First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 3 november 2011

Open je huis en wees gastvrij

"Eet regelmatig met elkaar. Open je huis en wees gastvrij. Eten is een belangrijk sociaal gebeuren, maar heeft ook grote symbolische waarde. Neem de tijd voor de maaltijd. Stel niet teveel grenzen en maak je niet druk over wat anderen van je huis vinden." ... (uit het boek Heerlijk Eenvoudig van Johan ter Beek)

Eén ding weet ik zeker: er is nu minimaal één leester die hier hartelijk om moet lachen. A.s. zondag hopen we - na inmiddels jaren anoniem pc-contact - elkaar voor het eerst in levende lijve te ontmoeten. Ze is heel de dag welkom, ik reken er op dat zij en haar gezin minimaal één maaltijd met ons mee-eten en heb haar juist een smoesjes-brief gestuurd. Inderdaad.. wat betreft ons huis..  ;o)


Tot op heden ben ik nog steeds erg te spreken over het boek en kan het maar moeilijk opzij leggen. Vooral dit simpele gebaar (het samen eten) lijkt me er één die veel inhoud kan hebben en niet moeilijk toepasbaar moet zijn. In gedachten zie ik ons huis al één maal per maand open voor (maaltijd)gasten, maar in real-life zal ik dan toch wel een beetje aan de bak moeten. Want wie nodig je dan zomaar uit? De bekende vrienden en familie, of juist de vreemdeling van de hoek?

Ik ga me er maar eens verder in verdiepen. Maar eerst op naar het komende weekend. Spannend, maar zeker ook iets om naar uit te kijken. Hebben jullie al mooie weekendplannen kunnen maken? Dan hoop ik van harte dat ze uit mogen komen. Gezellig weekend!

15 opmerkingen:

 1. Wij eten regelmatig samen met het gezin van mijn vriendin en natuurlijk met onze vrienden uit Duitsland waar ik pas over blogde. Gezellig samen met de kinderen.
  Ik moet nog wel beter leren om me niet zo druk te maken over hoe anderen over mijn huis denken ;-)

  Ik wens je een heel fijn weekend en vooral voor zondag dan een fijne dag!
  Groetjes,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga me zaterdag even opladen bij een vrouwendag hier in het hoge noorden. Heb er erg zin, maarja dus vandaag de handen uit de mouwen het huis moet wel een beetje bewoonbaar zijn als mijn mannetje weer thuis komt. En hij is veel netter dan ik dus dat botst wel eens een beetje, maar ja op vrijdag moet wel lukken.

  Iedereen een Gezegend weekend.
  Groet Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ziet jouw eettafel er gezellig uit zo, ontzettend uitnodigend. Wie wil daar nou niet aanschuiven...
  Ik wens je komend weekend heel veel plezier. Je gaat ons toch wel laten weten hoe het gegaan is....?
  Lieve groeyjes,
  Mirjam
  O ja, je header is ook erg mooi zo.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien moet je het maar gewoon laten gebeuren, en kijken wie zich aandient. Ik denk dat het hierbij vooral draait om het "zijn", gezellig met elkaar van een eenvoudige maaltijd genieten en je inderdaad niet druk maken om hoe het er uit ziet. Gewoon samen zijn.
  Maar volgens mij komt dat bij jou wel helemaal goed! Veel plezier dit weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben regelmatig gasten en nodig ze altijd uit om te blijven eten en als het kan om te blijven slapen, we hebben zo al veel gezellige avondjes gehad, heerlijk, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk, wat leuk, een eindelijke ontmoeting.

  Ik ga me dit weekend bezig houden met de borduurmachine. Ook leuk, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja bij ons is iedereen welkom......en mag mee eten enzo.....maar heb dat wel een anders ervaren.......helaas kan het ook anders......liefs van mij geniet van het weekend....ik mag werken morgen.......ben vandaag vrij.....xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het ook altijd supergezellig als meerdere mensen aanschuiven.
  Vroeger bij ons thuis was het de gewoonste zaak van de wereld dat iedereen kon meeeten.
  Hier zijn er ook tijden geweest dat het de zoete inval was, nu is dat wat minder. Maar de keren dat er een tafel moet worden bijgeschoven geniet ik volop.
  Veel plezier het aankomende weekend Monique, zal ongetwijfeld een gezellige dag worden.
  Ik ga met mijn zus naar Brocante in de kerk dit weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het boek was helaas niet in de bibliotheek bij ons. Jammer hoor.

  Ik wens je een heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een gezellige tafel! Leuk met die beschuiten!

  Ik krijg toevallig ook een bende gasten dit weekend. Mijn moeder komt een paar dagen, oudste zoon komt een lang weekend thuis studeren, en een vriend van ons, die alleen is, komt met z'n 2 dochtertjes mee-eten.

  Ik zat te denken aan een appeltaart bij de koffie, maar ben van gedachten veranderd na jou berichtje. Het wordt een beschuit en koek schaal! Kan ik nu mooi de zon in in plaats van aan het bakken!

  Fijn weekend! Clarien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe grappig... ik zou ook zo'n brief sturen... je bent toch altijd kritischer op je huis als er "vreemden" komen. En het gekke is dat ik alleen maar leuke reacties krijg. Is natuurlijk ook wel zo dat mensen die schrikken van m'n kringloopinrichting niets zeggen : )) Heel veel plezier zondag en geniet er vooral van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O, eh ... samen eten? Ik wilde eigenlijk wel eens alleen met mijn mannetje eten. Wij zij altijd al met veel. Weet je wat mij wel leuk lijkt: met vriendinnen :)

  Het citaat is geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Misschien later ... Op dit moment is samen eten een topsport!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hoop dat je het gezellig heb met elkaar,maar dat zal best wel lukken.

  goed weekend
  ga bakken morgen[muffins]

  stina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Opeens gaat bij mij het licht aan, dit is hét sinterklaascadeau voor mijn moeder! Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!