First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 12 oktober 2011

Woensdag ~ Handwerkdag

Tegenwoordig kom je het nauwelijks nog tegen (ik tenminste niet), maar vroeger waren vrouwen vaak bezig met noodzakelijk handwerk. Sokken stoppen, broeken verstellen, versleten kledingstukken vermaken... Wat zijn we vandaag de dag verwend..

Nu moet ik wel zeggen dat het soms echt niet loont om kleding te vermaken of zelf te maken. Van de week nog haalde ik drie fairtrade T-shirts voor € 1,50 per stuk! Daar kan ik hier in de buurt nergens een metertje stof van halen.. Toch gaat er hier geregeld een kledingstuk op de herstelstapel. Al is het maar om de hand op de knip te kunnen houden en het milieu te sparen.


Om toch die heerlijke handwerkdag in ere te houden (en met wederom de voorspelling dat we komende winter temperaturen van richting de min twintig (!) mogen verwachten) pak ik op deze dag mijn nieuwe hobby erbij en zet wat steken op. Niet op twee rechte pennen, maar op een zogeheten rondbreinaald. Ik zet 80 steken op en ga breien: alleen de rechte steek. En brei.. en brei.. en brei.. alleen maar recht. Zonder van naald te wisselen,  aan één stuk door.. Zie je dat het helemaal niet moeilijk is?  ;o)


Dus ook voor de laatste twijfelaars onder jullie - ik zal jullie namen hier niet noemen  ;o) - probeer het! Nu oefenen is straks in de winter voor je eigen warmtevoorzienig zorgen. Wat wil je nog meer?  ;o)

Aanvulling: ontzettend veel leuke en veel uitdagender brei- en haakprojecten kun je vinden op Ravelry. Even een account aanmaken en er gaat werkelijk een wéreld voor je open  ;o)

14 opmerkingen:

 1. Hahaha ;-) En hoe stop je dan? Het moet toch wel steeds minder worden?? Anders wordt de muts mega lang, of zie ik dat verkeerd ;-)
  Gelukkig hebben de kids een beppe die evt. wel een muts wil breien. Maar de jongste 2 zijn al voorzien. Ws. alleen de oudste en de derde.

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je zou er ook een col van kunnen maken of niet, vindt leuk dat jij je breisels erop zet,misschien dat ik in mijn vrije week es aan de slag ga,en als het me niet lukt,kom ik even bij jou aan!!!

  gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zal bij de kringloop wel eens kijken voor breinaalden en bij zeeman of zo voor wol.
  Een sjaal moet me nog wel lukken ..denk ik.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed plan, zo'n herstel/handwerkdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind breien op rondbreinaalden veel leuker dan de klassieke. Ja zelfs sokken brei ik met de rondbreinaald. Ga ik straks ook nog wat doen,verder sokken breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oooo wat heb ik zin om OOK te gaan breien!! zo gezellig met die regen!

  maar ja, ben net aan een lappendeken (sprei) begonnen voor oudste dochter, die volgend jaar op kamers gaat, 100 lapjes in rose en grijs, van de kringloop en uit de lappenmand enzo, zelfs een blouse van haar gaat erdoor, maar je krijgt een erg leuk effect

  dus ook leuk, maar... breien ga ik direkt met je meedoen zodra dit af is!! (ik ben ook van het rechttoe-rechtaan breien.. sjaals enzo)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, een col zou leuk zijn op zo'n rondbreinaald. Ik heb net twee paarse vierkanten klaar, voor mijn lapjesdeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. waar koop jij die fairtrade t-shirts ? enne breien heerlijk, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hee, altijd al afgevraagd hoe dat toch werkt met die rondbrei naalden, en zie hier: het antwoord! Tja, eigenlijk heb je me al over de streep getrokken, maar ik heb nog een grote stapel strijk én lapjes om te naaien liggen. Hoor ik zeker toch nog bij de twijfelaars?!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er heerlijk warm en zacht uit! Maar ik ben geen twijfelaar; ik ga het niet doen. Te weinig tijd om dit erbij te willen doen hoe leuk ik het ook vind om te zien hoe mensen van alles zelf maken. Ik beperk me tot zelf maken op voedsel gebied en soms naaiwerk. Mag vast wel, toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh t lijkt wel the never ending story....zo'n breiwerkje voor mij, hoe leuk t er ook uitziet ;-) en je kon helemaal echt niet breien??? ongelooflijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maar bij zo'n ronde breinaald hou je toch ook een naad over? naai je die dicht of hoe gaat dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Min twintig? Ik hoor steeds vaker over een strenge winter die in aantocht schijnt te zijn. De laatste keer dat het min 20 was, was in 1982 geloof ik. Toen stond het glaasje water bevroren naast mijn bed!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!