First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 26 maart 2011

Kan ik nog zonder?

Steeds vaker praten mijn man en ik over vroeger. In onze herinnering gingen opa's en oma's boodschappen halen op de markt. Groenten en fruit, koekjes en brood, kaas, chocolaatjes, snoep... zelfs kleding en ondergoed. Als ik nu een rondje over de weekmarkt doe, zie ik dat de prijzen er over het algemeen niet beter uitzien als de prijzen in de supermarkt of bij de bakker, de groentenman of slager. Hoe kan het dat er vroeger dan toch zoveel op de markt gekocht werd, terwijl er over het algemeen geen vetpot was?

Met die gedachten lopen we geregeld een rondje door het huis. We zien apparaten die voor ons (en vooral onze kinderen) de normaalste zaak van de wereld zijn. Vaatwasser, droger, mobiele telefoon, computer. Om nog maar te zwijgen over eventuele keukenmachines, magnetron, oven, videorecorder, dvd-speler of andere televisie apparatuur of spelcomputers. Wat dat met de markt te maken heeft?

Al deze apparaten verbruiken per dag een bepaalde hoeveelheid stroom. Niet elke dag evenveel, maar het verbruikt wel. En wat dacht je van de kosten van bijvoorbeeld vaatwaspoeder of -tabletten? Het abonnement voor de mobiele telefoon, de interactieve televisie, het internet? De aankoop van dvd's, video's of cd's?

Met goed nadenken en het bewust worden van de verschillen tussen nu en een dertig jaar terug (eigenlijk nog niet zo heel erg lang geleden) zie je dat het helemaal niet zo gek is dat wij het met de dag moeilijker hebben om uit te komen met een modaal inkomen. Hoeveel meer geldverslinders hebben wij niet om ons heen?

Soms vraag ik me af of we niet zonder zouden kunnen. Zonder vaatwasser? Vast wel. Ik denk ook niet dat die vervangen zal gaan worden als hij het begeeft. Zonder magnetron? Die wordt eigenlijk nu pas weer gebruikt voor het stereliseren van de babyfles, maar verder? Mijn mobiel? Om eerlijk te zijn heb ik juist ontdekt dat die al een dag of vier met een lege batterij ligt...  ;o)

Om een lang verhaal kort te maken (lukt niet meer hé?): vanavond vanaf 20.30 uur doen miljoenen mensen en organisaties het licht uit tijdens Earth Hour. Een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds. Daarmee geven we samen het signaal af dat we de aarde willen doorgeven. Heb je er al over gehoord? Zelfs het Vredespaleis, de Domtoren, het Rembrandt Square en de Erasmusbrug zullen een uur lang onverlicht zijn...

Vorig jaar hebben wij voor het eerst hiervoor de schakelaars omgezet en een uurtje in kaarslicht doorgebracht. Vanavond gaan bij ons ook weer de lichten (en televisie!) uit, de kaarsen aan, een lekker glaasje wijn en hapje op tafel en pakken we er ouderwets een gezelschapsspel bij. Niet alleen tijd en aandacht voor het milieu, maar ook even tijd voor elkaar. Doe jij ook mee?

8 opmerkingen:

 1. Wij brengen wel vaker avonden in kaarslicht door, maar vanavond gaan ook de tv en pc uit.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezellig vanavond met kaarslicht. Waarschijnlijk nog wel langer dan dat ene uurtje.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is helemaal waar wat je zegt, een magnetron hebben wij niet, maar een vaatwasser weer wel.
  Nu kun je op de markt in het centrum van Rotterdam nog wel eens met koopjes thuiskomen.
  Mijn vader ging vroeger altijd aan het einde van de markt dag dat weet ik nog wel.
  Maar we zullen vanavond meedoen.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens, wij zijn helemaal verwend met al die apparaten.
  Wij hebben sinds 2 jaar een vaatwasser, en dat is voor ons veel beter.
  Manlief waste altijd af onder stromend water, en dat is pas echt verspilling.
  Wij hebben altijd al weinig lampen aan, behalve op de overloop en die kan echt niet uit, anders is dochterlief helemaal in paniek.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanavond hebben we een verjaardag. Misschien zitten we daar wel bij het kaarslicht....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om dit te lezen. Ongeveer drie jaar geleden vroeg ik mij dit alles ook af en ben ik aan een soort 'reis' begonnen. Gevolg hiervan: de vaatwasser staat al 2 jaar afgesloten, de droger is weggegeven, de magnetron staat op zolder te verstoffen, ons huis en water wordt verwarmd door een houtfornuis waar we ook op koken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk zou ik niet zonder alle hedendaagse dingen willen, er is ook nog een manlief en twee jonge kinderen die iets hebben in te brengen.Ik heb totaal niet het gevoel alsof we in luxe heb ingeleverd en voel me gek genoeg rijker en bevrijd. Met veel plezier doe ik vanavond mijn licht uit en ga genieten van een avondje kaarslicht.
  Groetjes Helena.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als het goed is zitten jullie nu dus in het donker.

  Hier is het langs ons heengegaan. Wel is de TV bij ons na het journaal uitgezet. Maar ja, de computer dus wel weer aan...

  Vaatwasser en magnetron hebben we niet. Hopelijk spreekt dat in ons voordeel. Besparen we toch héééél veel energie in een jaar tijd ;)...

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!