First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 8 april 2011

Mama's Simple Life

Is mama's leven eigenlijk wel zo simpel? Of kan het misschien anders? Beter?

Als ik hier eens goed over nadenk, hierover wat surf over het internet, dan kom ik tot de conclusie dat we helemaal nog niet zo simpel leven als we eigenlijk zouden willen. De kasten puilen inmiddels uit van speelgoed, boeken, decoratiespullen, schoolwerkjes... Is dat niet de 'downside' van alles maar bewaren, een hoop van anderen aan te nemen en niets weg kunnen doen of gooien?


Zoals ik jullie eerder vertelde ben ik imiddels al wel aan het ruimen geslagen. Gevolg hiervan is dat er nu al vijf vuilniszakken met dames-, heren- en kinderkleding in de gang staan te wachten voor een transporteur naar het buitenland. Hiervoor heb ik inmiddels contact gelegd met Henriëtte van Ons Gezin en de Stichting. Zij rijden zelf naar straatkinderen in Roemenië, waardoor je er zeker van bent dat de kleding daar komt waar je het graag zou willen hebben.

Denk bij de zakken kleding ook nog een paar grote boodschappentassen met decoratie- en allerlei andere artikelen en je hebt een aardig beeld van hoe mijn gang er op dit moment uit ziet. Om nog maar te zwijgen over de schuur die wel heel erg nodig een opruimbeurt nodig heeft...

Maar hoe komt dat toch. Hoe komt het dat het huis steeds voller en voller raakt? Moeten we daarvoor niet een stukje terug op de lijn van het simpeler leven? Kopen we om te kopen of hebben we het artikel ook wérkelijk nodig?

Mijn (of onze) 'fout' is het steeds aankopen en aannemen van allerlei hutsels en frutsels die we niet werkelijk nodig hebben. Als ik de kast goed door kijk, wat is er dan echt nodig? Waar winnen we - gek gezegd - de oorlog mee? Met al die mandjes? Schaaltjes, bordjes, beeldjes en weet ik niet meer van zulke dingen? Vast niet... Maar de kaarsen daarintegen, die zouden wel weer handig kunnen zijn. Dat valt dan voor mij wel weer onder een gebruiks- of overlevingsartikel. Toch?


En zo wil ik dus de komende tijd door het huis gaan struinen en werkelijk de boel eens grondig opschonen. Boeken, spellen en ander leermateriaal zal in huis blijven, maar de vele onnozele (vooral van buren gekregen) supermarkt-ellende zal de vuilbak in gaan. En ook de vele - werkelijk vele en meestal ook niet de kleinste! - schoolwerkjes zullen het veld moeten ruimen. Dat kán toch ook niet anders?

Hoe zit dat eigenlijk met jullie. Hebben jullie een hoop spullen in huis die eigenlijk alleen maar de kast vullen, maar verder niet of nauwelijks gebruikt worden? Zou jij een hoop artikelen zelf kunnen verkopen op MP of de rommelmarkt, alles naar de kringloop kunnen brengen of aan minder bedeelden kunnen doneren? Of ben je iemand die niets bewaard, dus ook geen opschoon-probleem heeft?

Ik ben benieuwd. Ik ga in ieder geval vanaf nu de harde strijd met mezelf en de kastvulling aan. Jullie worden op de hoogte gehouden!

xxx Monique

16 opmerkingen:

 1. Ontzettend herkerbaar hoor, ook wij bewaren veel te veel. Vooral onder het mom van "wie weet kunnen we dit ooit nog eens gebruiken"..
  En dan die hobbyspullen... Ik heb er zooooveel, maar ik vind ook alles leuk, en zonde om weg te doen! Kledingkasten moet ik ook nodig eens door, maar met in mijn hoofd nog steeds de hoop eens af te vallen, laat ik leuke maar wel te kleine kledingen toch liggen... Grrrr...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat herkenbaar! Ik ben al ruim twee jaar bezig om mijn huis leger te krijgen. Heb heel veel verkocht op MP en veel naar de kringloop gebracht. Wat betreft hobby en handwerken, ik werk nog steeds uit voorraad, en maak nog steeds hele mooie dingen. Ik koop natuurlijk wel materiaal als ik het nodig heb, zoals vulling, garens etc. Ik heb meer rust in huis nu. En toch, heb ik nog steeds meer dan ik nodig heb, en is mijn huis niet leeg. Zelf ben ik er voorlopig nog niet klaar mee, maar ik heb er geen tijdsplan aan verbonden. Maar één ding weet ik wel, ik moet er niet aan denken dat alles wat de afgelopen jaren weg is gegaan, weer terug zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad zeer herkenbaar! Sinds de verhuizing naar een kleiner huis met meer tuin, is het echt opruimen geblazen. Jeetje, wat kan een mens een hoop spullen hebben. Afstand doen is voor mij niet altijd makkelijk, maar ik heb inmiddels al heel wat weggedaan. Wat een lucht en ruimte geeft dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier inmiddels het tegenovergestelde. De helft van de kasten zijn leeggehaald en verkocht of weggegeven en de inhoud is naar de kringloop. De rest van de kasten is half leeg. Het heeft anderhalf jaar geduurd maar geeft zo veel ruimte, letterlijk en figuurlijk. En ook met heel weinig spullen kan je simpel leven!

  Ik heb denk ik voor zo'n € 1200 verkocht op MP in de tijd, het nodige naar de kringloop gebracht, dingen weggeven aan mijn broertje en collega's en een paar dingen naar de stort gebracht.

