV, zeer slecht al die sociale media die alles van je (willen) weten, sticker op je brievenbus van geen reclame, dat helpt vast al een boel.

  sucses er mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig stukje! Wat kan je daar soms naar verlangen he! Maar inderdaad, we kunnen het nu ook nog proberen. Ik had me pas ook op facebook aangemeld, door een uitnodiging van schoonzusje, maar ben er ook al weer af. Ik hou het alleen bij bloggen en blogjes lezen. Maar wil straks na de vakantie me er ook aan houden om maar 1 keer per dag de pc aan te zetten. Dat scheelt me dan ook tijd.
  Wat een heerlijke foto trouwens!!!;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi stuk! Bij mijn oma vroeger ook roomboter, kaas of hagelslag. Eerst kaas. De vriezer leeg (volgens mij alleen een pak doperwten als ze niet in het seizoen waren. Elke dag vers halen bij het boertje. Ook waren er geen reclamefolders, jarenlang de zelfde kleding, de eerste meubels na 60 jaar nog feitelijk als nieuw. Altijd het zelfde beeldje op de tv.

  Die kenden dat ook niet, het moeten van nieuwe spullen.

  Het is erg lastig om er afstand van te nemen maar al doende leert men en volgens mij ben je ook goed bezig. Elke dag een beetje minder ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zulke foto's heb ik ook nog van mijn eigen Opoe en Opa. Ik had nog een echte Opoe, zwaar hadden ze het wel maar ik heb het nooit gemerkt, was ik denk ik ook te jong voor. Zelf werk ik veel, heb nog een vader van 86 en schoonvader, schoonmoeder. Maar op één of andere manier kan ik toch de rust vinden die ik nodig heb. Vroeger altijd druk. Nu ook wel maar nu ik ouder ben kijk ik anders naar een hoop dingen. misschien is dat het.
  Fijn verhaal.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zoals je weet ben ik het helemaal met je eens.
  Ook hier gaan we proberen om eenvoudiger te leven.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Langzamerhand komt er bij mij meer rust in hoofd en huis door het wegdoen van spullen. En opruimen. En realiseren hoe raar je bezig bent door weet ik hoeveel dingen te hebben om op je brood te doen. Ben op de goeie weg, maar ik hoop ooit nog veel eenvoudiger te kunnen leven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig blogje!
  Mij helpt het om alle dingen die 'moeten' op een lijstje te schrijven zodat ik het weg kan strepen. Geeft rust in m'n hoofd, en vaak hoeft het dan toch eigenlijk niet meer zo nodig...

  Liefs, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig gezegd. Terug naar toen zal helaas niet meer gaan maar we kunnen wel moeite doen om dat gevoel weer terug te krijgen en bewust niet mee te gaan in de drukte van deze tijd en gelukkig te zijn met eenvoud.
  Wens je een fijn weekend.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie blog. Ik herinner me ook bepaalde dingen van mijn opa en oma. Ze had altijd een schort aan. En ze las de bijbel op z'n kop ... Dus uit haar hoofd ;-)

  Ons leven is veel drukker. Ik wens je een vruchtbaar bezinningsjaar toe hoor. En ook een vruchtbaar blog-jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie blog en heel herkenbaar fijn om er zo weer even me bezig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijne zondag. Ik vind die onderste foto zo karakteristiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. precies zoals je het zegt, ik bewonder je....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. vergeten te vertellen. Her in de boerderijwinkel verkoopt men appelstroop en jam in weckpotjes. Voor ons ideaal omdat ze dan hergebruikt worden maar misschien voor jou ook een tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk zo in gedachten mijmeren over eenvoudigere tijden en tja facebook heb ik inmiddels ook weer vaarwel gezegd, du sik snap wat je bedoel.
  ik volgde je al toen je mama monique nog had en heb zelfs je recept voor muffins overgenomen ze zijn heerlijk!!! Leuk je weer te kunne volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo waar. Rust is zo goed voor een ieder. Vooral in deze hectische tijd is het goed om even stil te staan, ook al is het maar voor 10 minuten. Even niets doen, maar genieten van het moment.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!