First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

vrijdag 11 februari 2011

Nog duurder?

Terwijl ik druk bezig ben met het klaar maken van een aantal Marktplaats-pakketjes (mán wat loopt dat goed!), hangt mijn grote kleine snotneus voor de derde dag op rij op de bank ziek te zijn. Onderwijl draait voor de verandering het jeugdjournaal met een variatie aan vervelende nieuwsberichten. Eén ervan vind ik persoonlijk behoorlijk verontrustend: onze boodschappen worden nóg duurder. Tarwe schijnt inmiddels al gestegen te zijn met zo'n 25% en plantaardige oliën al met een 70%!

Het doet me denken aan een website die ik van de week heb ontdekt. Een man uit LA, Amerika tuiniert op een paar vierkante meter beton. Met in gedachten dat er vorig tuinseizoen ongevraagd bramen uit onze tuin zijn gehaald, vind ik dit niet eens zo'n slecht idee. Dit jaar moeten we nog maar zien wat het ons gaat brengen. Want zouden we ook nu weer of juist meer ongewenst bezoek op de tuin krijgen nu de verkoopprijzen verder zullen stijgen?


In gedachten ben ik mijn balkon al aardig aan het indelen. Ik kan makkelijk terracotta potten plaatsen en deze vullen met wat sla (ik ben toch de enige die dat eet, dus als ik eens per week een plantje in de grond zet, zou ik elke week een krop moeten kunnen oogsten), radijs, gemengde slasoorten, kruiden, wortelen, een uitje of knoflook... Volgens mij moet dat niet moeilijk zijn, toch? En misschien doen de tomaten het dan ook wel beter dan dat ze in de tuin doen. Op het balkon staan ze immers niet alleen lekker in de zon, ze staan ook lekker droog, zonder regen direct op hun kopjes..


Het aankopen van de benodigde potten kan via Marktplaats of rondvraag bij familie en vrienden en met een huurbesparing van € 70,00 komen we vast een heel eind.

Maar goed.. eerst dit jaar nog even uitzitten. We hebben de huur voor dit jaar al moeten betalen, dus dit jaar gaan we er ouderwets flink tegenaan. Wie weet, misschien volgend jaar betontuinieren?  ;o)

11 opmerkingen:

 1. Ken je de vierkantemeter bak? Vast wel... Misschien kun je zoiets maken op je balkon?

  Maar wat raar, dat er mensen ongevraagd jouw lekkere bramen meenemen. De mensheid van tegenwoordig...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk wel eerst even wat je balkon aankan, qua gewicht, potten met (natte) aarde zijn zwaarder dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb even bij hem gekeken en wat ziet dat er leuk uit! Ik heb altijd wat potten in de tuin staan met kruiden en dit jaar ook verse munt om thee van te maken! Zo lekker...Maar groente moet natuurlijk ook kunnen al moet je wel wat diepere potten hebben denk ik en af en toe wat bij mesten. Je kunt alvast gaan proberen of het werkt dit jaar, wel zo leuk om te zien of het lukt. Fijn weekend en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed idee! Je hebt een inspirerende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ook houten bakken (wijnkisten e.d.) met wat plastic erin vullen. Deze zijn ook minder zwaar. Ik heb ook geen moestuin maar een piepkleine achtertuin en ik haal er echt heel veel uit terwijl ik geen groene vingers heb. Het kan dus wel.
  Wel aso mensen die jouw bramen 'meenemen'.
  Groetjes,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ik geloof gewoon niet wat ik lees. Je tuin leeggehaald? Het moet toch niet gekker worden zeg. Denk je zoveel plezier te hebben van je tuin, wordt ie leeggehaald.

  Ik hoop voor je van je dit jaar zult kunnen genieten van alles wat er op komt en zelf kan bepalen aan wie je het geeft of dat je het lekker zelf naar binnen werkt!

  Die bramen zien er wel goed uit trouwens!

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is wel heel brutaal om zomaar te stelen uit iemands volkstuin.
  Ja....ik merk het nu al met boodschappen doen dat sommige producten al behoorlijk duurder zijn geworden. Voor een pondje koffiebonen moest ik deze week al behoorlijk meer betalen, ik schrok van zo'n grote prijsverhoging.
  Beterschap met je kleine man.
  Fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk eten uit je eigen potten. Bij sla hoef je trouwens niet iedere week een plantje te planten, vooral als je niet veel slaeters hebt. Als je steeds de buitenste bladeren van het kropje afhaalt, groeit de krop gewoon verder. Ik heb ieder jaar 3 soorten sla staan en van elk soort maar 2 plantjes. We eten er de hele zomer van. Er komen door de sla nog andere ingrediënten zoals tomaat, komkommer ed. Heel fijn weekend en beterschap met de kleine.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij halen de vogels de tuin leeg. Tja, als ik geluk heb blijft er soms nog een aardbei of braam over. Maar dat vind ik niet zo erg. Erger is wel als bewust je tuin word leeggehaald. Het moet niet gekker worden.
  Beterschap voor de kleine man.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Monique, Leuke link naar die balkontuinman! Hij is ook heerlijk enthousiast haha! Ik zag eens een blog met een ander idee er op, al weet ik natuurlijk niet meer wélk blog het was...schaam... Deze mensen woonden in een koud land en hadden aan de zonkant van hun huis lange regengoten opgehangen aan de muur. Hierin kweekten ze groenten. Dat ging heel goed want de muur straalde natuurlijk ook nog warmte af. Ik zit te denken om dat ook eens te doen in de achtertuin, want hier (vr)eten de naaktslakken hun buiken rond aan onze lekkere sla! En de schutting op dat kunnen ze niet. (huisjesslakken wel hoor) Als je gewoon wat losse blaadjes plukt van de sla heb je echt niet zoveel plantjes nodig want ze groeit gewoon door. Ik heb altijd drie soorten sla en dan kun je heerlijk gevarieerde salades maken. Ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen...
  Groetjes van mama lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een goed idee. Staat ook leuk, zo'n hele hoop groen op je balkon. Misschien ga je het geschoffel en zo wel missen?

  Neem eens een kijkje op mijn blog 'Het Thuisproject'. Ik heb je de Stylish Blogger Award doorgegeven.
  Dit is de link: http://thuisproject.blogspot.com/2011/02/de-stylish-blogger-award.html
  groetjes,
  Katrijn

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!