First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

maandag 28 november 2011

Mama versus de machine

Al geruime tijd twijfel ik over de kwaliteiten van onze vaatwasser. Inmiddels al aardig wat jaartjes oud (een tweedehandsje) laat onze afwashulp zien dat haar definitie van schoonmaken niet helemaal gelijk meer is aan die van mij. Maar een extra handje toesteken doet ze weer wel. Wat doen we daar nou mee?

Van de week had ik een mooi voorbeeld: nadat de staafmixer al drie draaien had meegemaakt, was ik nog steeds niet tevreden over het 'schone' resultaat. Kon dat echt niet beter?
Dus maakte ik een simpel handsopje en pakte een sponsje. Met nog geen twee poetsstrepen over de kop, was het verschil al duidelijk te zien. Mama's schoonmaak werkt toch iets beter  ;o)


Nu ook de vaatblokken geregeld blijven zitten en er steeds meer (opschep)lepels en andere items met de hand na gewassen moeten worden, ga ik deze week de proef maar eens op de som nemen.

Doordat ik elke week netjes onze meterstanden bij houd, kan ik goed zien dat we qua waterverbruik nagenoeg elke week op 2 eenheden zitten. Laat ik vanaf vandaag (de meterstanden zijn immers net weer genoteerd) eens een week lang met de hand gaan wassen. Hoe bevalt dat? Wat kost me dat (qua water) extra? Kan ik in mijn electriciteitsverbruik eventueel een (kleine) daling zien?

Ik zal het eens een week proberen vol te houden en laat jullie volgende week maandag weten hoe dat ons bevallen is. Idee? Als het ons lukt en bevalt, is dit ook weer een mooie stap in de richting van het zelfvoorzienend en onafhankelijk leven. Én ik creëer behoorlijk wat extra kastruimte als dat gevaarte mijn keuken uit is...

Vele van jullie werken vast graag met de machine, of zijn er meer terug naar het oude vertrouwde handwerk gegaan?

Quilt update: twee biesjes gezet  ;o)

24 opmerkingen:

 1. Kijk, nu komt het goed van pas dat je altijd je standen netjes bij houdt. Meten is weten ;)

  Wij hebben trouwens wel een vaatwasser. Nog geen jaar oud, nadat de vorige 17jaar was meegegaan. Die lekte als een zeef, dus het waterverbruik... tja...

  Zelfs in ons nieuwe gevaarte wordt niet altijd alles even schoon. De bordjes met pastasaus-vlekken moet je echt even voorspoelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Monique,
  Ik heb pas 3 jaar een vaatwasser, dus daarvoor mijn hele leven alles met de hand afgewassen. We spoelen alles altijd even snel om en dan kan de vaatwasser (als hij vol zit, en dat is 1 keer per 2 of 3 dagen) weer op een zuinige stand draaien. Ik ben er maar wat blij mee en zou niet meer zonder willen...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aangezien wij nu ipv 5 nog maar met zijn 3-en thuis zijn, heb ik de afwasmachine nog maar af en toe in gebruik. Afwassen gaat net zo snel en ik vind het ook nog leuk om te doen. Je merkt het gelijk aan de stroom en watermeter. Deze houd ik wekelijks bij.
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met de hand afwassen? Denk je werkelijk dat dat zoveel scheelt?
  Ik ben benieuwd, ik heb het idee nl van niet, alles voorspoelen, naspoelen...
  Maar ik kijk vlg week met je mee naar je meterstanden!!
  Succes in alle geval :)
  Hier draait 'ie 1x per dag in goedkope stroom en wij zijn ook met z'n 6-en...

  Groeten, Sarieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben er sinds anderhalf jaar één, zat al in het huis waar we nu wonen. En we moeten hem ook wel gebruiken, het warme water in de keuken komt ook uit de combiketel, dus dat kost echt liters als je warm water nodig hebt en wordt elke keer koud als je wil naspoelen. Dit veranderen gaat niet zonder de halve keuken af te breken.
  Maar ik vind het waardeloos, zo'n vaatwasmachine: je hebt meer servies nodig, het staat te stinken in de machine dus spoel je toch nog voor en we hebben altijd net te veel voor om de dag en veel te weinig voor elke dag (we zijn met zijn vieren, plus 3 katten). Voor mij hoeft het dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wet niet hoe iedereen afwast, maar bij ons spoelen we nooit voor, en alles gaat in de vaatwasser!Ik heb me een hekel aan afwassen....Brrrrr Als de machine kapot gaat is er echt de volgende dag een andere. Komt denk ik uit mijn studententijd...toen spaarde ik de afwas altijd op van de hele week en waste ik zaterdag af, als ik er nog aan denk......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me zo voorstellen als je met z´n tweeen bent dat het dan niet zo nodig hoeft, zo´n machine. Maar ik vind het nu met een gezin van 5 nog maar wat handig... al is het maar omdat ´s avonds alleen de pannen maar met de hand hoeven, die passen er echt niet meer bij na een dag. We zetten hem op een zuinig programma ('t was een bijna nieuwe dus dat zit er op..) en na 9 uur ´s avonds aan. We hebben avondstroom, dus... Mijn droger mis ik nog niet eens zo, maar van m´n vaatwasser blijven ze af!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nog nooit een vaatwasmachine aangeraakt. Vind het veel te duur om er eentje te kopen, dus ik doe het vrolijk met de hand :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben helaas geen ruimte voor een vaatwasser... Gelukkig doet manlief de vaat, ik heb er echt een hekel aan :-)
  Ben wel benieuwd of het veel verschil maakt?!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben benieuwd naar de test-uitslag!
  Bij ons draait hij ± 5-6 keer per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben nog nooit een vaatwasser gehad, en al een tijdje heb ik hulpjes voor de vaat...(kinderen(14,17,19,20) die om de beurt de vaat doen)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb nog nooit een vaatwasser gehad
  :-(, en die helpende handen van freubelmien zijn hier altijd met andere dingen bezig. Belangrijke dingen, dat dan weer wel.......