  Succes in elk geval :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb voor elk kind één grote 2-rings ordner waar ik de leukste werkjes in bewaar met de datum er op. Leuk voor later, ik heb zelfs mij eigen map nog, erg leuk om terug te kijken! De rest gaat (ongezien) de prullenbak in...
  Kledingkasten ga ik regelmatig door, dat gaat allemaal naar een vriendin en dan weer door naar een andere vriendin...
  Af en toe neem ik een kamer grondig onderhanden, binnenkort probeer ik ook wat speelgeod te verkopen. Maar ook ons huis zou leger kunnen... en toch... van sommige spullen kan ik gewoon geen afscheid nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe herkenbaar.....
  Hier staan we versteld dat we toch elk jaar onze schuur moeten herindelen en opruimen omdat tie uitpuilt....Hoe kan dat toch??
  Weggooien is soms wel moeilijk, maar nodig. Alleen het is ons wel gebeurd dat we een paar maanden later juist nodig hadden wat we nét weg hadden gedaan :-(
  Succes met je opruiming!!
  Groetjes
  tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben vorig jaar twee keer verhuisd. Toen dus door alles heen gegaan en ontiegelijk veel verkocht, weggegeven, naar de kringloop gebracht en een beetje weggegooid en dat ruimt op! Intussen wel een paar keer dingen tegengekomen waarvan ik dacht "ik had toch nog?". Niet dus, want weggegooid. In het algemeen is dat dan wel weer te vervangen door iets anders.
  Werkjes van de kinderen bewaar ik alleen als ze in het plakboek passen, anders maak ik er een digifoto van en gaan ze weg. Als ik ze tenminste niet kan gebruiken, beschilderde kopjes en borden worden hier gewoon gebruik (en sneuvelen dan vanzelf wel een keer :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De situatie die je omschrijft komt mij heel bekend voor. Wij hebben ook veel te veel spullen en het is hoognodig dat we ook grote opruiming gaan houden. Ik heb nogal wat decoraties staan in huis en eigenlijk wil ik daar van af. Planten en bloemen die doe ik niet weg. Ik vind het heel belangrijk dat er planten in huis zijn. Dat maakt de boel toch een stuk gezelliger.
  Boeken heb ik inderdaad ook heel veel en ik ben van plan om een aantal boeken op te bergen en als ik er een hele tijd niet naar omkijk, dan gaan ze weg. Dit geldt ook voor een flink aantal andere spullen. Het is wat minder rigoreus dan meteen weggooien, waar je misschien later spijt van krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn van plan het komende jaar te verhuizen dus ik ben ook alvast aan het proberen kasten leeg te halen. Ik wil echt zo weinig mogelijk bewaren. Ik ben al die rommel zat!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O zo herkenbaar, maar ben twee jaar terug begonnen met alle overbodige spullen het huis uit te werken. Resultaat een heerlijk opgeruimd huis en nog steeds. Eigenlijk zijn we maar idd weinig nodig, veel minder dan we denken.
  Lieve groetjes Tilly.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Neem foto's van de werkjes die je niet ( in een map) wilt bewaren. Scheelt heel veel ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat we vorig jaar zijn verhuisd scheelt een stuk. Ik was al eerder begonnen met opruimen, maar pas met de verhuizing ging er echt een hoop weg. Nu is het wel oppassen dat ik niet teveel 'nieuwe' spullen weer in huis haal ;).
  Ben je je boeken een beetje kwijtgeraakt via Bol?

  Fijn weekend nog verder,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben niet de enige die zegt dat dit heel herkenbaar is. Dat lees ik al. Ik ga ook regelmatig door het huis, van boven tot beneden en kijk kritisch wat weg kan en echt moet blijven. Dit moet je natuurlijk voor blijven, dus let ik tegenwoordig ook echt op wat ik koop; geen overbodige dingen dus meer!
  Ik vind het altijd zo bijzonder als je met vakantie bent. Je hebt dan veel minder en toch lukt alles prima. Dat wil ik nu thuis ook nog bereiken. Wel dat houden wat je huis je thuis maakt maar geen overbodige zaken.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi, best wel herkenbaar hoor. Al moet ik zeggen dat we niet zoveel bergruimte hebben, geen zolder bijvoorbeeld, dus ik regelmatig wel opruim.
  kinderkleding en speelgoed verkocht ik vaak op een rommelmarkt, huurde ik samen met een vriendin een kraam. Erg gezellig en we verkochten altijd goed, lekker zo'n centje extra! En ik gaf ook regelmatig weg aan anderen.
  Knutselwerkjes zitten in 1 ikeadoos. Lang geleden dat ik erin keek maar toch leuk om te bewaren. En verder ruim ik regelmatig kledingkasten op, ook samen met de kids.
  M'n boeken wil ik binnekort eens doorlopen, mooie bewaar ik en dew rest eens op bol.com proberen te verkopen.
  Wat ben je trouwens actief! Gaat het lekker allemaal met de kleine dame? Geniet ervan voor je het weet...lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toen zoonlief vorig jaar thuis vertrok is er hier ook erg veel weg gegaan. En ik heb me voorgenomen om niet alles meer aan te nemen/te kopen wat ik zie. Eerst nadenken : heb ik het echt nodig?
  Ken je deze :
  http://www.yourganize.nl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=4&Itemid=74

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou hier moeten we ook steeds ruimen en je hebt gelijk we hebben ook zoveel mandjes en frummels.. t is gewoon teveel.Er ligt nog een stapeltje kleding te wachten voor in zo'n box voor t goede doel. en alles wat ik verkopen kan op mp zet ik er ook wel op maar heb niet echt veel verkoopbaars meer helaas wat we kwijt willen.Dus wat jij hebt is heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!