First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

dinsdag 25 oktober 2011

Het kan, maar je moet wel willen

Eerst wat strijken, dan wat bloggen. Met een bakkie thee (véél lekkerder dan het chocoladewater van gister) en een paar boterhammen erbij. Mjammie!

Op mijn gemak ben ik gister 'even' gaan zitten om alle financiële paperassen door te nemen. Na een paar maandjes verwaarlozing was het hoog tijd weer wat orde op zaken te stellen. Door alle financiële papieren er bij te pakken, rekeningen te betalen en overige vaste lasten weer eens onder de loep te nemen, krijg je een goed beeld van hoe je er finacieel voor staat. In ons geval gaan we de goede kant op, maar het kan nog altijd beter. Zo houden we al jaren bij hoe we omgaan met electriciteit, water en gas, kijken we heel bewust naar hoe we inkopen en kijken we zo veel mogelijk of we te vervangen apparaten écht nodig hebben of dat we mogelijk ook zonder kunnen.

Om werkelijk voor ogen te hebben welk geld je nog te besteden hebt, kun je het best werken met contant geld in je portemonnee. Om bij de kassa niet voor (...) te staan, kijk je wel uit om te veel in je winkelwagen te stoppen en neem je alleen het nodige mee. Of niet?


Door niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor bijvoorbeeld de kapper, kleding, benzine, uitjes en cadeautjes geld apart te hebben, krijg je een mooi beeld van waar je aan toe bent. 'Mag' je eens per twee maanden naar de kapper en je potje kapper is leeg? Dan zijn vast de twee maanden nog niet om en heb je het nog even uit te houden. In de praktijk blijkt dat reuze mee te vallen en is één keer per twee maanden een mooie periode om je haar te laten verzorgen. Wil je de deur uit maar staat de auto leeg? Volgende maand een beter planning maken..

Onder het kopje 'Ons huishouden' kun je zien hoe wij ons budget hebben opgesteld. En nee.. het is niet veel (voor kleding bijvoorbeeld), maar het is wel te doen. Ook ik heb vorige maand een paar nieuwe laarsjes gekocht. Niet de laarzen ik het liefst zou dragen (met een prijskaart van meer dan vierhonder euro!), maar met prima vervangers bij M.iss E.tam vandaan. Kosten? Twee maanden kledingbudget  ;o)  En nee.. dan kan ik geen winterjas kopen, dat klopt. Maar door er elk jaar zuinig mee te zijn, een knoop weer vast te naaien als deze los is gekomen en bij nood pas een winterjas koop in de uitverkoopperiode... Je snapt me vast wel  ;o)

Mijn thee is op, mijn bammetjes weer naar binnen. Ik strijk als laatste nog even mijn dekbedovertrek en dan zit het er voor deze week weer helemaal op. Heerlijk!

9 opmerkingen:

 1. Oh, wat een nette bedragen hebben jullie voor o.a. kleding en brandstof voor auto! Die laatste was bij ons ruim 150 Euro per maand, daarom probeer ik nu meer op de fiets te doen. Kleding weet ik niet precies, doordat ik veel zelf maak valt dat ook wel mee, maar wel meer als jullie denk ik...

  Wat betreft boodschappen houden wij 50 Euro per week aan, dat lukt meestal wel. Eigenlijk zou ik weer eens een poosje alles op moeten schrijven, dan ben je er toch bewuster mee bezig!

  Groetjes Tineke (en nu moet ik nog aan de strijk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige bedragen, bij ons het iets meer maar wij zijn met zijn vijven. En we hoeven niets voor de auto te betalen. Die staat op de zaak en ik rijd geen auto (ook geen behoefte aan Succes met alles. JE huishoudschema gaat goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef ook weinig geld uit aan kleding. Ik koop per seizoen vaak een paar "nette" stelletjes en die worden daarna nog jaren afgedragen naar mijn werk. Schoenen koop ik ook niet vaak omdat ik voor mijn werk op echte werkschoenen (stalen neuzen) loop.

  Ik moet zeggen dat we steeds minder hoeven te tanken sinds we er beter op letten. Gemiddeld 1,5 tank per maand.

  Manlief houd de meterstanden ook per week bij en dat daagt soms best extra uit om minder te gebruiken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie bedragen, lukt me echt niet. Maar hier wel even de teugels aangehaald en uitgavestop na onze vakantie en studerende kids...lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een dicipline moet jij hebben met zulke bedragen Chapeau. Bij ons ziet het plaatje er heel anders uit. Man heeft een baan waarbij hij elke dag een pak draagt en die zelf wassen was geen goed idee, zelfs niet op het wolprogramma. Alleen aan de stomerij geef ik al meer dan EUR 20,00 per maand uit. Daarnaast moet ik voor mijn werk toch ook verzorgd zijn dus ik koop af en toe een nieuw setje. Ik koop wel dure laarzen (meestal EUR 149,00) maar daar doe ik jaren mee. Zoon heeft sinds oktober nikes gekregen hij is 12 jaar en dan gaat dat spelen. Gelukkig geeft hij niets om merkkleding maar zijn broeken gaan altijd snel weer kapot.
  Man rijdt elke dag 100 km naar werk (heen en terug) en met de huidige benzine prijzen weet je het wel. Qua prive km letten we wel een beetje op. Ik doe zoveel mogelijk op de fiets (ehh E bike kadootje van de baas. We zijn in de gelukkige omstandigheden dat we niet echt op hoeven te letten. We werken er wel hard voor, zeker niet alleen voor het geld.
  Tof blog. Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend knap van je, dit hele budget-gebeuren. Ik snap ook wel, dat als je uit wilt komen met alles, dat je dan goed op moet letten. Ik heb het zelf ook heel wat jaren zo moeten doen, toen mijn omstandigheden nog heel anders waren. Gelukkig hoef ik de laatste jaren niet meer zo op te letten met alles. De kinderen zijn de deur uit en ik kan hen nu zo af en toe wat toe stoppen. Zelf hoeven we niet meer zo op de kleintjes te letten, met een dubbel inkomen is het wel heel lekker leven. We sparen voor iets dat we heel graag willen hebben en verder doen we geen gekke dingen.
  Ik wens je veel succes met het volhouden...!!
  Heel fijne week nog,
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heerlijk zo'n gewone ochtend. hier ook zo'n morgen.wel stil in huis maar heb genoeg te doen dat scheelt.zo nu eerst even poetsen en dan gezellig breien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moet de maandbedragen ook nog flink afstellen.
  Zo net na de verhuizing weet ik niet precies hoe de vaste lasten zijn nu we een huishouden gaan draaien met 4 tot 5 personen.
  Ik weet wel waar ik zeker op bezuinigen kan en dat wil ik straks ook zeker weer gaan doorvoeren.
  Wel zet ik al elke maand minimaal 200 euro apart voor de vakantie van volgend jaar.
  Mochten we dat geld voor wat anders nodig zijn pakken we het natuurlijk daarvoor.
  Een vast kledingbudget heb ik ook niet.
  Ik koop kleding als het nodig is en als het betaalbaar is.

  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier moet er ook nog orde in het financiele gebeuren komen, maar eerst wachten we alle afrekeningen af van de verkoop van ons huis.
  Het is wel een leerzaam blogje, bedankt daarvoor.
  Manlief vond je kaart geweldig...
  En dochter is zo nieuwsgierig..van wie is die kaart dan ??
  Maar ik vertel niets over mijn blog.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!