First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

donderdag 3 november 2011

Een brug te ver?

Een dikke week terug zette ik opnieuw een paar steken op mijn rondbreinaald. Na een paar simpele projecten wilde ik graag een tikkeltje ingewikkelder. Niet te, maar net een beetje meer. De cowl van Michelle leek mij wel een leuk project om mezelf wat verder te ontwikkelen, maar of ik daar nu nog zo blij mee ben?

Het breien gaat inmiddels wel aardig, maar bij de eerste de beste naald maakte ik al een fout. In plaats van de voor mij bekende 'alleen maar recht', moest ik nu één recht, één averecht gaan breien. Ook niet moelijk, maar wel even koppie erbij! Hoe ging dat ook alweer?

Na wat proberen, proberen en .. probéren, had ik de averechtse steek weer uit mijn geheugen weten te krijgen en ging aan de slag. Een 120 steken in de rondte is toch wat meer dan de 80 voor de muts die ik eerder maakte. En al helemaal met die om-en-om steek! Maar het lukte. Tot aan het markeerpunt van de eerste naald en toen.. ging ik lekker verder. Niet meer over nagedacht dat ik (volgens het patroon) eerst een hele naald recht moest breien...


Ach ja.. zo creëer je ineens een cowl naar eigen idee. Ook best grappig  ;o)  Het 'moeilijke' aan dit project vind ik wel dat ik nu niet zo lekker klakkeloos aan de brei ben. Het koppie moet er echt wel bij blijven, wil ik niet (weer!) een naald uit hoeven halen omdat er ineens twee rechte en averechte steken boven elkaar te vinden zijn...

Al met al een leuk project, maar ik moet er denk ik de routine nog even inkrijgen. Is dat normaal voor een beginnende breister?

11 opmerkingen:

 1. Lijkt mij toch wel hoor... leuk dit project! Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja hoor, voor je er aan gewend bent is het over en gaat het van een leien dakje, behalve als je vergeet af en toe even aandacht aan je breien te besteden. Zelfs de meest ervaren breisters gaan wel eens de fout in, maar het overkomt ze met steeds grotere tussenpozen. In het begin bij elk breiwerk meerdere keren en later na heel veel breiwerken als complete verrassing toch nog eens weer. Oefening baart kunst, je moet maar zo denken: Rembrandt begon ook niet met de Nachtwacht. Gebruik een opvallende begin van de toer markeerder, zelfs een paperclip kun je daarvoor aan zijn eigenlijke doel onttrekken (zweckentfremden).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toppie dat je doorzet.
  Het gaat toch om het eindresultaat, als dat naar jouw zin is, is het toch prima?

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen brug te ver hoor: proberen doet leren!
  Je moet er handigheid in krijgen en dat krijg je door het te doen. Op een gegeven moment gaat het als vanzelf, echt waar. Máár dan ga je je grens weer verleggen, je gaat aan nog iets moeilijkers beginnen......sokken, handschoenen, kantsjaal en zo blijf je leren (en fouten maken). Ik brei vanaf m'n 5e en ik ben nu 42, ik heb al heel wat steekjes gemaakt maar toch blijven er dingen te leren (andere manieren van opzetten, van afkanten, noem maar op) en ook ik moet nog met enige regelmaat 'achteruit breien' (uithalen)

  Succes!
  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed van je hoor, niet te gauw opgeven!

  P.S. ben toch heus begonnen hoor.... je leest er nog wel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tuurlijk komt het goed!! Nog even en je breidt de prachtigste kabels ;-)
  Alles is een kwestie van oefenen.
  Hoe het met mijn col gaat? Ik kon vanmorgen wel huilen ;-( Had het breiwerk op de bank laten liggen en gisteren lag de kat er lekker op te slapen, de boef. Pak ik het vanmorgen op...... is de naald van de kabel los ;-(
  Ik denk eigenlijk niet dat dat van de kat komt maar dat 1 van de kids boven op de kat gehangen heeft, het arme beest wordt soms letterlijk platgeknuffeld. Dus nu maar secondelijm tussen de naald en de kabel gedaan in de hoop dat ie dan weer heel is. En daarna weer de losgeschoten steken erop zetten, snik! Ik was al zo ver ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoveel gebreid of is t gebreeen...vroeger. Truien voor de kids, sjaals...maar alleen maar recht en averecht, geen ingewikkelde patronen. Wel leuk om zo'n cowl te maken, ik heb nooit ronde gebreid maar is niet erg ingewikkeld lijkt me? Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet zeker dat het normaal is voor een beginnend breister... Ik wil mezelf echt niet bestempelen als ervaren breister, want dat ben ik echt niet, maar na een aantal patroontjes merk ik dat ik zelfs bij gewoon recht breien nog steeds de steken zit te tellen. Dat wordt een tweede natuur...
  Wel heel leuk hoor, dit, maar met rondbreinaalden lijkt mij niets gedaan hoor, gewoon met twee naalden is meer mijn ding, want ik MOET altijda mijn naaldje afhebben voor ik het wegleg... en hoe doe je dat dan...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het al knap dat je hier aan durft te beginnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat Leuk, breien heb ik ook vaak geprobeerd maar hier blijft het bij borduren. Een erg leuk project.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gewoon volhouden. Het ene patroon is het andere niet. Soms heb ik een patroon zo in de vingers, bij andere moet ik het blaadje er constant bij houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!