First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zondag 2 oktober 2011

Good Old Recipe ~ Gebakken maïskolven

Ook in ons land komt de maïs er meer en meer 'in'. De kolven moeten geoogst worden als de zaden de grootte van een erwt hebben, nog niet rijp en nog zó week zijn, dat ze met de nagel ingedrukt kunnen worden. De kolven hebben dan ongeveer de lengte van een hand; men kan gerust de omhullende bladeren voorzichtig terzijde buigen, om te onderzoeken of de zaden goed zijn. Zijn deze nog te week, dan legt men de balderen er weer om. Al naar de soort, bereiken de kolven de juiste rijpheid van einde Juli tot begin September.


De kolven in de lengte splijten en in heet frituurvet of in een ruime hoeveelheid boter goudgeel bakken. De kolven moeten goed warm opgediend worden.

7 opmerkingen:

 1. Haha, nou vorige week had ik nog een "mais-avontuur". Nooit ga ik meer proberen om in rauwe toestand de korrels eraf te halen ;-(
  Ik kook de maiskolven altijd (behalve vorige week dan) 10 minuten voor. Daarna op de bbq of in de pan even opbakken, mmmmm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je me helpt herinneren. Ga deze week eens op de zelfplukboerderij in de buurt kijken of er al mais is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  Ik kan niet reageren op jouw reactie bij mij, dus dan maar zo.

  Ik zal de volgende keer even waarschuwen hoor, dan kun je alvast deze kant opkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pas had ik maiskolven gekregen en wist ik eigenlijk niet goed wat ik er mee moest. We eten wel regelmatig mais uit blik ergens door, maar nog nooit als kolf. Had ik nou jouw recept maar gehad...

  Wat wordt je blog mooi trouwens met die sfeervolle foto's aan de zijkant!

  Liefs Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man zegt altijd dat de mais die in nederland groeit niet om zelf te eten is, maar alleen voor de dieren, hoe vinden jullie dit??

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!