First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 6 december 2011

Good Old Household ~ Gesprongen handen

(Uit: de rechterhand der huisvrouw)

Gesprongen handen behandelt men door ze dagelijks enige malen met een mengsel van glycerine en citroensap af te wassen. Goed in laten trekken.


Nou.. dat lijkt me een goede oude raad, waar ik ook nog wel raad mee weet  ;o) Alleen.. geen glycerine in huis. Zal het met vaseline ook lukken?

Voor ik naar bed ga neem ik een kleine hoeveelheid vaseline en smeer dit over mijn opengesprongen handen. Niet handig als je de deur uit moet, maar zo voor de nacht wil ik het wel eens proberen. En welja.. de volgende dag lijken de kloven iets minder hard geworden. Misschein zo op de dag een klein tipje alleen op de open plekken? Ook dat lijkt goed te doen. Na twee dagen smeren en bijhouden lijkt het leed geleden. Totdat ik met mijn vernieuwde handen buiten ramen heb staan zemen...

Hebben jullie een - gezonde(re), zelfgemaakte - tip of raad tegen dit (huisvrouwen?) kwaaltje? Want als ik vervolgens dit op internet lees...

Glycerine is een stroopachtige vloeistof die chemisch vervaardigd wordt uit een combinatie van water en vet. Men gebruikt het als oplosmiddel en weekmaker. Glycerine onttrekt vocht uit de onderste lagen van de huid en houdt het vast aan de oppervlakte waardoor de huid van binnenuit uitdroogt.

Vaseline is een op petroleum gebaseerd vet. Terwijl het vocht tracht vast te houden in de huid, houdt het ook zowel giftige stoffen als afvalproducten vast en laat het zuurstof buiten.

25 opmerkingen:

 1. Oeps! Dat lijkt me niet lekker! (Moet eigenlijk ook niet denken aan citroensap op die open plekken - of valt dat wel mee?!)
  Wat je zou kunnen proberen is kokosolie - doe ik zelf ook bij droge huid. Je kunt het bij de reformzaak kopen, is wel wat prijzig, maar je doet er eindeloos mee. Het is eigenlijk om mee te koken, maar het is ook een 100% natuurlijk smeerproduct. Voordeel is dat je een paar minuutjes met vette handen zit, maar daarna is het ingetrokken en merk je dat je huid verzacht wordt en verzorgd is. 100% natuurlijk en geen vervelende toevoegingen. Het is alleen in de zomer vrij vlug dun, want het heeft een erg lage smelttemperatuur. (Je moet dus uitkijken dat het brokje dat je net gepakt hebt, niet door het warm-worden in je handen op de grond valt :) Maar dat is best te doen, hoor!!) Succes ermee, ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het goed gaat deze winter met je handen! (Vervelend dat je er nu al zo'n last van hebt...begin december! Sterkte!)
  Groetjes,
  Tante Trijns

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier met name in de winter ook enorm veel last van. Wat bij mij goed helpt is een heel goedkope glycerine handcreme van DA of Kruidvat. 's-Avonds smeer ik mijn handen hier dik mee in en dan trek in katoenen handschoenen aan. Deze zijn te kopen bij de apotheek en je kan ze gewoon wassen. Ik heb mijn eerste paar nog. Het is niet erg romantisch ben ik bang, maar met een paar dagen zijn mijn kloven dan weer dicht. En overdag gebruik ik dan met werken met sop huishoudhandschoenen. Succes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook altijd last van hele droge handen en kloven. Ik heb bij de apotheek katoenen handschoenen gekocht en vaseline-lanette creme. 's Avonds smeer ik mijn handen dik in en doe de handschoenen eroverheen. De hele nacht aanhouden en de volgende dag is het al een stuk beter....probeer het eens

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik arganolie en dat trekt snel in en heelt de kloofjes.
  Maar inderdaad ik deed het eerder met kokosolie, of wolvet ( apotheek of betere reformzaak). Allemaal natuurlijke middelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Citrus handcreme. Bevat bijenwas, wolwas en carnaubawas, die de huid beschermen tegen uitdroging.

  Is super!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ehhhh, wij zweren bij de alomoude purol......ik heb overal doosjes staan, en het werkt hier als een trein.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Monique,

  Ik doe ook altijd wolvet (ooit op texel gekocht) maar dan voor het slapengaan met een pleistertje erover !! Simpel maar doeltreffend.
  Weer-en-wind-balsemn van Weleda is ook SUPER !

  groet, lotje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oja, Nestosil is ook ZEER behulpzaam met een pleistertje !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik er last van heb gebruik ik ouderwetse uierzalf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben kapster en de eerste jaren als leerlinge lagen mijn handen helemaal open. Uierzalf en katoenen handschoenen snachts erover, dan was het zo weer heel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voorkomen is beter dan genezen. Dus: buiten handschoenen dragen, en als je veel in het water zit huishoudhandschoenen. Niet de allerhipste oplossing, maar het werkt wel goed. En mocht het dan toch zo ver komen: uiercreme of lanettecreme.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Glycerine-kamfer-spiritus.... daar zworen ze vroeger bij. Ook tegen exceem enzo.

