First thing in the morning, she dresses for work, rolls up her sleeves, eager to get started.

~ Proverbs 31:17 ~

zaterdag 26 februari 2011

Nieuw leven

Nee, sorry.. nog steeds niet bij ons in huis  ;o)

Vanmiddag heb ik er weer eens even de boeken op na geslagen en bekeken welke zaden wanneer de grond in kunnen of moeten. Ik heb een overzichtje gemaakt van de gewassen die we vorige jaren gezaaid hebben, met de juiste zaaitijd erbij. Misschien dat we dit jaar weer naar een goede oogst uit kunnen kijken?

Aardappelen - april
Andijvie - zomer
Aubergines - maart binnen, mei buiten
Bieten - april/mei
Bleekselderij - maart binnen, mei/juni buiten
Boerenkool - mei
Bonen - mei
Courgettes - april binnen, mei buiten
Knoflook - voorjaar (combi met aardbeien)
Knolselderij - maart binnen, mei buiten
Paprika - winter binnen, mei buiten
Pompoen - april binnen, mei buiten
Radijs - voorjaar
Rucola - april/mei
Spaanse peper - winter binnen, mei buiten
Spinazie - laat winter
Spitskool - maart
Spruiten - april/mei
Suikermaïs - mei
Tomaten - maart binnen, mei buiten
Uien - maart/april (combi met wortelen en afrikaantjes)
Veldsla - augustus/september
Wortelen - vroeg voorjaar (combi met ui en afrikaantjes)

Dit betekend dat we vanaf nu toch al de eerste zaadjes binnenshuis de grond in kunnen gaan steken. De vensterbank is leeg, dus de (zaai)bakjes (lege toiletrollen) kunnen achter het raam. Eens zien welke ik al tevoorschijn kan halen om te zaaien:

Aubergines, bleekselderij, knolselderij, paprika, spaanse peper en tomaten. Spinazie, spitskool, uien en wortelen zouden binnen nu en een dikke maand buiten de grond in kunnen.

Verder kwam ik in de boeken tussen de ontzettend vele gewassen ook de aardpeer tegen; een sterk groeiende vaste plant. Misschien gaan we die dit jaar ook wel proberen. Het lijkt ons wel eens leuk wat meer vast groen in de tuin te hebben. En dit lijkt me dan wel een goede keus. Kennen jullie het?

Ik ga eens kijken welke zaden ik nog in huis heb, weet dat er een spaans pepertje in de koelkast ligt waar ik de zaden van kan gebruiken en als ik het goed heb liggen er nog (zelfgedroogde) zaadjes van een eerder gekochte paprika. Met nog een klein restje aarde kan ik hiermee alvast een begin maken. Mocht de baby nog even op zich laten wachten, dan kan ik misschien maandag of dinsdag de rest van de aarde en zaden in huis (laten) halen om uiteindelijk een goed, volle frisse start te maken met het nieuwe tuinseizoen.

Mooi weekend!

xxx Monique

7 opmerkingen:

 1. Jeetje, je laat ons wel steeds schrikken hoor!!

  lieve groet, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je maakt het wel spannend voor ons hoor...iedere keer denk ik dat het spruitje is geboren:)
  Leuk zo'n lijstje maken, ik maak net een vakantie things-to-do lijstje, iedere dag wat, anders komt er niets uit handen...
  lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappenmaker! :-)
  Handig trouwens zo'n lijstje! Enne.. succes met de laatste loodjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je houdt het wel spannend zo, met die titel :)
  Succes met alle plannetjes.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, daar had je mij toch gefopt hoor! Ik zat vanochtend ook al uit te pluizen of ik spinazie kan gaan zaaien maar het is nog steeds nachtvorsterig...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je aan aardpeer wilt beginnen, het woekert enorm. Ik heb nu voor het vierde jaar m'n moestuin, en mijn voorganger had ook aardpeer in de tuin staan. Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om in toom te houden, het groeit overal heen. Verwijderen denk ik maar niet eens meer aan. Het gaat groeit ver onder de grond door om dan ineens een stuk verder weer op te komen. Maar als je aardpeer héél lekker vindt, dan is dat voor jullie misschien niet zo'n probleem.(Mijn favoriete groente is het dus niet, dat snap je zeker wel na mijn stukje...) Succes met de moestuin, en sterkte met de laatste tijd van je zwangerschap.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you so much for taking the time to comment on this post. Have a lovely day!