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben erg blij dat we eindelijk een vaatwasser hebben!
  Ik zou hem niet meer kunnen missen.
  Ik heb sinds kort ook het probleem met de vaatwasblokjes maar volgens mij zit er dan iets tegen het klepje aan of zit de bovenste lade niet ver genoeg naar achter.

  Ik had laast steeds geen schone vaat en ben nu toch over op de wat duurdere blokjes en het lijkt te helpen.

  groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Na jaren lang geen, een aantal jaren 1 en nu alweer bijna 3 jaar vrijwillig zonder (staat niet meer aangesloten). Tja afwassen is niet mijn hobby, maar ik vind het gewoon een verschrikkelijk apparaat, net als die chemische blokjes met oplosbare plastiekjes er om, JAK.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op dit moment hebben we nog een vaatwasser, maar als hij stuk gaat komt er zeker geen nieuwe meer.
  Hij neemt te veel plaats in en soms vind ik het ook niet fris ruiken in dat ding...bah...
  Maak hem regelmatig schoon met zo'n flesje en er hangt altijd zo'n geur ding in en nog ruikt de vaat soms naar natte hond.
  Heb het er overgehad om hem op marktplaats te zette, maar manlief is nog niet zo ver.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zo niet meer zonder mijn vaat wasser kunnen, dat denk ik tenminste. Ik vind het zalig, hij doet het dan ook wel prima alles is blinkend schoon, zonder voorspoelen. Wel gebruik ik altijd tabletten van het huismerk, die zijn ook prima. Of een aanbieding. Ik geloof dat ik hem heel er zou missen. Maar het zou wel kunnen natuurlijk, ik heb het tot 4 jaar geleden altijd met de hand gedaan.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier gelukkig een vaatwasser in huis! HIj draait zeker 1 keer per dag ook al zijn we nog maar 3 personen ( en een stel huisdieren, dus 2 x per dag vorebakjes en waterbakjes) in huis, maar ik doe er echt alles in en zonder voorspoelen of zo, anders gebruik je te veel water voor het voorspoelen terwijl de machine dat dan nog eens herhaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hoi hoi zou je me kunnen mailen op si.haan@quicknet.nl?
  Mijn schoonmoeder uit rotterdam komt deze week namelijk weer bij ons langs en kan dan weer wat meenemen jouw richting op :-)
  maar mijn hotmail-account is gehacked en dus ebn ik je adrs/contact kwijt...dan maar zo
  groetjes sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb er jaren eentje gehad, met vijf kinderen en altijd ruzie wie aan de beurt was, was het voor mij zalig. Maar toen ik verhuist was naar een klein huisje met zijn drietjes was er geen plek meer voor en nu ben ik alleen en was ik weer vrolijk met de hand af.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij hebben ook een week 'geflirt' me ouderwets afwassen, maar dat was geen succes. Het aanrecht stond al snel vol met vieze afwas, en het kostte bovendien veel tijd.

  De afwasmachine is toch wel heel erg handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb geen afwasmachione... Ik doe het dus nog steeds op de hand.
  ook geen behoefte aan een vaatwasser trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik zou niet zonder mijn vaatwasser kunnen (huishouden van 5 personen). Maar ik spoel alles voor en doe dan de vaat op allerkorste stand.

  Ben zeer benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Monique!

  Voor mij is het besluit tot een vaatwasser gebruiken vooral voortgekomen vanuit mijn beperkte hoeveelheid lichamelijke energie. Wanneer ik met de hand ga afwassen is dat een aanslag op mijn dagelijkse hoeveelheid, waardoor ik andere (lees: leukere :o)) dingen niet kan doen. Bovendien zou ik flinke weerstand krijgen van man en kinders. haha!
  Ik kan me zo voorstellen dat alles met de hand afwassen ook voor jou zulk soort consequenties heeft? Misschien kun je er minder door quilten of handwerken of....
  En ben benieuwd hoe jij dit meeneemt in je afwegingen. Misschien een blogje waard???

  Goede week gewenst!
  hartelijke groet,
  Jeanette

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!