First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 15 november 2011

De zak van Sinterklaas

(Uit het jaar 1947)

Wat zal er dit jaar weer uitkomen? Zal het Sint-Nicolaas gelukken voor iedereen een welkom geschenk op de kop te tikken? De etalages bieden al weer meer verscheidenheid dan vorig jaar, maar alles is nog erg duur, vooral als 't enigszins naar luxe zweemt.
Daarom gaan we zien, of we zelf niet wat leuke cadeautjes kunnen bedenken, die niet veel geld, maar natuurlijk wel de moeite vragen. Maar de voldoening van zo'n zelfgefabriceerd geval is dan ook veel groter dan van iets klaargekochts, zodat we ons een beetje extra werk met liefde getroosten. Vooral als 't zulke gezellige, weinig tijdrovende karweitjes zijn als hieronder staan beschreven.

1. We zullen met iets practisch voor Vader beginnen. Onze puntenvoorraad spreken we het liefst zo weinig mogelijk aan, daarom proberen we in een manufacturen- of stoffeerderszaak een puntenvrije grijze moltondeken te bemachtigen. Een grote maat kost ongeveer een tientje, wel een heel bedrag, maar 't is dan ook voor Vader! Van deze deken maken we een gemakkelijk huisjasje, dat we met dik koord versieren.

2. Voor de grote dochter, die er graag leuk uitziet, kopen we een paar meter bandfluweel om er haar oude winterjurk mee op te vrolijken. Een paar strikjes op het lijfje en op de rok maken van het oude saaie jurkje een gezellig up to date japonnetje. Als Uw dochter handig is met de naald, geeft U haar alleen 't rolletje bandfluweel of ander garneerband en 't ideetje, zij werkt het dan zelf graag uit.

3. Voor een studerende zoon of dochter is een voetenzak altijd een zeer welkom geschenk. We maken hem van een oude deken (bv. molton) of andere stevige stof. Van buiten geven we hem een fleurig overtrekje, als de deken er wat grauw en somber uitziet. Ook een monogram in afstekende kleur kan wonderen verrichten. Van binnen voeren we de zak met flanel of iets dergelijks na hem met watten iets te hebben opgevuld. Erg leuk is ook de buitenkant van allerlei kleine lapjes aan elkaar te maken, een z.g. lappendeken. Als we een reepje bont over hebben, kunnen we dat er nog ter garnering omheen bevestigen. Natuurlijk vergeten we niet een kruik onderin de zak te stoppen, die met de komende wintermaanden de kou moet verjagen. De zak zorgt er dan wel voor dat de warmte niet verloren gaat.
4. Voor de lekkerbek in de familie kopen we een aardewerk schaaltje, dat we vullen met zefgemaakte marsepeinen aardappeltjes, waarvan het recept wel in het kookboek staat.

5. Over een kookboek gesproken, vindt U een zeildoek kookboekomslag geen practisch geschenk voor een nijvere huisvrouw? Dat leuke genopte zeildoek zal nog wel niet te krijgen zijn, maar effen (namaak) zeil kunnen we toch ook wel gebruiken voor ons doel. We kunnen de voorkant van het omslag versieren met wat applicatiewerk van zeil in een andere kleur en vergeten vooral één of meerdere aanwijslintjes niet.

6. Van hetzelfde materiaal maken we een morszeiltje voor onze 2-jarige kleuter. Wat opgeplakte of met een paar steken vastgezette figuurtjes dienen om de eetlust te bevorderen.

7. Als we voor de allerjongsten een paar punten kunnen missen, kopen we twee knotten van die heerlijke dikke wol, die liefst met houten pennen moet worden gebreid. Hiervan maken we een grappig kabouterpuntmutsje en allicht houden we nog wat over voor een paar wantjes ook. Met die dikke wol ben je in een ommezientje klaar. We voeren het mutsje met flanel en strikken 't van voren met een stevig bandje dicht. In de wandjes rijgen we bij de polsjes elastiek en we naaien een stivig bandje tussen de beide wandjes tegen 't verliezen.

8. Voor een van onze andere spruiten maken we een lekker warm kamerjasje, ook al weer uit een grijze molton deken zonder punten. Het jasje wordt afgewerkt met koord of sierband en een paar geborduurde of geappliqueerde beesten fleuren het geheel op.
9. Van een opgespaarde verzameling luciferdoosjes, die we aan elkaar plakken, en een oude schoenendoos kunnen we voor onze driejarige kleuter een winkeltje maken. Helaas zal dit voorwerp echter wel geen lange levensduur zijn beschoren, of 'de winkelier' moet erg kalm en voorzichtig zijn uitgevallen. Aan de voorkant van de laadjes doen we zo'n pinnetje, als wel voor sluiting van grote enveloppen wordt gebruikt. Dat dient om de laden open te trekken. We vullen de laadjes met erwten, bonen, havermout enz. leggen in de schoenendoos-winkel ook wat lege zakjes en een oud lepeltje neer en onze kleuter zal zich allicht een poosje met dit geschenk kunnen bezighouden.

