First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

woensdag 19 oktober 2011

Achter de feiten

Haha! Laat ik er dan maar van uit gaan dat het kamille is. Dank jullie wel!

Doordat mijn bloggen inmiddels zo elke morgen rond een uur of tien in mijn huishoudritme is ingeburgerd, merk ik nu dat het in vakantietijd niet altijd even makkelijk is om je aan zo'n ritme vast te houden. Heb ik normaal in de morgen eerst een ritje naar school, wat tijd voor mijn vaste huishoudronde en daarna tijd voor een kop thee achter mijn pc.. nu ligt het moment van ontwaken stiekem toch ietwat later dan normaal en blijven de standaard klusjes ook wat stiekem liggen voor later op de dag of in de avond..

Maar ik ben er - zij het wat later dan normaal - en wel met het volgende: vorige week zette ik zo'n tachtig steken op mijn rondbreinaald en gister kon ik alweer de laatste steek van mijn pen af laten glijden. In een klein weekje heb ik toch maar weer een muts gemaakt  ;o)  En niet om te zeuren of nog extra te pushen, maar om minimaal één leester tegemoet te komen, laat ik vandaag zien hoe ik (de ongeschoolde breister!) een dergelijk item maak.


Allereerst zet ik precies 81 steken op de rondbreinaald. Daarna ga ik gewoon maar breien; recht toe, recht aan. Niks naalden wisselen, niks averechtse steken, gewoon alleen de standaard rechte steek.

Als ik vind dat de muts een aardige lengte heeft gekregen, pak ik een ringetje uit de kast (geen idee waarvan ik het over heb gehouden of waar ik het vandaan heb, maar het werkt) en doe deze om de breinaald. Dit ringetje geeft vanaf nu het begin van de naald aan.


Brei vervolgens zeven steken normaal en daarna 1 steek 'samen'. Niets moeilijk, alleen maar twee lussen breien als één. Daarna weer zeven steken normaal en één steek samen, net zolang tot je uiteindelijk bij het ringetje bent. Dan twee naalden weer helemaal recht breien.


Nadat je twee keer helemaal rond bent, komt er wederom een naald 'minderen', alleen nu om de zes steken. Dus zes steken breien, één steek samen. Helemaal tot het ringetje en vervolgens weer twee naalden helemaal recht.

Vanaf nu ga je per naald een rechte steek minder breien, met tussendoor geen twee, maar slechts één hele naald met gewone steken. Het (hele) breiritme ziet er als volgt uit:
 • 7 steken breien, 1 steek samen
 • 2 naalden recht
 • 6 steken breien, 1 steek samen
 • 2 naalden recht
 • 5 steken breien, 1 steek samen
 • 1 naald recht
 • 4 steken breien, 1 steek samen
 • 1 naald recht
 • 3 steken breien, 1 steek samen
 • 1 naald recht *
 • 2 steken breien, 1 steek samen
 • 1 naald recht
 • 1 steek breien, 1 steek samen
 • 1 naald recht
 • nu alleen nog samen breien


* vanaf dit punt heb ik de steken over gezet op naalden zonder kop. Voor mij de allereerste keer dat ik met vier (!) naalden aan het breien ben geweest en ik moet zeggen... petje af voor diegenen die hier minimaal twee sokken mee breien. Of moet ik hier nog een handigheid in krijgen?  ;o) 

Hou voor de afwerking een stuk draad over en haal dit door de laatste steken heen. Knoop ze bij elkaar, weef het losse stuk draad nog even door wat steken heen en klaar ben je!


Persoonlijk vind ik dit een erg leuk werkje om te doen, omdat er eigenlijk geen breikennis bij komt kijken en je toch een harstikke leuk handwerk kunt leveren. Niet alleen voor jezelf en alle overige gezinsleden, maar ik vind het ook een erg leuk item om bijvoorbeeld cadeau te doen als babymutsje (dan met 63 of 72 steken).

Het mooiste vind ik nog - ondanks dat er nu ineens óveral voor weinig geld gebreide sjaals en mutsen te koop zijn - dat ik voor deze muts nog geen euro betaald heb!   ;o)


Van het restje wol en een tweede bol die ik nog heb liggen, hoop ik ondere andere nog een sjaal te kunnen maken. Heb ik toch een mooi wintersetje bij elkaar, dacht ik zo.

Tegelijkertijd wil ik ook een col gaan breien, maar daar heb ik nog steeds geen geschikt patroon voor gevonden. Of nou ja... ik heb eigenlijk zo veel leuke patronen op Ravelry gevonden, dat het me nog niet gelukt is er één uit te kiezen..  ;o)

Waar ik nu toch een beetje nieuwsgierig naar ben: hebben jullie nu stiekem toch ook na al die jaren weer eens een paar steekjes geprobeerd?

