First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 15 oktober 2011

Zaterdag ~ Bakdag

Al vroeg ben ik vanmorgen de keuken in gegaan. Zaterdag is voor ons dé dag om ons te verwennen en ons voor te bereiden op een rustig weekend. Voor zondag maken we vast een soep (zonder pakjes of zakjes) en bakken ook een ouderwets lekker brood. Voor bij de koffie kiezen we wat lekkers uit en 's avonds worden er steevast patatjes gegeten. Genoeg te doen dus!  ;o)

Ik begin met het (laten) kneden van het deeg. Tot voor kort liet ik onze BBM (broodbakmachine) alles doen, maar met het oog op een simpeler leven liet ik die in de kast staan en koos voor de keukenmachine. In de toekomst wil ik ook het kneden zelf gaan proberen, maar laten we het eenvoudiger en bewuster leven nu eerst maar eens stukje bij beetje aan gaan pakken, dan heeft het denk ik veel meer kans van slagen...  ;o)


Terwijl het brood in de oven ligt te rijzen, worden er buitenshuis direct wat nodige dingen gedaan. Een dag bakken hoeft namelijk niet perse te betekenen dat je heel de dag in de keuken aan het werk bent. Nadat het brood in de oven heeft liggen bakken, wordt de temperatuur verlaagd en bakken we er direct de cake achteraan. Zo hoeft de oven maar één keer warm te worden.

Aan het einde van de middag worden aardappels tot frieten gesneden en eten we niet veel later de lekkerste pataten die er te krijgen zijn. Als de kinders eenmaal goed en wel op bed liggen, kruipen we samen op de bank en nemen er koffie, thee en (vandaag) een plak heerlijk zelfgemaakte cake bij.


Voor nu zit onze werkweek er op. Nog één dag te gaan en dan beginnen we weer gewoon opnieuw. Maar nu eerst? Weekend.. tijd voor ontspanning. Geniet je mee?

10 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik vond je blog via iemand anders... Altijd leuk om weer iets nieuws te lezen. Wat heerlijk ziet dat eigengebakken brood er uit.. En die cake... Mmmmm...
  Ik ga je volgen, want ik vind je blog heel leuk... Ik ga straks alle posts even doornemen, volgens mij kan ik wel wat van je leren, ben zelf niet zo snugger wat betreft organiseren... haha...
  Fijn weekend, geniet ervan...
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaa, ik heb zeker mee genoten.... Ziet er heel gezellig en lekker uit allemaal. Brood bakken doe ik ook vaak zelf, ik gebruik de bakmachine alleen nog op het kneedprogramma. Afbakken gebeurt hiet ook gewoon in de oven. 'k Vind het ook veel te leuk een creatieve manier van vorm eraan geven te gebruiken! Soms in de vorm van een bloembrood, soms vlecht ik het en soms gaat het ook gewoon in de broodvorm. En dan zo'n heerlijk geurend huis, wat wil je nog meer?? Fijne zondag nog morgen, geniet ervan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmmm..... wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Deze week geen baksels uit de oven bij ons maar vanmiddag maakte ik een heerlijke tapenade voor bij het brood en voor vanavond op een toastje. Klinkt ook goed he! Manlief maakte pasta met zelfgemaakte tomatensaus vanavond.
  Ja, ik was stiekum al begonnen met mijn col. Maar eigenlijk omdat ik niet meer wist of ik nog wel kon breien, haha! En dan zag ik jouw creaties en dacht: Oh jee, help, dat lukt me nooit ;-)
  Maar ik moet het toch weer uithalen dus gaan we nog gelijk op hoor! Zal even jouw link bekijken.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vandaag ook gebakken een apel kruimeltaart en monchou,maar zeg wil je een keer uitleggen hoe je zelf een brood bakt,heb het zelf nog nooit gedaan,dus misschien kan ik het van jou leren.

  fijn weekend
  gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dat brengt mij op een idee. Ik heb nog appels staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geniet van je weekend!
  Dubbel en dwars verdiend!
  Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, dat klinkt heel bekend: zaterdag bakdag :-) Hier vandaag ook weer voor een week brood gebakken. (Wel met de hand gekneed, maar ik trek er een uur voor uit!) En een appelcake om de oude appels op te krijgen... De patat heb ik niet vers gemaakt, dat staat nog steeds op m'n to-do lijstje!

  Fijn weekend verder! Tineke

  P.s. Ik laat het brood gewoon op het aanrecht rijzen met een vochtige theedoek erover. Duurt wat langer (ruim een uur, afhankelijk van de temp. in huis) maar spaart elektriciteit uit en gaat net zo goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook: Zaterdag = bakdag. Iedere zaterdag bak ik een Zwitsers vlechtbrood, dat is een feestbrood wat hier op zondag overal wordt gegeten. En vandaag ook muffins gemaakt want ik had nog zoveel joghurt staan :) Ziet er mooi uit, brood & cake! Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me heerlijk, zaterdag bakdag. Hier is het echter zaterdag voetbaldag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De warmte en gezelligheid spat weer van je blogje.
  Geniet nog even van je welverdiende rustdag.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!