First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 5 december 2011

Mama versus de machine - de uitslag

Afgezien van het gemopper is het me deze week prima bevallen zonder vaatwasser. Oké.. met de Sintvisite was er natuurlijk wel wat meer af te wassen dan normaal, maar als je het mij vraagt.. Nee.. zelfs toen ik het twee dagen alleen heb moeten doen, vond ik het geen straf. Ik vond het eigenlijk wel prettig, zo even verstand op nul en handjes in het sop...

Wat me uiteindelijk het meest interesseerde was toch wel de meterstand van vanmorgen. Zou het qua water een verschil gaan maken? Dat is toch wat iedereen als argument aangeeft: met de hand afwassen verbruikt meer water. Maar tot mijn verbazing: niet! En het gas? Wij hebben tenslotte een geizer, zou dat dan hoger zijn uitgevallen? Nou.. eigenlijk ook niet bijzonder. Zou het met de hand afwassen dan helemaal geen verschil maken?


Tot ik de electriciteit berekende: dát gaf wel verschil! Zitten we normaal qua eenheden zo rond de mid-twintig met soms een uitschieter tot net over de dertig, nu zaten we nog onder de twintig! Gelukkig.. geeft het toch érgens nog een verschil  ;o)

Voor mij is het een gedane zaak: de niet meer voortreffelijk werkende vaatwasser de deur uit en voorlopig geen nieuwe. Scheelt een paar honderd euro voor de aanschaf, geeft een berg nieuwe (en nodige) opbergruimte en als de electriciteit werkelijk zo laag is van het niet gebruiken van de vaatwasser...

Nu alleen manlief nog 'even' overtuigen. Daar ga ik waarschijnlijke nog een héle kluif aan krijgen..  ;o)

Quilt update: mijn voor het eerst gebiesde handwerk is klaar! Maar eerst wil ik hem graag aan een paar voor mij dierbare personen laten zien. Daarna natuurlijk ook hier een 'Show & Tell'!

18 opmerkingen:

 1. Heerlijk afwassen. Maar ik ben toch blij dat mijn vaatwasser het goed doet. Alhoewel ik denk dat ik inderdaad niet snel een nieuwe zou kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, schei toch uit Monique! die vaatwasser moet je koesteren, af en toe hartelijk bedanken en vooral goed voor zorgen, zeker voor de feestdagen! weg met dat rare handwassertje! nou ja, helemaal weg....af en toe wassen in de vaatwasser......
  Zie ik je zaterdag met man en kind(eren?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Monique,
  Nou, wij gaan gewoon lekker door met de vaatwasser hoor, ik heb tot ongeveer mijn 50ste met de hand afgewassen en pas de laatste paar jaar een machine daarvoor, dus daar wil ik optimaal van profiteren. Maar hij draait hier niet dagelijks hoor, met een huishouden van twee (3 weken) of één (2 weken) personen...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes met je afwassen. Het kan inderdaad meditatief zijn. Toch blijf ik mijn vaatwasser gebruiken.
  Ik ben overigens wel benieuwd naar je quiltwerkje. Ik wacht op je show en tell.
  Veel plezier met handwerken verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De afwasmachine is hier een heilig ding. Toen hij dit jaar de geest gaf is er binnen een week een andere gekocht (via marktplaats). Omdat binnenkort de nieuwe keuken komt en wij niet veel geld wilden uitgeven voor een tijdelijke vervanger was dit een prima oplossing. Niet dat we een hekel hebben aan afwassen met de hand maar tijd is beperkt en de afwasmachine zorgt ervoor dat je altijd een leeg aanrecht hebt. Ook leuk met een open keuken ten slotte...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou de vaatwasser niet meer willen missen, maar manlief wast dan ook af onder een stromende kraan dus voor ons is het echt goedkoper.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch blijf ik de vaatwasser gebruiken hoor. *smile* Ik zou ook wel zonder kunnen, dat dan ook wel weer. Maar de luxe om snel na het eten in keuken klaar te zijn vind ik toch ook een pluspunt.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij hebben nu drie jar geen vaatwasser meer en ik wil hem ook niet meer. De kinderen helpen mee en het id meestal in een 15 minuten gepiept van de hele dag. Mijn servies en glaswerk blijft veel mooier en daar ben ik zuinig op. Soms hebben we er een op vakantie en dan vinden de kinderen het meer werk met de machine dan met de hand . zij vinden en dat vind ik ook dat je vaker bezig bent. Nu ben je na de afwas klaar...... Ik geef je groot gelijk en de leukste gesprekken komen tijdens de afwas.......

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Succes met het ompraten van je man!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruik hem ook niet en zal er zelf nooit één kopen (zit in inbouw in deze keuken en die is nu stuk). Wat denk je van de schoonmaakmiddelen die je erin mikken moet (zeep, glans, zout) tegen een flesje afwasmiddel. Beter voor de portemonnee en het milieu! Ook mag en past niet alles in de vaatwasser dus er blijft altijd handafwas achter. Ook moet je regelmatig nadrogen omdat de vaatwasser niet alle richeltjes en randjes droog krijgt. Dan staat zo'n ding ook nog heeeeeeeeeeel lang herrie te maken..... Nee voor mij lekker afwassen met het handje: kwartiertje werk.

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Afwassen, voor mij was dit een straf op vakantie aangezien we met zijn 5e waren, en alles op het einde moest gebeuren.

  Maar tegenwoordig, als ik gebakken heb of iets gekookt neig ik ook meer naar even af te wassen. Want alles maar in die vaatwasser heeft toch geen nut.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vertelde net de uitslag aan mijn man.
  Hij is echter heel stellig: de vaatwasser blijft ;-)
  Succes met het ompraten van je man!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wij doen ook altijd alles met de hand, enne het is zo gepiept met z'n tweetjes.

  gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gezellig met zijn tweeen de vaat doet even de dag doornemen, de positieve kanten anders iks de lol er snel van af...

  http://www.goedgevoel.be/gg/nl/533/Verbondenheid/article/detail/1047060/2009/12/28/Samen-afwassen-houdt-een-koppel-gelukkig.dhtml

  kijk hier maar eens

  groetjes Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben ook gedubd, maar nu zit-ie erin, en anders moet je weer proberen een ander deurtje te krijgen van je keuken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je de vaatwasser nog kwijt wilt??? Mijn man zamelt oud ijzer in... hij wil hem graag hebben ...

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!