10. Als we in een bosrijke omgeving wonen, zoeken we wat kleine denappels op, die als garnering van jaeger- en schapenwollen kledingstukken dienen. De denappels aan het gebreide koord vormen een 'natuurlijke' afwerking. Ook apart is een broche van drie denappels aan één steeltje. We laten er een speld achter zetten door een zilversmid. Voor zulke broches moeten we echter wel een paar boswandelingetjes over hebben.

11. Een cadeau waar ook de oudere kinderen aan mee kunnen werken, is een poppenkast. De poppen bestaan uit een holle kop, twee holle handen, een wijde jurk en drie kokertjes. Eén kokertje dient als hals, de andere voor de polsen. Ze moeten zo wijd zijn, dat Uw vingers er gemakkelijk door heen kunnen. De lap wordt aan de kop vast genaaid en aan de wijde mouwen bengelen de holle handjes. Door de hand onderin het fladderende poppenlijf te steken, de wijsvinger in de kop, duim en middenvinger in de armen, kunnen we de pop allerlei bewegingen laten maken. Als we over een beetje fantasie beschikken, kunnen we met behulp van verschillende poppen en een kartonnen poppenkast zelf voorstellingen geven.

We hopen, dat U uit deze ideetjes een keus kunt maken en wensen U veel succes met 't uitwerken ervan.

14 opmerkingen:

 1. Het zeildoek vind ik leuk, hoewel ik meteen aan het tafelzeil van Kitsch Kitchen zit te denken. Dat kan natuurlijk ook! Maar een superidee om een kookboek te bekleden met afwasbaar materiaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk gezellig stukje. "Toen was geluk heel gewoon". Liefs Amelie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk echt dat sinterklaas zo bedoeld is.. een beetje eenvoudig maar wel met veel aandacht voor de cadeautjes... Jammer dat het met grote cadeaus vooe de kinderen zo´n prestigekwestie gaat worden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om te lezen hoe ze het vroeger vierden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen mijn ouders jong waren (jaren 30 en begin 40), was Sinterklaas nog echt een kinderfeest: alleen de kinderen tot een jaar of 12 kregen een kado. Dat was soms iets lekkers, maar meestal iets nuttigs zoals een sjaal of een paar wanten. Die werden in huis verstopt en dan moesten de kinderen hun pakje zoeken.
  Het boekje waaruit Good Old Household citeert geeft ook al aan (punten!) dat net na de oorlog textiel en garen nog lastig te krijgen en duur waren. Dat herinner ik me ook goed uit de verhalen van mijn moeder.
  Groet, Loonlijstmama

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geweldig al die ideetjes van toen. En toen werden ze nog gewaardeerd ook. Ik ben bang dat we tegenwoordig met z´n allen wat meer verwend zijn. Al is het krijgen van zelfgemaakte cadeaus nog steeds enorm leuk, vind ik... Ik ben er gek op. Ook vind ik het heel leuk om voor anderen iets te maken hoor... Alleen soms wat moeilijk om te bedenken wat. Nou, nu is dat geen probleem meer, je hebt me 11 prachtige ideeën gegeven...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een super ideeen! Ik brei ook een sjaal voor de jongste maar had het ook beter met houten pinnnen kunnen doen!
  Voor dochter maak ik zeep en voor zoon een planbord van ee schilderijlijst. Voor man maak ik een schilderskist.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo,n gezellig stukje. Heerlijk die mooie tijd van toen. Lekker dat we even mee mochten genieten van deze supertips. lieve groet van Teddy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi verhaal. Zo is is het Sinterklaasfeest ook bedoeld. Geen dure, maar met zorg en liefde gemaakte kadootjes.
  Fijne avond en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sinterklaas wordt hier niet gevierd..maar ik heb nederlandse vrienden die dat wel doen.Omdat hier ook geen rekalmes loopen die je proberen te evrleiden wordt dit vaak met keline cadeautjes gevierd..mandarijntjes,snoepgoed en ik vind gedichtjes nog het leukst:)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldige ideeen (ook wanneer sinterklaas niet in het land is!)

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!