  Zelf hou ik ook niet zo van glycerine en vaseline cremes en zalfjes. Het lijkt wel alsof ze niks doen, of maar voor even.

  Je kunt een kleine aloe vera plant aanschaffen. De gel die in zo'n blad zit helpt heel goed. Ook tegen roos trouwens, en bij andere huidprobleempjes.

  Aloe vera groeit alleen ontzettend langzaam, dus je kunt niet alsmaar oogsten. Zelf heb ik heel veel stekjes staan, zodat er altijd een blad voor-handen ;) is.

  Dat spul wat van nature in schapenwol zit, lanoline, is ook heel goed. dat is goed opneembaar door de huid omdat het een huid-eigen produkt is.

  Succes Monique!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Monique,

  Hoe gaat het? Nou met je handen een beetje pijnlijk.... Purol helpt heel goed hoor.... als je er veel last van heb zou ik toch handschoenen gaan dragen, want... zo lees ik je doet de vaat ook met de hand... nou reken eens uit, wat een sop er door je handen gaat....
  Fijne dag nog en hartelijks Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nou Monique,
  Dat klinkt inderdaad niet zo heel erg goed nee... Ik heb zelf gewoon handcreme van Dove, van die kleine donkerrode tubetjes, daar zweer ik bij... Niet bepaald iets voor Good Old Household, maar het werkt wel...
  Ik wens je een heel fijne namiddag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat naar je handen.....ik kan je helaas geen tips geven sorry....anders deed ik dat natuurlijk......kusje erop ???...liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het enige wat hier werkt is een rode tube van Garnier, maar dat is niet echt heel natuurlijk, maar op zo'n moment wijk ik wel even af. Kloven zijn echt vervelend en pijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zweer bij Sudocreme, dat heb je misschien wel in huis?
  's Avonds lichtjes inkloppen op je kloven, ermee gaan slapen en de volgende morgen is het al een eind beter.

  Groeten, Sarineke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gewoon geen ramen zemen in de winter ;-). Nee gekkigheid, wij gebruiken voor alles uierzalf (dat krijg je als je opa boer was). Enorm vet, het is eigenlijk vaseline, maar wel met extra genezende stoffen er in, kijk maar eens bij de drogist, je doet er jaren (al gauw 10 ) mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. nog even... je hebt vast al de post van Rhonda gelezen van vandaag... toevallig he?

  jammer dat calendula bij ons nu niet groeit..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. uierzalf met katoenen handschoenen, als de kloven weg zijn blijven gebruiken de ganse winter

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tja, bij mij werkt Purol ook het best, maar dat is ook op basis van petroleum, dus daar wil ik ook het liefste van af. Overdag wrijf ik wel eens een beetje kokosvet op m'n handen, want dan is Purol veel te vet. Maar daar genezen bij mij de kloofjes niet van. Ik wil binnenkort eens een handcreme van Weleda gaan zoeken.
  Vroeger had ik nooit last van m'n handen maar nu, met een combinatie van vocht en kou is het soms hopeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Na alle tips toch die van mij er nog maar bij: Grafietzalf van VSM. Op de kloofjes, pleister erover, nachtje slapen en dan is het al een stuk beter. Herhalen als het niet weg is. En hier gebruiken we vaak uiercreme in plaats van zalf, is wat minder vet dus voor overdag vind ik dat prettiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hey!
  IK zweer bij zuivere lanoline (zuiver wolvet),te verkrijgen als tepelklovenzalf. Ik gebruik het merk medela purelan. http://www.newpharma.be/apotheek/medela/78558/medela-purelan-klovenzalf-lanoline-37g.html
  Niet zo heel duur,want je doet er hééél lang mee. En het is zeer effectief tegen: gesprongen lippen, ruwe neus van te veel snuiten, gesprongen kloofjes op je handen...wel ergerg vet. Maarrr!! Het werkt soms al met 1 keer aanbrengen!Wel opletten: wolvet wordt hard bij alge temperaturen, en wordt zacht en smeerbaar bij lichaamstemperatuur... En het is zonder enige toevoeging! Dus echt puur natuur!!
  Succes!!
  Maman Verte

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik gebruik ook uierzalf, smeer ik ook op brandwonden, kattenkrabben en kleine wondjes. Volgens mij zit er ook iets ontstekingsremmends in, want als je een wondje hebt dat een beetje ontstoken is helpt dat ook.
  En voor ramen zemen en andere huishoudelijk werk waarmee je in het water moet met je handen zijn er van die hele suffe huishoudhandschoenen, daarmee voorkom je al een hoop ellende met kloofjes en dat is nog altijd beter dan genezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gelukkig heb ik er niet zoveel last van, maar Mams wel. Wij gebruiken altijd zeep uit Marseille om onze handen te wassen. Dit is gemaakt met olijfolie en heerlijk zacht voor je handen. Een wondermiddel is het niet, maar toen Mams bij mij een dag lang haar handen had gewassen met olijfoliezeep, kon ze het verschil al merken. Wie weet, eventueel in combinatie met wat andere middeltjes, dat het ook bij jou resultaat geeft.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!