18 opmerkingen:

 1. Super, ik doe het jou niet na.

  Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Respect! Ik ben echt niet gezegend met een handwerktalent ;(
  Maar ja, iedereen heeft unieke talenten denk ik dan maar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vindt het knap hoor !
  Maar ik doe het je nog niet na.
  Manlief komt vandaag weer terug, maar ik beloof bij deze dat als hij weer weggaat over een week dat ik dan een breiwerkje ga opzetten.
  Het zal eerst een sjaal worden, want dat is recht toe recht aan, maar als ik zover ben zal ik een foto op mijn blog zetten.

  Lieve groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ooit eens rondbreinaalden gekocht, maar ik kom er niet echt uit hoe dat nou werkt! dus dat is niks voor mij...

  Ik ben momenteel bezig met het breien van een mutsje volgens patroon (noem je dat zo bij breien eigenlijk?) van een boekje van Phildar. Het is eigenlijk gewoon een recht lapje dat je later in model moet naaien.

  Elke winter is het weer even opnieuw wennen aan het breien. Na dit lapje ga ik weer wat lastigers proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke muts! Die zou mooi bij de paarse sjaal passen die mijn mams laatst voor me heeft gemaakt... Nu ik typ denk ik er opeens aan dat dit misschien wel een leuke sjaal voor jou is... Het patroon staat op mijn blog! Het is een super sjaal, makkelijk te breien.

  Kun je nog een keer een foto plaatsen/sturen van de muts, maar dan op je hoofd ofzo, zodat ik kan zien hoe die zit... Even kijken of het echt helemaal goed bij mijn sjaal past... Daar wil ik namelijk nog een muts bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je het helemaal hebt uitgelegd, je mag trots zijn hoor, het is een leuke muts.
  Eeehm.... ik ben - echt waar - nog steeds van plan om weer te gaan haken (niet breien), maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, de muts is klaar! Goed zeg!! En het is al flink koud 's morgens dus die komt wel van pas.
  Heb me aangemeld bij Ravelry maar zie door de bomen het bos (nog) niet. Ben gisteren toch aan het Martha Stewart patroon begonnen en met een rondbreinaald (Yes, bij Zeeman!) is ie heel makkelijk. Ik stuur je wel even een mailtje met wat en hoe.
  En oh..... dit werkt heel verslavend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb altijd wel gebreid maar sinds kort wel weer veel meer. Ik heb een vest uit de Verena gebreid en het is bijna klaar. Ik ben ook met de meebreideken van Busy Bessie bezig. Het is leuk om steeds wat nieuwe steken uit te proberen.
  Veel plezier met je volgende projecten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik brei regelmatig, heb pas een sjaal gebreid voor de komende verjaardag van Zusje. Was wel dure wol: ik was 8 euro kwijt - maar dan ook wel errug gaaf en lekker zacht.
  Rondbreien met zo'n rondbreinaald als jij doet, is me nog niet gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. op de website van "drops" www.garnstudio.com kun je ONTZETTEND veel patronen vinden.
  Ikzelf ben ook door jou aangetoken en begonnen met een omslagdoek !!
  Liefs, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik meerder en minder vaak ook gewoon op gevoel. Vaak komt dat beter uit dan in het patroon, want iedereen breit toch om haar eigen manier, losser of strakker.
  En het ziet er toch heel erg goed uit. Net alsof het gewoon gekocht is, dus complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ook mij heb je aangestoken! ik ga kussenhoesjes breien, zo leuk!
  fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha ik ben ook lekker bezig.
  Na een sjaal ben ik nu met mijn tweede kussenhoesje bezig.

  En heb van de week ook een rondbreinaald gekocht maar daar ben ik nog niet helemaal uit hoe dat werkt maar misschien lukt het me na jouw uitleg van je mooie muts.

  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wil je het echt weten? Sinds 2,5 jaar brei ik weer, en veel meer dan ik ooit heb gedaan. Inmiddels tel ik 12 sjaals, 1 babyvestje, 1 herenvest, 6 babymutsjes voor de actie 'Breien voor India' en 3 kussenhoezen... Heerlijk vind ik het en ik denk niet dat ik er gauw klaar mee ben....
  Maar extra aanmoediging is nooit weg natuurlijk.
  Fijne avond,
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Petje...eh..ik bedoel,mutsje af hoor!

  En ja, ik ben ook weer begonnen met breien, heerlijk, iets simpels waarbij ik niet hoef na te denken.
  Alleen zit ik nu met een probleem, ik ben vandaag in allebei mijn armen en handen gebeten door onze hond, en nu de schrik er een klein beetje uit is, vind ik het wel heel moeilijk dat ik nu niet kan breien!
  PS: wat gezellig, ik zag net opeens 3 berichtjes van je op de mail!
  Groetjes Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb deze week voor het eerst sokkenwol, een patroon en naalden besteld.
  Ik wil al jaren leren om sokken te breien, maar nog nooit aan begonnen.
  Ik heb vroeger heel veel truien en vesten gebreid, maar de laatste jaren niets meer aan gedaan. Maar nu....het kriebelt weer... Ik hoop dat de wol ed. snel binnen komt.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!